Güneş yine doğudan doğacak

Türk Konseyi'nin ismi Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildi. Ekonomik entegrasyonun artırılması için anlaşma imzalandı. Başkan Erdoğan, “Güneşin tekrar doğudan doğacağı günler yakın” dedi.

Türk Konseyi 8. Zirvesi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirildi. Zirvede Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının 'Türk Devletleri Teşkilatı' olarak değiştirilmesine karar verildi. Başkan Erdoğan zirvede tarihi imzalar atıldığını belirterek, "Ülkelerimiz arasında ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız. Bu maksatla Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi'nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum" dedi. Zirvede, Türk Yatırım Fonu'nun kuruluşunun tamamlanması ve "Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nun onaylanmasına ilişkin kararlar alındı.

SIMSIKI BAĞLANALIM

Erdoğan, toplam ticaret hacminin yaklaşık 21 milyar dolar düzeyinde seyrettiğini, bu rakamın, dünyanın geri kalanıyla olan toplam ticaret hacminin sadece yine yaklaşık yüzde 3'üne tekabül ettiğini anlattı. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi'nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum. Ancak, kara, hava ve deniz yollarıyla birbirimize sımsıkı bir şekilde bağlanamazsak, istediğimiz sonuçları elde edemeyiz."

Erdoğan şunları söyledi: "Transit geçiş belgelerini artık gündemimizden çıkarmalı, gümrük mevzuat ve uygulamalarımızı uyumlaştırmalı, geçiş ücretlerini rekabetçi bir düzeye çekmeliyiz. Bu doğrultuda, Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması'nı bir an önce imzalamalıyız. Böylelikle, Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridor başta olmak üzere, aramızdaki tüm yolları bu coğrafyanın ana arterleri haline getirebiliriz. Azerbaycan-Nahçıvan bağlantısı da bu anlamda hayati nitelik arz ediyor. Bölgenin lojistik merkez olma konumundan şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz."

KKTC DE YER ALMALI

Erdoğan, "Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde KKTC'yi aramızda görmeyi canı gönülden arzu ediyoruz" dedi. Teşkilatın dönem başkanlığının Azerbaycan'dan Türkiye'ye geçtiği zirvede sonuç belgesi olan İstanbul Deklarasyonu imzalandı. Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada, "İslam düşmanlığı ile mücadelede kararlılığımızı kayda geçirdik. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır" dedi.

ALİYEV'E ALİ NİŞANI

Başkan Erdoğan, Karabağ Zaferi dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, Türk Konseyi adına "Türk Dünyası Ali Nişanı" takdim etti. Aliyev şunları söyledi: "Bu nişanı almanın yarattığı mutluluğum ayrıca katlanıyor. Çünkü sevgili kardeşim Erdoğan'ın girişimiyle bu nişana layık görüldüm. Konseyimiz bir kuruluş statüsüne erişmiş oldu. Önümüzde umut verici bir gelecek var. Bugün Türk dünyası ülkeleri arasında ortak bir vizyonumuz var. Bu ortak vizyonun çok sağlam bir temele oturması gerekiyor. Zengezur Koridoru Türk dünyasını birbirine bağlayacak ve bizleri Avrupa'ya bağlayacak. Eminim ki konsey olarak biz ülkelerimiz için elimizden geleni yapacağız. NATO'nun ikinci büyük gücüne sahip Türkiye. Bu gücünü de barış için kullanıyor. Bu dönem başkanlığı sırasında tüm hedeflere ulaşılması mümkün olacaktır" dedi.

BİNALİ YILDIRIM KONSEY ÜYESİ OLARAK ATANDI

Başkan Erdoğan, "Sayın Binali Yıldırım'ı Aksakallar Konseyi'ne Türkiye'nin Aksakalı olarak atadık. Binali Bey'in, tecrübesi ve birikimiyle ulaştırma başta olmak üzere Konsey'in çalışmalarına her alanda değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Üstlendiği bu önemli görevde kendisine başarılar diliyorum" dedi.

300 MİLYONLUK TÜRK DÜNYASI UYANIYOR

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından Türk Konseyi'ne ilişkin paylaşım yaptı. Altun, görüntülü paylaşımında, "Ortak soy, ortak dil, ortak din ve ortak geçmiş, asırlarca yabancı güçlerin tesiri ile birbirinden ayrı kalan 300 milyonluk Türk dünyası uyanıyor" dedi.