Hastalık yok denecek kadar az! Aşıdan sonra doktor ölümleri durdu

Salgınla mücadelede önemli hekimlerini kaybeden Türkiye, aşılamayla doktor ölümlerinin önünü kesti. Yoğun bakım servisi sorumlusu Doç. Dr. Akelma, “Ek doz olduktan sonra hastalığı çok az görüyoruz” dedi.

Diyarbakır'da koronavirüs vaka sayılarındaki artış sürerken, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakımında bulunan hastaların yüzde 65'inin aşısız, diğerlerinin de eksik aşılı olduğu belirtildi. Hastanenin yoğun bakım servis sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, aşılı ve aşısızların klinik seyirlerinin de farklı olduğunu ifade ederek, "Hastalık aşısızlarda biraz daha ölümcül seyrediyor" dedi. Aşının koruyuculuğunun önemine değinen Doç. Dr. Akelma, "Aşısını tamamlamayan ya da tek toz aşı yapıp 15 gün beklemeyenler aşısız olarak sayılıyor. O dönemde virüsü kapmışlardır. Hastaneye gelenlere baktığımızda aşılı olanlar hastalığı hafif geçiriyor" dedi.

Aşı karşıtlığı ve aşı tereddüdü hakkında da konuşan Akelma şöyle devam etti: "Aşı tereddütü başka aşı karşıtlığı başkadır. Aşı karşıtlığına karşı yapabileceğimiz bir şey yokken, aşı tereddütlü olan kişileri sosyal medyada, ulusal medyada ve diğer mecralarda aydınlatmak zorundayız."

BIÇAK GİBİ ÖNÜ KESİLDİ

"Özellikle şu bir gerçek; Doktor ölümlerinin 1 yıldır hiç sözü bile edilmiyor. Önü bıçak gibi kesildi. Hekim hastalığı ya da sağlık personeli hastalığı olarak çok az görüyoruz. Bu da aşının faydalı olduğunu gösteriyor. Ne kadar aşı yeni olsa da ne kadar üzerinde soru işaretleri olsa da bir gerçek var ki koruduğu ortada. Gerek yatan hastaların aşısız oranı gerekse sağlık personelinin ölüm oranlarının neredeyse sıfıra kadar düşmesi aşının etkili olduğunu gösteriyor."

HAKKARİ'Yİ KARIŞ KARIŞ GEZEREK AŞILADILAR

İki ay öncesine kadar aşılama oranının en düşük olduğu illerden Hakkari'de, aşı seferberliği ilan edildi. Düğünler başta olmak üzere toplu etkinliklere giden, yüksek rakımlı yaylalara çıkan, köyleri karış karış dolaşan sağlık çalışanları, yaklaşık 200 bin kişiyi aşılayarak kentin orta riskli sarı gruptan düşük riskli gruba geçmesini sağladı.

2. DOZ AŞI 30 MİLYONA ULAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci doz aşısını yaptıranların sayısının 30 milyona ulaştığını söyledi. Koca, "İlk dozu olanlar ikinciyi ertelemesin. Hiç aşı olmayanlar harekete geçsin" dedi.

İKİ İL DAHA MAVİ

Öte yandan Bakan Koca, Bartın ve Burdur'un da yüzde 75 aşılamayı geçerek mavi iller kategorisinde yerini aldığını ifade etti.