Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasıyla ilgili EGM'den açıklama

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, ''Polisler nezaketle kimlik sordu, yasayı uyguladı. Her vatandaş kimliğini ibraz etmeli.'' ifadelerine yer verildi.

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınmasına ilişkin sosyal medya platformlarında ve bazı yayın organlarında servis edilen görüntülerin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İçişleri Bakanının talimatıyla vatandaşların Kurban Bayramı'nı huzur ve güven ortamında gerçekleştirmek amacıyla ülke genelinde 29.07.2020 tarihinde Türkiye Güven Huzur (2020-9) Uygulaması başlatıldığı vurgulandı.

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in gözaltına alınma anı

"KİMLİK SORULAN KİŞİ KİMLİĞİNİ İBRAZ ETMEK ZORUNDADIR"

Görüntülerle ilgili, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 4/A Maddesi ile yakalama, gözaltına alma ve ifade alma yönetmeliğinin 5. maddesi hatırlatılarak, "Polis, görevini yerine getirirken kişilere kimliğini sorabilir. Kimliği sorulan kişi de kimliğini ibraz etmek zorundadır. Kişilerin kimliğinin bulunmaması, kimliği hakkında açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması hallerinde kimliği belirlenene kadar kişi gözaltına alınır. Hükümleri bulunmaktadır." denildi.

"POLİSLER NEZAKET KURALLARINA UYGUN ŞEKİLDE GÖREVLERİNİ İFA ETTİ"

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polis memurunun, mevzuata ve nezaket kurallarına uygun olarak görevini ifa ettiği belirtilerek, "Bir kişiye kimlik sormaları üzerine kişinin kimliğini ibraz etmeyip, kimliği hakkında da bilgi vermediği, görevli Polislerimizin ısrarla kişiden kimliğini ibraz etmesini istedikleri, ancak tüm ısrarlara rağmen kişinin kimliğini ibraz etmediği ve kimliği hakkında bilgi vermediği görülmektedir." ifadelerine yer verildi.

"KİMLİK İBRAZ ETMEME GİBİ BİR MUAFİYETLERİ BULUNMAMAKTADIR"

Yaşanan olayla ilgili görevlilerin hiçbir şekilde yasa dışına çıkmadığı belirtilen açıklamada, "Hatay Baro Başkanı Ekrem DÖNMEZ’e karşı herhangi bir kötü muamelede bulunulmamıştır. Baro Başkanı her ne kadar kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunmuş ise de 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 58. Maddesinde belirtildiği üzere avukatlar Baro Başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır. Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.

"HERKES KİMLİĞİNİ İBRAZ ETMEKLE MÜKELLEFTİR"

Açıklamada, Anayasanın 10. Maddesi hatırlatılarak, "Herkes kanun önünde eşit olup Polisin kimlik sorma yetkisi kapsamında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini ibraz etmek veya kimliği ile ilgili bilgi vermekle mükelleftir." denildi.