Hakimden ders gibi karar! 'Dürüstlük esastır'

Yargı, müşterisine hasarlı araç satan galericinin, ‘ekspertiz yaptırsaydı' bahanesini reddetti ve ahlak dersi verdi: “Satıcı dürüst olmalı.”

İzmir’de yaşayan B.Ö., bir galeriden hasarsız olduğu belirtilen 2. el otomobili 325 bin liraya satın aldı. 14 ay sonra otomobili satmak isteyen B.Ö. ekspertiz incelemesinde 45 bin TL’lik hasarı öğrenince tespit ve tazminat davası açtı. Mahkeme kadını haklı buldu, galericinin satışta bilgilendirme yapması gerektiğini belirterek, zararın karşılamasına karar verdi.

Mahkemenin, galericinin 45 bin lira tazminat ödemesine hükmettiğini belirten B.Ö.’nün avukatı Alperen Cihan Çetinkaya, şunları söyledi: ‘’Mahkeme, satıcının tüketiciye karşı dürüst olması gerektiğine, alıcının herhangi bir eksper kaydı ya da tramere götürme zorunluluğunun bulunmadığını belirtti. Dava, bu işi yapanlar için emsal niteliği taşıyor.”

GALERİCİLER: ‘MÜŞTERİ HAKLI’ 

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren galerici Mustafa Söylemez (35) “Ekspertiz yaptırmadan aracını alan bir müşteri yarın bir sorunla karşılaşırsa, müşteri haklıdır. Esnaf, malın bir ayıbı varsa gizlememeli, mutlaka belirtmeli. Ayıplı malı gizleyen esnaf, daimi iş yapamaz” dedi.