Hastanelere ‘gebe okulu' zorunluluğu

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı normal doğumu teşvik edecek. Tüm hastanelere ‘gebe okulu' kurma zorunluluğu getirilecek, sezaryen ameliyatlar denetlenecek.

AA

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Normal Doğum Eylem Planı'na göre, tıbben gerekli olmayan sezaryen oranlarının azaltılması ve anne-bebek sağlığı açısından etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış normal doğumun özendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, doğum yapılan kamu, üniversite ve özel hastanelerin tümüne 'Gebe Okulu' kurma zorunluluğu getirilecek. Bu hastanelerde 'Anne Dostu Hastane' unvanını almak için gerekli fiziki standartların oluşturulması sağlanacak. Bakanlık, bunun için gerekli mevzuat düzenlemelerini hazırlayarak, uygulamaya koyacak.

MOBİL UYGULAMA GELİYOR

Anne adaylarının, gebelikten doğuma uzanan tüm süreçlerde bilimsel olarak kanıtlanmış en doğru bilgilere ulaşabilmesi amacıyla 'Annelik Yolculuğu' mobil uygulaması hayata geçirilecek. Gelecek aylarda tanıtımı yapılacak uygulama sayesinde anne adayları merak ettiği tüm sorulara cep telefonlarından kolaylıkla erişebilecek. Bakanlık, ebelerin görev ve yetkilerinin genişletilmesine yönelik yeni düzenlemeleri hayata geçirecek, doğumhane çalışanlarına maddi teşvik sağlanacak. Tüm doğumhanelerde 'rehber ebe' ve 'doğumhane sorumluları' belirlenecek.

Doğum ve sezaryen yönetimi, bakanlıkça hazırlanan klinik rehberlere göre gerçekleştirilecek. Hastanelerde sezaryen ameliyatlara yönelik denetim ve takip çalışmaları yapılacak. Kamudaki sağlık yöneticilerinin performans kriterlerine primer (ilk) sezaryen oranları da eklenecek. Sezaryen oranı yüksek hastanelere, kök nedenlerin belirlenmesine yönelik aylık ziyaretler yapılacak.

KAMU SPOTU YAYINLANACAK

Bakanlık, toplumun normal doğumun önemi konusunda bilinç kazanmasına yönelik, kamu spotlarını yayımlayacak. Bu konuda uzmanlar, televizyon programlarına çıkarak, bilgilendirmede bulunacak, sosyal medya üzerinden de benzer çalışmalar yürütülecek. 81 ilde gebe ve gebe yakınlarının bilgi alabileceği stantlar eşzamanlı kurulacak. Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Annelik Yolculuğu" kitabı dijital olarak toplumun erişimine açılacak. Kitaba yönelik hazırlanan videolar, aile hekimlikleri ve Gebe Okulları'nda da kullanılacak, ayrıca e-Nabız'a entegre edilecek.

SEZARYEN ORANLARI 'ALARM' VERİYOR

Bakanlığın, "2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı" verilerine göre, Türkiye'de sezaryen ameliyatı oranı DSÖ makul kabul ettiği yüzde 15 sınırının çok üzerinde seyrediyor, neredeyse her iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor. Devlet, üniversite ve özel tüm hastanelerde toplam sezaryen ameliyatların hastane doğumları içindeki oranı 2022'de yüzde 62.8 olarak belirlenirken, bu oran 2021'de yüzde 60.9, 2020'de ise yüzde 59.6 olarak kayıtlara geçti.