'Hastaneye yatan 50 yaş altını hızla aşılamalıyız'

Aşılama hastaneye yatanların yaş ortalamasını düşürdü. Prof. Dr. Taşova “Hastaneye yatışların önemli kısmı 50 yaş altı, bu grup hızla aşılanmalı” dedi.

DHA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, 17 günlük kapanmanın salgının seyrini olumlu etkilediğini belirterek bu kazanımların kaybedilmemesi uyarısında bulundu. Taşova, "Kapanmaya rağmen şampiyonluk kutlamalarından tutun da başka toplantılar, cenazelerle de bir araya gelişler oldu. Bütün bunların çok acı sonuçları olduğunu biliyoruz. Bunlara dikkat etmeliyiz" dedi.

AŞILARIN HEPSİ ETKİLİ

Vakaların %80'inin hastalığı hafif geçirdiğini, %15'inin ise hastanede olduğunu söyleyen Prof. Taşova şöyle devam etti: "Ülkemizde de çok yaygın olan İngiliz varyantına aşıların hepsi etkili. Ancak yayılım fazla olduğu için ağırlaşma tehlikesi var. Bu nedenle 50 yaş altı grubunun aşılanmasının çok hızlı olması gerekiyor. Çünkü yoğun bakımda yatanların önemli bir kısmının ya aşısı yok ya da 50 yaş altı."

OKULLAR AÇILMALI

Okullarla ilgili kritik sürece kapanmalar olduğunu belirten Prof. Taşova, DSÖ'nün açıklamalarına da bakıldığında okuldan kaynaklı bir salgının olmadığını, tedbir alınıp öğretmenlerin de aşılanmasıyla okulların açılabileceğini ifade etti. Taşova, "Eşit eğitim hakkı adına öğrencilerin okullarından mahrum kalmaması gerekiyor. Yeterince veri birikti. Okulların açılabileceğini düşünüyorum" dedi.