Haniye'nin şehit olması nedeniyle 1 günlük yas ilan edildi

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran şehit olması nedeniyle Türkiye, 2 Ağustos 2024 Cuma günü 1 günlük yas ilan etti. Yas kararı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan bir mesaj yayımladı.

AA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin şehadeti sebebiyle yarın bir günlük milli yas ilan edildiğini bildirdi.

Başkan Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin Davasına olan desteğimizi ve Filistinli kardeşlerimizle dayanışmamızı göstermek amacıyla, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin şehadeti sebebiyle, yarın (2 Ağustos Cuma) 1 günlük milli yas ilan edilmiştir. İsmail Heniyye ve tüm Filistinli şehitleri rahmetle yad ediyor, şahsım ve milletim adına Filistin halkına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'ın paylaşımında, kendi imzası bulunan Milli Yas İlanı'na ilişkin karar da yer aldı.

Söz konusu kararda, "Filistin davasının önde gelen liderlerinden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 31 Temmuz 2024 tarihinde Tahran'da gerçekleştirilen menfur bir suikast neticesinde şehit olması nedeniyle bir gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 2 Ağustos 2024 Cuma günü güneşin batışına kadar bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür. Bilgilerini ve gereğini rica ederim." ifadelerine yer verildi.

"BOMBA KONUTA AYLAR ÖNCE KONULDU"

ABD'de New York Times gazetesi, Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin, kaldığı konuta aylar öncesinden gizlice konulan bir bombanın patlatılmasıyla şehit olduğunu iddia etti.

New York Times gazetesi, ikisi İranlı, biri Amerikalı, bölgeden 7 ayrı yetkiliye dayanarak Heniyye'nin kaldığı konutta meydana gelen patlamayla ilgili yeni bir iddia gündeme getirdi.

Heniyye'nin ölümüne neden olan bombanın yaklaşık iki ay önce İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından korunan ve üst düzey misafirlerin ağırlandığı konuta gizlice sokularak Heniyye'nin kaldığı odaya yerleştirildiği öne sürüldü. Tahran'da bulunan Heniyye'nin gece 02.00 civarında odada olduğunun teyit edilmesinden sonra bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığı belirtildi.

Bombanın yoğun güvenlik önlemleri altında tutulan binaya nasıl sokulduğu ve haftalarca nasıl fark edilmeden orada kaldığı açıklanmadı. Böyle bir ihlalin İran için istihbarat ve güvenlik açısından "felaket niteliğinde bir başarısızlık" olduğu yorumu yapıldı.

Haberde, İsrail'in suikastla ilgili sorumluluğunu kamuoyuna açıklamadığı ancak İsrail istihbarat yetkililerinin, suikastın hemen sonrasında ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun ayrıntıları hakkında bilgi verdiği ifade edildi.

HAMAS LİDERİ HENİYYE'NİN İRAN'DA SUİKASTA UĞRAMASI

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Heniyye'nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

İran ve Hamas Hareketi suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'ın yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

NASRALLAH'TAN İSRAİL'E TEHDİT: YENİ AŞAMAYA GEÇTİK

Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail'in Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesine ilişkin, "Sadece bir destek cephesi olmanın ötesine geçtik. Bu tüm cephelerde açık bir savaş. Yeni bir aşamaya girdik." ifadelerini kullandı.

Nasrallah, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında öldürülen Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Şükür için düzenlenen cenaze törenine video konferans aracılığıyla katıldı.

İsrail'in Beyrut saldırısının ardından sınır hattındaki çatışmaların yeni bir sürece girdiğini belirten Nasrallah, "Sadece bir destek cephesi olmanın ötesine geçtik. Bu tüm cephelerde açık bir savaş. Yeni bir aşamaya girdik." dedi.

Konuşmasında İsrail'e seslenen Nasrallah, "Biraz gülün ama çok ağlayacaksınız ve hangi çizgiyi aştığınızı, ne tür bir saldırganlık yaptığınızı bilmiyorsunuz. Tüm destek cepheleri yeni bir aşamaya girdi ancak bunun tırmanması düşmanın (İsrail) tepkisine göre değişiyor." uyarısında bulundu.

"MECDEL ŞEMS SALDIRISI İLE BAĞLANTIMIZ YOK"

İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Dürzi Mecdel Şems kentine yönelik 27 Temmuz'da gerçekleştirilen ve Hizbullah'ın sorumlu tutulduğu saldırıya değinen Nasrallah, "Daha önce de bu olayla bağlantımız olmadığını söyledik. Şu ana kadar yaptığımız tüm eylemleri üstlendik. Yanılıyorsak bunu kabul ederiz ancak iç soruşturmamız füzeyle hiçbir ilgimizin olmadığını doğruladı." şeklinde konuştu.

Nasrallah, İsrail'in herhangi bir kanıt sunmadan doğrudan Hizbullah'ı suçladığını ve bu olayı Şükür ile diğer sivilleri öldürmek için bir bahane olarak kullandığını söyledi.

Hizbullah lideri, Mecdel Şems'e isabet eden füzenin İsrail'in hava savunma sisteminden fırlatılan önleme füzesi olduğunu belirtti.

Nasrallah, Hizbullah'ın Beyrut'taki kalesi Dahiye'ye yapılan saldırının Mecdel Şems'in misillemesi olmadığını, savaşın bir parçası ve Lübnan destek cephesine yanıt olduğunu söyledi.

İRAN UYRUKLU BİR KİŞİ ÖLDÜ

Nasrallah, Şükür'ün vurulduğu binada Milad Bedi isimli İran uyruklu bir kişinin öldüğünü aktardı ancak bu kişi hakkında başka detay vermedi.

Hizbullah Hareketi, dün, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün öldüğünü doğrulamıştı.

İsrail'in söz konusu saldırısında 3'ü kadın, 2'si çocuk olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.

İSRAİL'İN ŞÜKÜR'E DÜZENLEDİĞİ SUİKAST

İsrail ordusu, 30 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu.

Açıklamada, saldırının savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiği ve öldürülen komutanın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın "sağ kolu" olduğu iddia edilmişti.

Şükür'ün ayrıca "8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e yönelik saldırıları yönettiği, 27 Temmuz'daki Mecdel Şems saldırısının sorumlusu olduğu" öne sürülmüştü.

İsrail basınında da Şükür'ün birkaç yıl önce Hizbullah'ın "hassas füze projesi" komutanı olarak atandığı aktarılmıştı.

Hizbullah komutanı Fuad Şükür, 1983'te Beyrut'taki ABD Deniz Piyadeleri kışlasının bombalanmasında rolü olduğu iddiasıyla Washington'un başına ödül koyduğu isimler arasında yer alıyordu.

İŞGALCİ İSRAİL DUYURDU HAMAS DOĞRULAMADI

Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif'in, soykırımcı İsrail'in hain saldırısında şehit olduğu iddia edildi.

HAMAS: DOĞRULANMASI YA DA YALANLANMASI KASSAM TUGAYLARININ MESELESİ

Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif'in, soykırımcı İsrail'in hain saldırısında şehit olduğu iddia edildi.

Rışk, "Muhammed Dayf'ın öldürüldüğü" iddiasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Hamaslı yetkili, Kassam Tugayları liderlerinden herhangi birinin ölümünün doğrulanması ya da yalanlanmasının Hamas'ın ve Kassam Tugaylarının meselesi olduğunu vurguladı.

Rışk, bu kurumlardan herhangi biri açıklamadıkça medyada veya başka bir kişi tarafından yayımlanan hiçbir haberin doğrulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

İsrail ordusu gün içerisinde yaptığı açıklamada 13 Temmuz'da Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı güvenli bölgeye gerçekleştirdiği saldırıda hedef aldığı Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf'ın ölümünü doğruladığını iddia etmişti.

SOYKIRIMCI İSRAİL ORDUSU İDDİA ETTİ!

İSRAİL BASINININ "HAYALET KOMUTAN" OLARAK TANIMLADIĞI İSİM: DAYF

Han Yunus'taki kampta Filistinli bir mülteci ailenin çocuğu olarak 1965'te doğan Dayf, 1987'de henüz yeni kurulma aşamasında olan Filistinli direniş hareketi Hamas'a katıldı.

İsrail'in 1989'da Gazze'ye düzenlediği yoğun saldırı sırasında gözaltına aldığı Dayf, 16 ay yargılama olmadan İsrail hapishanelerinde tutuldu.

Dayf, serbest kaldıktan sonra Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları bünyesinde İsrail'e karşı çok sayıda silahlı eylem gerçekleştirdi.

Muhammed Dayf, Kassam Tugaylarının kurucuları ve önde gelen liderleri arasında yer alıyor.

İsrail ordusu, Gazze içinde Dayf'ı hedef alma gerekçesiyle sivillerin hayatını kaybettiği 7 saldırı gerçekleştirdi ancak başarılı olamadı.

Gazze'ye yoğun saldırı başlattığı 2014'te de İsrail, Dayf'ı öldürdüğünü duyurmuş ancak bu haberler asılsız çıkmıştı. İsrail basınında, bu dönem Dayf için "hayalet komutan" tanımı yapılmıştı.

İsrail güvenlik teşkilatı, Dayf'ı yakalamak için yoğun çaba gösterdiklerini itiraf etmişti.

HANİYE HAİN SALDIRIDA ŞEHİT EDİLDİ!

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da suikast sonucu şehit edilmişti.

Haniye, İranan Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'da bulunuyordu.

İSRAİL, NEDEN İRAN'DA VURDU?

Hamas lideri Haniye suikastının yaratacağı sonuçlar ve Ortadoğu'da oluşturacağı yeni durum kadar suikastın şekli ve İran'ın kalbi olan Tahran'da bunun nasıl yapılabildiği çok büyük tartışma yarattı. TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, Hamas Lideri Heniyye suikastına dair çok sayıda soru işareti olduğunu yazdı. İşte tüm detaylar...

Gün boyu diplomatik ve güvenlik kaynaklarıyla uzun görüşmeler yaptım. Ancak yaptığım bu görüşmeler suikasta dair çok sayıda soru işareti olduğunu net şekilde ortaya koydu.

İşte cevapları ortaya çıkınca perdeyi aralayacak 5 önemli soru:

1- İsmail Haniye İran'ın kalbi Tahran'da İran güvenliği ve istihbaratı tarafından korunan özel bir konutta nasıl füzeyle vurulabildi? İran'da bir güvenlik açığı mı var, yoksa İran'ın içinden bir destek mi sağlandı? Çünkü İsrail İç İstihbaratı Şin-Bet'in Şefi Ronen Bar, 2 Aralık 2023 tarihinde sızan ses kaydında, Hamas liderlerini yok edeceklerini açık açık söylüyor. Böylesine hedefte olan bir isim İran tarafından neden suikasta açık bir yere götürüldü ve korunamadı?

2- Füze saldırısı nasıl gerçekleşti? İsmail Haniye'yi öldüren füzenin üçüncü bir ülkeden ateşlendiği ihtimali üzerinde duruluyor. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in de "komşu bir ülkeden saldırının gerçekleştiğini düşünüyoruz" açıklamasıyla üçüncü ülkenin hangisi olduğu tartışılıyor. Bu ülke, her ikisinde de ABD güçlerinin bulunduğu Irak mı, Suriye mi?

3- İsrail savaş uçağı veya drone, İsrail'den havalanıp Ürdün veya Suriye'yi geçerek Irak semalarından mı saldırıyı gerçekleştirdi? Saldırının Irak hava sahasından gerçekleştiği ortaya çıkarsa, bu savaş uçağı veya silahlı insansız hava araçlarının en az 450 kilometre uzaktan Tahran'ı vurduğu anlamına gelecek.

4- Suikast için neden İran seçildi? Haniye'nin, İran'da yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılacağı 5 gün önce belli oldu. Böyle bir suikast için zaman oldukça sınırlı ve hata payı çok yüksek. Bu suikast ancak nokta atışı istihbaratla gerçekleşebilirdi. Haniye'nin kaldığı konutun konumunu İsrail nereden biliyordu?

5- Suikast için özellikle İran'ın seçilmesi, Pezeşkiyan'a da bir mesaj mı? Çünkü Pezeşkiyan yeni bir dönem başlatacağını açıklamıştı. Bu yeni dönemde Pezeşkiyan'a, "İran'ın kapasitesinin çok da abartılmaması" mesajı verilmek istenmiş olabilir mi?