15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yılı vesilesiyle Türk milletinin demokrasiye ve vatanına sahip çıkmak için verdiği benzersiz mücadele yurdun dört bir yanında hatırlanırken, canını bir an bile düşünmeden ülkesi için feda eden şehitlerimiz de rahmetle anılıyor. Türkiye 15 Temmuz’la başlayan süreçte sadece bir işgal girişimini önlemekle kalmadı hükümetin attığı adımlar ve milletin dirayetiyle ilk 10 ekonomi arasına girme ve kişi başı geliri 25 bin dolara yükseltme gibi iddialı 2023 hedeflerinden de şaşmadı. Belki başka bir ülkede yaşansa toparlanma yıllar sürerdi ancak yaşanan olaylardan hiç haberiniz olmasa sadece ekonomik verilere baksanız Türkiye’de böyle bir girişim yaşandığı aklınıza bile gelmez.
BEKLENTİLERİ FAZLACA AŞTI
FETÖ’nün hain girişimi sebebiyle Türk ekonomisi 2016’nın temmuz-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 küçüldü. Son çeyrek büyüme verisi açıklanmadan önce uzmanlar yüzde 2.3’lük büyüme öngörüyordu. Ancak Türk ekonomisi bu dönemde beklentileri aşarak önceki yıla göre yüzde 3.5 büyüdü. Böylece küçülmesi normal karşılanacak zor bir yılı yüzde 2.9’luk büyümeyle kapattı.
DÜNYANIN EN HIZLILARINDAN
2016’yı büyümeyle tamamlayan ekonomi 2017’de ise adeta şaha kalktı. 2017’nin ilk çeyreğinde 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 5’lik muazzam bir büyüme kaydedildi. Bu büyüme yüzde 3.2’lik analist beklentisini adeta paramparça etti. Elde edilen bu sonuç BlueBay Asset Management'ın kıdemli gelişen piyasa stratejisti Tim Ash’in de belirttiği gibi Türk ekonomisinin ne kadar dayanıklı olduğunu kanıtladı. Bunun yanında Türkiye ilk çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen 5 ekonominin arasına da girdi. Türkiye hain girişimin yarattığı zorluklarla mücadele ederken bir de kredi derecelendirme kuruluşlarının aldığı ekonomik temellere dayanmayan kararlarla uğraştı. S&P daha girişimin üzerinden 5 gün geçmişken Türkiye’nin notunu düşürdü. Moody’s geçtiğimiz yıl 23 Eylül’de Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürdü. Fitch de bu yıl 27 Ocak’ta benzer bir karar aldı.
Müthiş büyümeyi getiren adımlar:
- Gayrimenkulde KDV indirimi yapıldı. Mart ayında biten uygulama eylüle kadar uzatıldı.
- Kredi Garanti Fonu’na Hazine’nin taminatı artırıldı. Bu kapsamda 250 milyar liralık kredi hacmi yaratıldı.
- Doğu’da 23 ilde özel teşvikler vverilmeye başlandı.
- İstihdam seferberliği başlatıldı. Sadece 4 ayda 1.2 milyon kişi istihdam edildi.
- Turizmciye 6 bin dolarlık uçak yakıt desteği verildi.
- ‘Döviz bozdur’ kampanyasıyla TL’ye sahip çıkıldı.
- Çiftçiye gübre ve mazotta KDV sıfırlandı. Üreticiye mazot desteği verildi.
- Beyaz eşyada yüzde 6.7 olan ÖTV geçici bir süre sıfırlandı.
- Proje bazlı ‘süper teşvik’ sistemi devreye alındı.
- Kamu alacaklarına yeniden yapılandırma getirildi. Vatandaşın borç yükü bu sayede azaldı.
Mega projeler hız kesmedi
Darbe girişiminden sadece 1.5 ay sonra Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı gerçekleştirildi. 22 Aralık’ta Avrasya Tüneli hizmete sunuldu. Yeni Havalimanı’nın %55’i tamamlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli atıldı.
Borsa İstanbul rekora rekor demedi
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi darbe girişiminden önce 82 bin 825 puandan kapanmıştı. Cuma günü endeks 105 bin 176 puanla yeni kapanış rekorunu kırdı. Böylece Borsa İstanbul darbe girişimi öncesine göre yüzde 27 yükselmiş oldu.