Hac, her Müslüman tarafından ömründe en az bir kez yapılmalıdır. Hac yaptıktan sonra müminlerin huzur bulduğuna ve ruhlarını arındırdığına inanılır. Mekke'deki Mescid-i Haram'ın avlusunda bulunan siyah küp şeklindeki bir yapı olan Kabe, birçok Müslüman tarafından her yıl ziyaret edilmektedir. Peki Hac ibadeti ne zaman farz kılınmıştır? Hac ibadeti hicretin kaçıncı yılında farz kılındı?
Hac, İslam tarihinde üç önemli olaya işaret eder: Adem ve Havva'nın (Havva) cennetten kovulduktan sonra affedilmesi ve yeniden birleşmesi, oğlu İsmail'in Hz. İbrahim (İbrahim) tarafından kurban edilmesi ve Hz. Muhammed'in hayatı. Yüce Allah'a karşı alçakgönüllülük ve itaat örneği olarak kabul edilen hac ibadeti İslam'ın beş şartından biridir.
Mekke'de doğup yaşayan Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem), nübüvvet ve hicrete başlamadan önce İbrahim'in (a.s.) dininin ibadetlerini yerine getirdi. aynı zamanda Arapların getirdiği değişiklik ve yeniliklere karşı temkinliydi.
Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) hacc vazifesini yerine getirmeden önce de hacc yapmıştır. Kureyşliler, Haram'ın sakinleri olduklarını ve ötesine geçmeyeceklerini söyleyerek Ma'şer-i Haram'ın üzerinde durdukları zaman, Arafat Dağı'na çıktı ve Arapların İbrahim'in dinine getirdiği hiçbir şeyi yapmadı.
HAC İBADETİ NE ZAMAN FARZ KILINMIŞTIR?
Müslümanlar için hac, hicretin altıncı yılında farz oldu. Bundan sonra, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sadece bir hac yaptı. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) bu haccı yaptıktan sonra İslam'ın şartını yerine getirmiş oldu.
Haccın manevi anlamı, tek Allah'a ibadet etmek için gönüllü ve bireysel olarak yapılmasıdır. Hac sırasında hacılar, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların ibadet sırasında günde beş kez yüz çevirdiği O'nun Evi'nde "Allah'ın misafiri" olurlar. Hacılar, bir müddet evlerinden çıkıp yolculuğun zorluklarına katlanarak dış ve iç temizliğini gerçekleştirirler.
Hac sırasında hacıların tavaf ayini iki kez, yani Kabe'yi saat yönünün tersine yedi kez yapmaları gerekir.
HAC NEDİR? HAC İBADETİ NE ZAMAN FARZ KILINMIŞTIR?
Hac ibadeti hicretin 9. yılında farz kılınmıştır. Arapça'da "gitmek, yönelmek veya yüceltilen birini ziyaret etmek" anlamlarına gelen Hac, İslam'ın beş temel şartından biridir ve gücü yeten her Müslüman'a farz kılınmıştır. Mahşerin, yani yeniden dirilişin provası olarak kabul edilen hacca; hem bedenen hem de manen iyi hazırlanmak gerekir. Çünkü hac, özel bir çağrıdır ve bu ibadete özenle hazırlanmak çok önemlidir.
Yüce Allah hac ibadeti ile ilgili Al-i İmran suresinin 96. ve 97 ayetlerinde şöyle buyurmuştur:
"Şüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev, Mekke'deki (Kabe)dir. Orada apaçık nişaneler, İbrahim'in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse bilmelidir ki, Allah bütün alemlerden müstağnidir." (Al-i İmran 96-97)
Hz. Resulullah (s.a.v) ise hac ibadetine ilişkin şöyle buyurmuştur:
"Ey insanlar, Allah size haccı farz kılmıştır, haccediniz." (Müslim)
"İslam beş temel esas üzere kurulmuştur. Allah'tan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed'in (s.a.v) Allah'ın elçisi olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek, hac yapmak ve Ramazan orucu tutmaktır." (Buhari, Müslim)
ZİLHİCCE NEDDİR?
Zilhicce, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. İslam dininin beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı aydır. Mübarek Aylar'ın ikincisidir. Ayrıca haccın bir parçası ve tamamlayıcısı olan kurban kesme ibadeti de bu ayda yapılır. İslam aleminde bu gün Kurban Bayramı olarak kutlanır.