Hayırlı cuma

Danıştay, Ayasofya'yı müzeye çeviren 86 yıllık Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Hemen ardından Başkan Erdoğan caminin Diyanet'e devrine ilişkin kararnameyi imzaladı.

Danıştay 10. Dairesi, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya için tarihi bir karar aldı. Danıştay 10.Dairesi, oybirliği ile Ayasofya Camii’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Daire, Ayasofya Camii’nin 1470 tarihli Mehmed Han-ı Sanî Bin Murad Han-ı Sanî Vakfı vakfiyesinde olduğuna dikkat çekti.

Kararda, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’nın mülkiyetinde olduğu belirtildi. Ayasofya’nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu hatırlatılan kararda özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

CAMİ VASFI İLE TESCİLLİ

“Ayasofya, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliğindedir. Tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli. Vakıf senedi, hukuk kuralı etki, değer ve gücündedir. Vakfedilen taşınmaz, vakıf senedindeki niteliği ve kullanım amacı değiştirilemez. Bu hususun tüm gerçek ve tüzel kişilerle birlikte davalı idare için de bağlayıcıdır. Devletin, vakıf varlığının, vakfedenin iradesine uygun olarak kullanılmasını sağlama yönünde pozitif yükümlülüğü, vakıf mal ve hakları ile ilgili olarak vakfedenin iradesini ortadan kaldıracak şekilde müdahalede bulunmama yönünde de negatif yükümlülüğü vardır.”

TOPLUMA ENGEL OLUNAMAZ

“Türk hukuk sisteminde kadimden beri korunarak yaşatılan Vakfa ait taşınmaz ve hakların vakfiyesi doğrultusunda istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz. Vakıf senedinde sürekli olarak tahsis edildiği cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesi hukuken mümkün değildir. Bu hususlar dikkate alınmaksızın Ayasofya’nın cami olarak kullanımının sonlandırılarak müzeye çevrilmesi yönünde tesis edilen dava konusu Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uygunluk görülmemiştir.”  

DÜNYA BASINI CANLI YAYINLADI 

Danıştay’ın kararı dış basında büyük ilgi uyandırırken tüm dünya Ayasofya önünden canlı yayın yapmaya başladı. Reuters’in son dakika olarak geçtiği fotoğraflarda kararın açıklanmasından sonra çok sayıda vatandaşın bölgeye akın ettiği yer alıyor. 

KARİYE KARARI ÖRNEK 

“Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Fatih’teki Kariye Camii’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına ilişkin emsal kararına da atıf yapıldı. Söz konusu kararda “Bu vakıfların Devlet’in koruması altında olması, Devlet’in istediği zaman ve istediği şekilde vakıf malları üzerinde tasarrufta bulunması anlamına gelmez. Devlet, sadece vakıf malların amacı doğrultusunda kullanılmasını teminen, kendisine emanet edildiği varlık konumundadır” denildiğine dikkat çekildi.

VATANDAŞ BAYRAKLARLA AKIN ETTİ 

MOZAİKLER ÖZEL IŞIKLA KAPATILACAK 

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından halı ve özel ses sistemi siparişi verildi. Namaz vakitlerinde mozaiklerin özel ışıklarla kapatılacağı öğrenildi.

DÜNYADAN TEPKİLER: ‘HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK, ÜZÜLDÜK’

ABD: Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi kararından hayal kırıklığına uğradık. Türkiye’nin Ayasofya’nın herkesin erişebileceği bir yer olmaya devam etmesini sağlamak için atacağı adımları öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

AB: 1934 tarihli Ayasofya’ya müze statüsü kazandıran Bakanlar Kurulu kararını iptal edilmesi üzücü.

YUNANİSTAN: Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararı tüm uygar dünyaya karşı açık bir provokasyondur.

RUS ORTODOKS KİLİSESİ: Endişelerimize kulak verilmedi. Anlaşmazlıklar artar. 

Ayasofya Meydanı’na gelen bir grup vatandaş burada akşam namazı kıldı.

81 İLDE SABAH NAMAZINDA ŞÜKÜR DUASI  

AK Parti Gençlik Kolları, Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması dolayısıyla bugün 81 ilde sabah namazına müteakip şükür duası programı düzenleme kararı aldı. Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş “Karar Cumhurbaşkanımızın, Fatih Sultan Mehmet Han’ın emanetine sahip çıkmasının ilanıdır” dedi.  

‘HAYIRLI OLSUN’ DİYEREK PAYLAŞTI 

Başkan Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını “hayırlı olsun” mesajıyla paylaştı. Ayasofya Camisi’nin, yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

DİYANET’E DEVREDİLDİ

Erdoğan, Danıştay’ın Ayasofya kararının ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. ‘Hayırlı olsun’ mesajını yazan Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet’e devredildiğini ve ibadete açılmasına karar verildiği duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Kararında şu ifadelere yer verildi: “İstanbul İli, Fatih İlçesinde bulunan Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesinin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/1615, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden, Ayasofya Camii’nin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.” 

24 TEMMUZ’DA İBADETE AÇILACAK

567 YILLIK EGEMENLİK HAKKIMIZ

Erdoğan, saat 20.53’te yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz 2020 Cuma günü cuma namazıyla birlikte açılacağını belirtti.

Başkan Erdoğan, tarihi konuşmasında şunları söyledi: Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Ayasofya camiine ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya’nın kapıları da herkese sonuna kadar açık olacak. Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya’yı ibadete açmayı planlıyoruz. Aldığım bazı haberler çerçevesinde içerde veya dışarda görüntü vermek veya gösteri yapmak bunlar doğru değil. İnşallah 24’ünde hep birlikte burada cuma namazı kılar, böylece Ayasofya’yı da her şeyiyle bitmiş olarak ibadete açarız.

HAKKIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

6 ay gibi süre içerisinde yapacağımız bazı hazırlıklar var. Bu konuda görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz. Şu anda hemen arkamda bakınız dev bir vakfiyename vardır. Ve bu Fatih’in vakfiyenamesidir. Bunun içinde ne varsa o bizim için asıldır. Türkiye olarak biz de tarihi ve hukuki haklarımıza sahip çıkma konusunda aynı anlayışı bekliyoruz. Bu tam 567 yıllık bir haktır. Bu kararın arkasında duran tüm siyasi partilere ve liderlerine STK’lara, milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum.

435 KİLİSE, SİNAGOG VE HAVRA

Tarih fethettiğimiz her yerde refahı, güveni, huzuru, hoşgörüyü hakim kılmak için verdiğimiz mücadelenin şahididir. Cemaati olan her yerde kiliseler ve havralar faaliyet göstermektedir. İbadete açık 435 kilise, sinagog ve havra bulunuyor. Buna rağmen millet olarak bunun tam tersi örnekleriyle karşılaşmaktan kurtulamadık. Doğu Avrupa ve Balkan coğrafyasında ecdadın inşa ettiği eserlerden pek azı ayaktadır. 

BEDDUADAN KURTULDUK 

Erdoğan, konuşmasında Fatih’in vakfiyesine dikkat çekti: Fatih Sultan Mehmet Han, vakfiyesinde şunu söylüyor. “Kim Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyeyi değiştirirse Allah’ın peygamberin meleklerin, bütün müslümanların ebediyeten laneti onun üzerine olsun.” Bugün alınan karar aynı zamanda Fatih’in bu ağır bedduasından kurtulmamızı sağlamıştır.

Bugün Ayasofya inşa edildiği tarihten itibaren defalarca şahit olduğu yeniden dirilişi yaşıyor. Ayasofya’nın dirilişi, Mescid-i Aksa’nın özgürlüğüne kavuşmasının habercisidir. 

KONUŞMADA 3 DETAY

Erdoğan’ın konuşması sırasında Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesinden görüntüler fona yansıtıldı. Ayrıca fona dev Ayasofya fotoğrafı konuldu. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü sanat/fotoğraf alanında kazanan İzzet Keribar’a ait Ayasofya fotoğrafı, 2010’da çekildi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından ise ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun Ayasofya için hazırladığı özel bestesi çalındı.