Gücüm yettiğince herkesi korurum

Metroda fotoğrafını çeken tacizciyi döven Feray Açıkgöz, AKŞAM'a konuştu. Sporcu ve dublör olan Açıkgöz, “Tek başıma da olsam aynı tepkiyi verirdim. Kendimi de yanımdakini de sonuna kadar koruyacağım” dedi.

Akşam Gazetesi

YELİZ COŞKUN

Taksim metrosunda gizlice kadınların bacaklarını çeken Libyalı erkek turist, Feray Açıkgöz tarafından fark edildi. Olaya müdahale eden Açıkgöz, turisti tekme tokat dövüp, kaşını patlattı ardından polise teslim etti. Olayı kamerayla kayda da alan Açıkgöz'e sosyal medyadan destek mesajları yağdı. Sporcu olan ve Türkiye'nin en ünlü kadın dublörlerinden olan Açıkgöz, başına gelen talihsiz olayı ve hakkında merak edilenleri AKŞAM'a anlattı...

'YANINDA KARISI DA VARDI'

Fotoğrafınızın çekildiğini fark ettiğinizdehangi duygular sizi şiddete başvurmaya itti?

Adamın yanında karısı da vardı. Bu kadar rahat, bu kadar pişkin bir şekilde sırıtarak fotoğraflarımızı çekmesi beni çıldırttı. Kimsenin buna hakkı yok. Korkunç bir his.

Sokaklarda erkeklerin bile müdahale etmeye cesaret edemediği olaylar oluyor. Siz hiç korkmadınız mı?

"Ben tek başıma bir adam döverim" demiyorum ama o anki durum bunu gerektirdi. Sokakta tek başıma da olsam yine aynı tepkiyi gösteririm. Dayak da yesem sesim çıkar.

Benzer bir olay yaşadınız mı?

Evet, kışın metrobüste yaşadım. Kapalı kızın yanında genç bir çocuk vardı. Önüne dönmesi için uyardım, üste çıkmaya çalıştı, elimle yola doğru çevirdim. Kızlar teşekkür etti. Burada mesele erkeklerin tacizi, mezhepsel-ırksal bir durum yok.

Çevreden nasıl tepkiler aldınız?

İlk gün kadınlardan çok mesaj geldi, ikinci gün erkekler de destek mesajı gönderdi. Kendimi ve yanımdakileri sonuna kadar koruyacağım.

DUBLÖRDEN TACİZCİYE BAŞROLLÜK YUMRUK

Tacizci turist, metroda kadınların fotoğrafını çekerken sert kayaya çarptı.

Feray Açıkgöz, TRT'de yayınlanan 'Uyanış: Büyük Selçuklu' setinde Buğra Gülsoy ile.

ÜÇ AY YÜRÜYEMEDİM

Dublörlükte sakatlandınız mı?

3 ay tekerlekli sandalyede yaşadım. Sürekli aynı yere düşmekten boynumda büyük hasarlar oluştu. Uzun bir tedavi sürecinden sonra da yürüdüm. Mucizeydi, çünkü benim durumunda sakatlık geçiren biri felç kalabilirmiş. Benim umudum, dublörlüğü sevmem ve inatçı ruhum sayesinde en kısa sürede sete döndüm.

Hangi isimlere dublörlük yaptınız?

Esra Bilgiç, Aslı Enver, Demet Özdemir, Selin Yeninci, Nursel Köse, Aslıhan Gürbüz, Gaye Turgut Evin gibi birçok oyuncunun dublörlüğünü yaptım.

CEZALAR DAHA CAYDIRICI, KADINLAR DAHA GÜÇLÜ OLMALI

Yolunuzdan gitmek isteyenlere ne söylersiniz?

Dublörlük için; kişinin önce kendi güvenliği önemli. Risk gördüğü sahneleri asla yapmamalılar. Her dublör her sahneyi yapamaz, biri çok iyi araç kullanır takla atar, diğeri çok yükseklerden atlayabilir ya da çok iyi dövüş sahnesi yapabilir. Bir kadın olarak ise; özgür bir ülkede yaşıyoruz, isteyen her istediğini giyebiliyor. Fakat bu bizlerin fotoğraflarını çekme hakkı vermiyor kimseye. Ben toplu taşımada giderken kimsenin nefesini ensemde hissetmek istemiyorum. Devlet büyüklerimiz daha caydırıcı cezalar verirse, biz kadınlar da savunma sporlarında kendimizi geliştirirsek her şey harika olur. Kadınlar fiziksel olarak yeterli hissetmedikleri için belki de sesleri çıkmıyor. Sustuğumuz, görmezden geldiğimiz sürece kendilerinde bu hakkı görüyorlar.

BU İŞE 'KOŞARAK' BAŞLADIM

Dublörlüğe nasıl başladınız?

Patronumun eşi sayesinde bu sektöre girdim. Sporcu olduğum için koşu sahnelerine kadın atlet aranıyordu, ilk orada rol aldım. Ardından balkondan düşmeler, yanmalar, ata binmeler devam etti.

1982 doğumlu olan Feray Açıkgöz, 25 yıldır spor yapıyor. Atletizm ile spora başlayan Açıkgöz, kick boks, boks, at binme, kılıç ve silah kullanma gibi branşlarda çalışıyor.

AKSİYONU SEVİYORUM

Riski bol bir meslek. Tutkunuzun sebebi nedir?

Adrenalin ve aksiyonu seviyorum. Ve gerçekten çok zor bir iş, galiba zoru da seviyorum.

Hangi sahne sizi korkutur?

Korkan kişinin yapacağı bir iş değil bu. 'Şu sahneden korkuyorum' diyemem ama sevdiğim sahnelerden birkaçı yanmak ve araba çarpmaları diyebilirim.