Güneydoğu'da halktan hendeğe sıfır destek

ORC'nin Güneydoğu'da yaptığı araştırmaya katılanlar, hendek siyaseti ve öz yönetimi desteklemediklerini vurguladı, terör mesajı verdi: Bölgede yaşananların tek sorumlusu PKK'dır.

ŞAKİR AYDIN

ORC Araştırma, Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilde 3 bin 197 Kürt kökenli vatandaşla yüz yüze görüşme yöntemiyle bir araştırma yaptı. 25 Aralık 2015 - 6 Ocak 2016 arasında gerçekleştirilen araştırma, çözüm sürecine hâlâ yüzde 84.5 destek veren bölge halkının, hendeklere ve özyönetim çağrılarına destek vermediğini ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 80.4’ü ‘Hendek kazılmasını’, yüzde 78.9’u da ‘Özyönetim’ politikasını desteklemediğini belirtti. 

BİRLİKTE YAŞAMAKTAN YANA 

Deneklerin yüzde 80.7’si ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan rahatsızlık duyuyor musunuz?’ sorusuna ‘Hayır’ derken, son dönemde yaşananların sorumlusu olarak da terör örgütünü görüyor. ‘HDP, Kürtlerin tek temsilcisi’ sorusuna katılımcıların yüzde 61’i ‘Katılmıyorum’ cevabı verdi. ‘HDP, PKK’nın siyasi uzantısıdır’ sorusuna deneklerin yüzde 70.8’i ‘Katılıyorum’ dedi. Katılımcıların yüzde 69'una göre PKK ‘Terör örgütü, vatan haini, bölücü.’ "Size göre bölgede yaşanan olayların sorumlusu kim" sorusuna yüzde 67.3 "PKK" yanıtı verirken, "Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı?" sorusuna yüzde 84.8, "Başkanlık sistemini destekliyor musunuz" sorusuna da yüzde 60 "Evet" dedi.