CHP'li Fikri Sağlar'ın başörtüsü sözlerine Başkan Erdoğan'dan ilk yorum: ''CHP'nin faşizan anlayışının yansıması''

CHP'li Fikri Sağlar, Halk TV ekranlarında başörtüsü düşmanlığı yaptı. Başörtülülere karşı ayrıştırıcı ve nefret söylemi içeren bir dil kullanan Sağlar, “Türbanlı bir hâkimin benim haklarımı koruyacağı konusunda kuşkum var.” dedi. Söz konusu skandal ifadelere tepki yağdı. Fikri Sağlar'ın skandal açıklamalarının ardından yaşanan tüm gelişmeler Canlı Anlatım sayfamızda...

1 Ocak
14:29

Başkan Erdoğan, cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. CHP'li Fikri Sağlar'ın başörtüsü hakkındaki skandal sözleri sorulan Erdoğan şunları kaydetti:

"Bu zat bu çağda yaşamıyor. Geride kaldı. CHP'nin faşizan anlayışının bir yansıması."

31 Aralık
15:12

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fikri Sağlar'ın başörtülülerle ilgili skandal sözleriyle ilgili şunları söyledi:

"Tahammülsüz, saygısız ve despot bir siyaset kulvarından sivrilip ön plana çıkanların milli ve manevi değerlerimizle kavgaya tutuşmaları ülkemize çok şey kaybettirmiştir. Nitekim başörtüsü veya türban üzerinden yeni bir kutuplaşma sayfası açmayı planlayanlar yeniden sahnededir.Türbanı irticai faaliyetlerin üniforması gören, türbanlı bir hakimin adaletinden kuşku duyan zatın ve onun gibi düşünen zevatın ne demokrasiyle, ne inançlara saygıyla, ne de insanlık onuruna bağlılıkla ilgileri vardır. Bu dil ayıplı ve sakıncalı bir dildir.Millete rağmen siyaset yapmayı amaç görenler, milli ve manevi emanetlerle kıyasıya hesaplaşmayı hedefleyenler Türkiye’nin sırtındaki habis kamburdur. Hala başörtüsüne husumet duyanların insan ve inanç haklarına faşizmin ve totalitarizmin prizmasından baktıkları çok açıktır."

31 Aralık
15:04

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkçe Kur'an okutan çarpık zihniyetin başörtüsüne uzanan yolculuğuna hız kesmeden devam ettiğini kaydetti:

"2020’nin son günlerinde, Milletimizin inanç ve değerleri ile barışık olmayan çarpık bir zihniyetin Türkçe Kur’an okutma ve hemen devamında kadının başörtüsüne uzanan bir yolculukla hız kesmeden yoluna devam ettiğine şahit oluyoruz. Din ve inanç hürriyetine baskıcı bu faşizan, ötekileştirici ve “kendine özgürlükçü” zihniyetin son kırıntılarını geride bırakmak ve bir daha asla görmemek Milletçe en büyük temennimizdir."

31 Aralık
12:04

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'yi yeniden 28 Şubat günlerinde olduğu gibi karanlığa gömmek isteyenlerin kirli zihin dünyasının deşifre olduğunu söyledi.

CHP'li Fikri Sağlar'ın bir televizyon kanalında sarf etmiş olduğu sözlerin hezeyan ve bölücülük olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Başörtüsüne dil uzatmak, aklınca türban diyerek bir forma büründüğünü iddia etmek safsatadır. İnsan hakları ve inanç özgürlüğü karşıtı yasakçı zihniyeti inatla devam ettiren Sağlar’ın dini inançları gereği başlarını örten kadınlar için söylediği sözleri asla kabul etmiyoruz. Hadsiz bir şekilde tanımlamaya çalıştığı başörtüsü, Müslüman kadınlar için özgürlüğün simgesidir.
Aziz milletimiz, hak ve özgürlüklerinin sahibidir. Bir daha asla kimilerinin hayal dünyasında yer alan 28 Şubat despotluğuna izin vermeyecektir. Yargıçlarımız, hukuki usul ve normatif düzlemde ne gerekiyorsa onu uygulamakla mükelleftir ve yargıçların görevlendirilmesinde kanuni ölçütler dışında herhangi bir ırkçı dışlamaya izin vermeyeceğiz."

31 Aralık
11:23

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, “28 Şubat zihniyeti fırsat bulduğunda görüldüğü gibi anında hortluyor.” dedi. CHP’li Fikri Sağlar’ın sözlerine karşın “Aziz milletimiz bu zihniyeti tasfiye etmiş ve gerekli dersi de vermiştir.” ifadelerini kullanan Akbaşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“28 Şubat’ın yasakçı zihniyeti artık tarihin çöp sepetine atılmıştır ve ebediyen orada kalacaktır.”

31 Aralık
11:15

CHP'li Fikri Sağlar’ın başörtüsüyle ilgili skandal sözlerini "Başörtüsü üzerinden yapılan her saldırı barbar, ayrımcı, faşist bir zihniyetin ürünüdür." diye nitelendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, şunları kaydetti:

“CHP’li Fikri Sağlar gibilerinin rahatsızlığı kendisi gibi bir avuç vesayet elitinin kurmuş olduğu düzeni yok etmemizden kaynaklanmaktadır. Fikri Sağlar yapmış olduğu açıklamayla bizi bir kez daha doğrulamıştır. CHP’nin fırsatını bulduğunda faşizan ve baskıcı zihniyetini aynen sürdüreceğini göstermektedir. CHP, bu milletin değerleriyle, inançlarıyla mücadele etme fikrinden vazgeçmemiştir. CHP içinde artık yer etmiş ve kök salmış ötekileştirici, ayrımcı zihniyet bu topraklarda asla başarılı olamayacaktır.”

31 Aralık
11:01

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fikri Sağlar’ın skandal sözlerini “gericilik, ayrımcılık ve ırkçılık” olarak yorumladı.

"Başörtüsü ve kılık kıyafet üzerinden yapılan her tür ayrımcılık, barbar ve müptedi bir zihniyetin tezahürüdür. Kadınların temel bir insan hakkını köhne irtica söylemleriyle baskılamaya çalışmak gericiliktir, ayrımcılıktır, ırkçılıktır. Türkiye bu zihniyete geçit vermeyecektir."

31 Aralık
10:05

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün CHP’li Durmuş Fikri Sağlar’ın başörtüsüyle ilgili skandal sözlerine yanıtı şöyle oldu:

"Herkes bu ülkenin eşit ve birinci sınıf vatandaşıdır. Ayrımcı siyaset, ötekileştirici dil, kılık kıyafet faşizmi tarihin köhnemiş fikirler mezarlığına gömülmüştür. İnsanlık için koronadan tehlikeli bu fikri hortlatmak isteyen zihniyet asla amacına ulaşamayacaktır."

31 Aralık
09:06

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP'li Fikri Sağlar'ın başörtülüler hakkındaki sözlerini "barbarca bir nefret söylemi" olarak nitelendirdi:

"2020 yılının son faşist saldırısı CHP’li Fikri Sağlar’dan geldi. Doğrudan insanların düşüncelerini, inançlarını ve demokratik haklarını hedef alan barbarca bir nefret söylemidir bu. Barbarlık pusuda bekliyor. CHP'li Sağlar'ın kadınları rencide eden ve giyim tarzına göre yargılayan nefret dolu açıklaması, bugünün CHP'sinde halen bir zihniyet değişimi ve dönüşümü yaşanmadığını göstermektedir."

30 Aralık
23:57

Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur, Fikri Sağlar’ın sözlerine tepki göstererek benzer bir durumun ABD veya Almanya’da yaşanmasının çok büyük sarsıntılara sebep olabileceğini dile getirdi.

"Fikri Sağlar'ın cümlelerindeki "türbanlı hakim" kelimelerini Almanya'da "kippa giyen hakim" veya ABD'de "siyahi hakim" diye değiştirip söyleyen tarihin en dar kafalı ırkçısı olarak ülke gündemine oturur, 1 sene de o gündemde kalır."

30 Aralık
23:01

Uzun yıllar boyunca CHP’de bakanlık yapmış olan Durmuş Fikri Sağlar, Halk TV’de katıldığı bir programda başörtülülerle ilgili nefret söylemi ve ayrımcılık içeren skandal söylemlerde bulundu.

“Kendimden söylemek istiyorum ben yargılandığım zaman türbanlı bir hâkimin karşısına gittiğimde benimle ilgili haklarımı koruyacağı ve adaleti yerine getirebileceği konusunda kuşkum var.”