Hamas bir direniş grubu... Erdoğan ABD medyasına konuştu

Başkan Erdoğan, NBC News'e mülakat verdi, İsrail'in katliamlarına dikkati çekti: “Hamas'a bir terör örgütü olarak bakmıyorum. Hamas, topraklarını korumaya çalışan bir direniş grubudur.”

Akşam Gazetesi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı tarihi konuşmanın ardından New York'taki temaslarını sürdürdü. Amerikan NBC News kanalından Keir Simmons'a bir röportaj veren Başkan Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki katliamlarını anlattı.

HAMAS'A TERÖR DEMEM

Erdoğan, Türkiye'nin Hamas'la ilişkisi bağlamındaki bir soruya, "Biz teröristlere karşıyız. Fakat Hamas'ı iyi tanıyan liderlerden biriyim. Hiçbir zaman ben Hamas'a terör örgütü demedim. Ve şu anda da Hamas'a bir terör örgütü olarak bakmıyorum. Zira Hamas, topraklarını koruma gayreti içerisinde olan bir direniş grubudur. Dolayısıyla böyle bir direniş grubuna ben nasıl olur da terör örgütü derim" cevabını verdi.

7 Ekim'de yaşananlarla ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, bu sürecin öncesinde Filistin halkının maruz kaldığı acıların unutulmaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "1947'li yıllardan alın bugünlere kadar Filistin, topraklarını kaybede kaybede bugünlere geldi. Perde arkasını incelediğimizde, ne yazık ki 7 Ekim'e bu şartları hazırlayan nedenleri iyi bilmek lazım. Onları iyi anlamak lazım. Ve burada acaba ne kadar Filistinli şehit edildi, ne kadar Filistinli öldürüldü, bunun da perde arkasını incelediğimizde durum çok farklı yerlere ulaşır" şeklinde konuştu.

ABD, ÜYELİĞE KARŞI

Röportajın Ukrayna ile ilgili bölümünde Ankara'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğine nasıl baktığına ilişkin soruyu yanıtlayan Başkan Erdoğan, bu konuda tüm NATO ülkelerinin adımlarına bakacaklarını belirtti. Erdoğan, "Amerika, Ukrayna'nın her şeyden önce NATO'ya üye olmasını istemiyor. Birçok NATO ülkesi bir defa Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasını istemiyor. Bu gerçekleri görerek kararımızı vermemiz lazım" ifadesini kullandı.

SAKİN KARAR VERECEĞİZ

Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunun, enine boyuna düşünülerek karar verilecek bir husus olduğunu belirten Erdoğan, "Bu gerçeklere baktığımız zaman bu işler heyecanla adım atılacak olan konular değil. Bizler de bu konularda kararlarımızı verirken tabii ki bütün NATO üyelerinin duruşunu masaya yatırıyoruz ve kararlarımızı ona göre veriyoruz. Şu an itibarıyla tüm NATO ülkelerinin duruşu, benim için diğer ülkeler için nedir ne değildir bu gelişmeleri takip ederek nihai kararımızı veririz. Heyecanla bu kararlar verilmez" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Simmons'ın, "Bu konuda karar verdiniz mi?" sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi.

ARABULUCULUK ADIMINA HAZIRIZ

Başkan Erdoğan, Türkevi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler, Ukrayna-Rusya savaş ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ve savaşın diyalog yoluyla sona erdirilmesini gerektiğini kaydetti. Erdoğan, Türkiye'nin adil ve kalıcı bir barış için arabuluculuk dahil her türlü kolaylaştırıcı adımı atmaya hazır olduğunu söyledi, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılması ve ateşkesı için gayretlerin süreceğini belirtti.

KAFKASYA'DA KALICI BARIŞ VURGUSU

Başkan Erdoğan, New York'ta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı kabul etti. Görüşmede, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış süreçleri ele alındı. Erdoğan, Türkiye'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanmasını ve yeni dönemde iki ülke arasında sağlam bir dostluğun tesis edilmesini desteklediklerini belirtti. Türkiye ve Ermenistan arasında ön koşulsuz normalleşme yolunda önemli bir mesafe alındığını aktaran Erdoğan, diyalog sürecine destek mesajını verdi.

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ

Erdoğan, Türkevi'nde kabul ettiği Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye; Kalkınma Yolu Projesi'yle hem Türkiye hem de Irak'ın kazanacağını söyledi. Erdoğan, terörle mücadelede işbirliğinin önem-li olduğunu ifade etti. Pakis- tan Başbakanı Şahbaz Şerif ile de görüşen Erdoğan, sa-vunma ve ekonomide işbirliğinin devam edeceğini kaydetti.

UKRAYNA İÇİN TAAHHÜT

Başkan Erdoğan, ABD'de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüştü. Ortadoğu'da artan gerilime dikkat çeken Erdoğan ve Meloni'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün desteklenmesi konusundaki ortak taahhüdü ele aldığı bildirildi.

KADEM'İN 'KADIN' SERGİSİNE ZİYARET

Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, New York kentinde Kadın ve Demokrasi Vakfınca (KADEM) ziyarete açılan "Hayatın İçinde Kadın" adlı fotoğraf sergisini gezdi. KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Times Meydanı'nda KADEM tarafından gerçekleştirilen "Gazzeli Kadınlarla Dayanışma Eylemi"ni ve "İnovasyonda Kadın" programına başvuran girişimci kadınların başarı öykülerini, fotoğraf kareleri üzerinden anlattı.

LÜBNAN'IN YANINDAYIZ

Başkan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati'ye Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olduğunu söyledi. Erdoğan, İsrail saldırganlığının durdurulması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve Gine Bissau Cumhurbaşkanı Cissoko Embalo ile de bir araya geldi.

FRANSA VE HİNDİSTAN'DA BM İÇİN REFORM İSTEDİ

Başkan Erdoğan'ın BM'de reform yapılması çağrısına destek her geçen gün büyüyor. Önceki gün ABD Başkanı Joe Biden, BM için değişiklik isterken dün de Fransa ve Hindistan'dan BMGK için reform çağrısı geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "daha adil bir dünya düzenine" ihtiyaç olduğunu söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi ve geçici üye sayısının artırılması gerektiğini belirtti. BM Geleceğin Zirvesi'ne değinen Barrot, "Bu, Birleşmiş Milletler'in merkezde olduğu çok taraflı sistemin önemini vurgulamak ve reform sürecini hızlandırmak için eşsiz bir fırsat" dedi. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da reform yapılmadığı takdirde BMGK'nın etkisiz kalacağına dikkat çekti ve "BMGK daimi üyeliğinin genişlemesi, uygun temsil bir zorunluluktur" dedi.