Hamas liderine Tahran'da suikast! Türkiye'den peş peşe tepkiler

Dışişleri Bakanlığı bu sabah Tahran'da evine düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybeden Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajda ''Alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz.'' ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesine ilişkin, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlık, suikaste ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Heniyye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz." denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu saldırı, aynı zamanda Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."

SİYASİLERDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş:

"Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah'a aidiz ve kuşkusuz O'na döneceğiz' derler."

Gazze'nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehid vermiş İsmail Heniyye kardeşimiz insanlık düşmanı, katliamcı siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehid edildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı âli, mekânı cennet olsun.

İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadeti ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehidlikle mükâfatlandırdı.

Merhum Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi; "Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı."

Tüm Filistin halkına ve Özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Haniye, Filistin halkı ve vatanı için mücadele ederken katillerin saldırısı sonucunda şehit oldu. Bu suikast Netanyahu Hükümetinin bir soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kere daha gösterdi. Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Tahran'da uğradığı saldırı sonucunda şehit olan, haklı bir direnişin simgesi Hamas'ın lideri, Gazze halkının yiğit evladı İsmail Haniyye'ye Cenâb-ı Hak'tan rahmet diliyorum. Onun mücadele dolu hayatı, mazlumların sesi olarak tarihe geçmiştir. Başta Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere, tüm İslam âleminin başı sağ olsun. Rabbim, bizleri zulme karşı direnenlerden eylesin.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

"Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma! Bilâkis onlar diridirler."

Rabbim; Tahran'da uğradığı suikast sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin şehadetini kabul eylesin. Filistin'in haklı davasını sonuna kadar savunacağız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Tahran'da uğradığı alçak saldırı sonucu şehit olan, Filistin halkının haklı mücadelesinin temsilcisi, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'yi rahmetle anıyorum. İnsanlığın vicdanını karartan Netanyahu ve soykırımcı çetesi cezalarını elbet çekecek. Adalet mutlaka tecelli edecektir. Filistin halkına ve kalbi Filistin'de atan tüm İslam alemine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Siyonstler Tahran'da hain bir suikast düzenledi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi şehit etti. Bu alçakça suikasti lanetliyorum. Filistin davası bu tür hain suikastlerle bitirilemeyecek kadar kutsal bir davadır ve güçlenerek devam edecektir. Haniye'ye Allah'tan rahmet, mazlum Filistin halkına başsağlığı diliyorum.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Tahran'da uğradığı kalleş suikast sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye Allah'tan rahmet, Filistinli kardeşlerimize başsağlığı ve sabır diliyorum. Ömrünü bağımsız Filistin'e adayan İsmail Heniyye, davası için verdiği mücadeleyle daima hatırlanacak ve hayırla yad edilecektir. İşgalci ve soykırımcı İsrail yönetimi, barıştan yana değil savaştan yana olduğunu bir kez daha kirli bir saldırı ile göstermiştir. Türkiye olarak mazlum Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, zalimlerin ise karşısında durmaya devam edeceğiz.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Rabbim şehâdetini kabul etsin. Siyonist, bebek katili İsrail bu kez de Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'yi şehit etti. Şehitler kervanına katılan Haniye'nin mekânı cennet, makamı âli olsun. Biz Şehit Haniye'nin kendi topraklarını, özgürlüğünü ve davasını canı pahasına nasıl savunduğuna şahidiz. Soykırımcı, katliamcı, eli kanlı katiller bilsin ki Türkiye her zaman Filistin'in ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Tahran'da gerçekleştirilen alçak bir suikast sonucu şehit olan İsmail Heniyye'ye Allah'tan rahmet, Filistinli kardeşlerimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Türkiye olarak dün olduğu gibi bugün de, özgürlük ve bağımsızlık davasında Gazze'yi kimsesiz ve çaresiz bırakmamakta kararlıyız. İnancım o dur ki, zafer er ya da geç mazlumun ve haklının olacaktır!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ: Filistin halkının özgürlüğü yolunda şehadete yürüyen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin katil İsrail hükümeti tarafından haince öldürülmesini lanetliyorum. Gözünü kırpmadan soykırım zulmüne karşı halkını, canı, kanı ailesi pahasına koruyan İsmail Haniye'nin bu duruş ve inancı her bir Müslümanın kalbine mühürlenecektir. Mezalime direnişin nişanesi olarak yüzyıllar geçse de onurla, şerefle anılacaktır. Bir kez daha Filistin'e özgürlük duruşumuzu yeniliyor, Haniye'ye Allah'tan rahmet, Müslüman alemine ve dünyanın tüm vicdan sahibi kalplerine başsağlığı diliyorum.

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç: Tahran'da düzenlenen hain bir suikast sonucu Hamas'ın Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin katledilmesini lanetliyorum. Her türlü uzlaşı ve barış formülünü elinin tersiyle iterek katliamlarına devam eden Netanyahu hükümeti, er ya da geç hesap verecektir. Şehit edilen Heniyye'ye ve diğer tüm Filistinlilere Allah'tan rahmet diliyorum

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel: Filistin'in onurlu mücadelesinin lideri Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin, Tahran'da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Filistin halkı için mücadele ederek şehadete eren Heniyye'ye Allah'tan rahmet; Filistinlilere başsağlığı diliyorum.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Değerli Kardeşim İsmail Haniye'nin İran'da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yaşamını Filistin davasına, Filistin'e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi. İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: İran'ın başkenti Tahran'da alçakça suikast sonucunda şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinden onlarca şehit vermiş olmasına rağmen davasından hiçbir zaman geri dönmedi. Bu vakur duruşuyla Gazze halkının onurlu mücadelesinin temsilcisi olarak tarihe geçti. Başta Filistin halkı olmak üzere bu davaya gönül vermiş tüm insanlara başsağlığı diliyorum. Özgür Filistin için mücadelemiz durmaksızın sürecek! Mekânı cennet olsun.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak: Filistin'in özgürlük davasının öncülerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin bu sabah Tahran'da şehit olduğu haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim. İsrail'in bu insanlık dışı, haince saldırısını lanetliyor, kardeş Filistin halkına başsağlığı diliyorum.