Güney Kore'den Konya'ya ‘Akıllı Şehir Liderlik Ödülü'

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a Güney Kore Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘Akıllı Şehir Liderlik Ödülü' verildi. Başkan Altay, “Gelecek nesillerimizin gurur duyacağı huzurlu, dirençli ve sürdürülebilir bir şehir hayal ederek Konya'yı daha akıllı yarınlara hazırlıyoruz” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 'Akıllı Şehir' uygulamaları konusunda yaptığı başarılı çalışmalarla dünyada da kendinden söz ettiriyor. The World Smart Sustainable Cities Organization (WEGO) ve Güney Kore Seul Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl 'Akıllı Şehirler' alanında farklı projeler ve özel gayret gösteren liderler ödüllendiriliyor.

Düzenlenen yarışmada, Konya'nın Akıllı Şehircilik alanındaki çalışmalarına liderlik eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a dünyada büyük prestije sahip 'Akıllı Şehir Liderlik Ödülü' World Cities Summit Mayors Forum etkinliğinde verildi.

'İKLİM DOSTU KONYA'

Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ödül dolayısıyla Seul Büyükşehir Belediyesi'ne ve WEGO'ya teşekkür etti. Başkan Altay, "Akıllı Şehircilik konusunda ülkemizde yapılan endeks çalışmalarında elde ettiğimiz lider konumumuzu dünyada da yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Gelecek nesillerimizin gurur duyacağı huzurlu, dirençli ve sürdürülebilir bir şehir hayal ederek, Konya'yı daha akıllı yarınlara hazırlıyoruz. İnsan ve çevre odaklı, gücünü yerel ve evrensel değerlerden alan, akıllı teknolojilerden yararlanan, yenilikçi, öncü, sürdürülebilir ve iklim dostu bir Konya hayal ettik ve bu hayali gerçekleştirmek için yola çıktık. Şehrimizde hayata geçirdiğimiz uygulamaların, işlerimizi daha koordineli bir şekilde yapmamızda ve Hatay'ın deprem sonrasında tekrar ayağa kaldırılması için yapılan çalışmalarda bize güç vermesi konusunda da aldığımız ödül ayrı bir anlam taşıyor" dedi.

TASAVVUF MUSİKİSİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ! ŞEHİRDE MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ RÜZGÂRI

Başkan Altay, 20. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali kapsamında Mevlana Meydanı'nda 250 semazen tarafından icra edilen Sema Ayin-i Şerifi'ne katıldı. Başkan Altay, "Etkinliklerimiz yarın sona eriyor, herkesi Konya'mıza bekliyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte bu yıl 20'ncisi düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali sanatseverlere tasavvuf musikisinin ve mistik müziğin en güzel örneklerini sunuyor. Mevlana Meydanı'nda 250 semazen tarafından ikinci kez icra edilen Sema Ayin-i Şerifi'ne katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mevlana Meydanı'nın Selçuklu Darü'l-Mülkü Konya'nın manevi merkezi olduğunu dile getirdi.

20'NCİ YILA ÖZEL PROGRAM

Hazreti Mevlana'nın bundan 7 asır önce tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları veren Türkiye'nin en önemli mutasavvıflarından birisi olduğunun altını çizen Başkan Altay şunları söyledi: "Biz de Hz. Mevlana'yı ve onun felsefesini anlatmak adına Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Hz. Mevlana'nın doğum günü olan 30 Eylül'ü referans alarak Mistik Müzik Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Mistik Müzik Festivali'nin 20'nci yılı. Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl da onlarca etkinlik düzenleniyor. Çok yoğun bir ilgi var. Bununla birlikte Kılıçarslan Meydanı'nda, Mevlana Meydanı'nda, Kültürpark'ta, Zafer Meydanı'nda, açık alanlarda konserlerimiz, etkinliklerimiz var. Konya Mistik Müzik Festivali'ne gelmek için çok uygun bir zaman. Yarına kadar herkesi Hz. Mevlana'nın şehri, Selçuklu Darü'l-Mülkü Konya'mıza bekliyoruz."

YARIN ETKİNLİKLERİN SON GÜNÜ

Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, yarına kadar Türkiye başta olmak üzere Afrika'dan, Ortadoğu'dan ve Türk coğrafyalarından grupların ve sanatçıların katılımıyla birbirinden özel konserlerle ve etkinliklerle sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

BAŞARILI UYGULAMALAR SEÇİLDİ

Başkan Uğur İbrahim Altay; Büyükşehir Belediyesi'nin şehre kazandırdığı birçok akıllı şehir uygulaması, 2030 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan 100'den fazla akıllı şehir projesi ve mevcut uygulamaların başarısının birçok kesim tarafından takdirle karşılanması dolayısıyla söz konusu yarışmaya aday gösterilmişti. Asya, Afrika, Avrupa, Latin Amerika, Orta doğu, Kuzey Amerika ve Okyanusya bölgelerinden 47 ülke ve 93 şehirden 200 proje başvurusu yapılan yarışmada 'İnsan Odaklı Proje' kategorisinde 'Engelli Erişilebilir Konya' projesi ve 'Liderlik' kategorisinde 'Uğur İbrahim Altay' ile finale kalan Konya Büyükşehir Belediyesi, liderlik kategorisinde ödülün sahibi oldu. Seul'da düzenlenen World Cities Summit Mayors Forum (Dünya Şehirleri Belediye Başkanları Forumu) etkinliğinde ödülü, Başkan Altay adına Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş aldı.

EŞREFOĞLU CAMİİ UNESCO LİSTESİNDE

10 bin yıllık geçmişi olan Çatalhöyük'ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Başkan Altay, "Konya'mız için hayırlı olsun" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatarak, paha biçilemez bu kültür hazinelerini korumak ve sonraki nesillere aktarmak için önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. 10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii'nin de listeye eklenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Başkan Altay, şunları kaydetti:

'ZİYARETÇİLERİ BEKLİYORUZ'

"Büyükşehir Belediyesi olarak her köşesi tarihin köklü izlerini taşıyan Konya'mız, her dönemde insanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Çatalhöyük'ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii'mizin de UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle büyük bir mutluluk duyduk. Bu tarihi değerlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve korunması için UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini şehrimiz için oldukça kıymetli buluyorum. Hem ülkemizden hem de dünyadan ziyaretçileri şanlı ecdadımızdan bize miras kalan bu nadide eseri görmeye davet ediyorum. Konya'mız için hayırlı olsun."

AHŞAP DİREKLİ EN BÜYÜK CAMİ

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır.