Haşdi Şabi kime hizmet eder?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 bin kişiyle Haşdi Şabi'nin (Şii milis güçleri) Musul operasyonuna katılacağı yönündeki haberlere 'Kaç bin kişiyle gelirse gelsin geleceği varsa göreceği de var' dedi.

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'a yönelik Musul operasyonu sürerken, Şii milis gücü Haşdi Şabi kısmen bu harekatın dışında bırakıldı. Ancak Haşdi Şabi'nin, DEAŞ'ın elindeki bir başka yerleşim yeri olan Havice'ye yönlendirilmesi, bu kez de söz konusu Sünni kasabasında mezhep temelli çatışma endişelerine yol açtı.

Haşdi Şabi nedir?

Haşdi Şabi, Irak Parlamentosunda Irak Ordusu'nun yerine ikame ettirilmeye çalışılıyor ve İran Devrim Muhafızlarının Irak Şubesi olarak adlandırılıyor. Koyu Şii mezhepçiliğine bağlı bu örgütün DEAŞ'tan farklı olmayan yöntemler uyguladığı biliniyor. Irak'ta Felluce'yi terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna katılan Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri, "Hedef gözetmeksizin saldırı düzenleme ve sivillerin ölümüne neden olma" iddiaları nedeniyle ülkede yeniden tartışma konusu oldu.

Irak'ta DEAŞ'ın Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Söz konusu oluşum, Musul, Tikrit ve Enbar'da DEAŞ'a karşı direniş gösteremeyen ve kırılma yaşayan Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kurulmuş olsa da, daha sonra Sünnilere yönelik Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde mezhepçi tutum sergileyip zaman zaman ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında yağma gibi insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulundu.