Grip aşısı 2019 geldi mi? Grip aşısı kimler yaptırmalı, kimlere ücretsiz?

Grip aşısı 2019 ne zaman gelecek, kimlere ücretsiz? sorusu arama motorunda yoğun olarak araştırılmaya başladı. Sonbahar aylarına girmemizle birlikte gripler artış gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.Koca, yaptığı yazılı açıklamada, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilen kış aylarında, başta mevsimsel grip olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının ciddi oranda arttığını belirtti. Grip aşısı 2019 ne zaman gelecek, kimlere ücretsiz? diye merak edenler için yanıtı haberimizde..

Grip aşısı 2019 ne zaman gelecek, kimlere ücretsiz? sorusu aşı yaptırmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı içeriği için senelik önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.Grip aşısı 2019 ne zaman gelecek, kimlere ücretsiz? diye merak edenler için yanıtı haberimizde..

GRİP AŞISI 2019 NE ZAMAN GELECEK, ÜCRETSİZ Mİ? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Bu yıl için üretilen grip aşılarının eczanelere ve tüm sağlık kuruluşlarına dağıtımına birkaç gün içinde başlanacaktır. Grip aşısı, risk grubundaki kişilere hekim reçetesi ile ücretsiz yapılmaktadır' dedi.

GRİP AŞISI KİMLER YAPTIRMALI?

Bakan Koca, "Risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, 6 aylık-2 yaş arası bebeklerin, gebelerin, aşırı kilolu olanların, huzurevi ve bakımevi gibi ortamlarda yaşayanların, astım, böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanların, çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin grip aşısı olmalarını öneriyoruz."  diye konuştu.

GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Grip aşısı sonrası %15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir.

Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (%1’in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlamakta ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.

Her biyolojik üründe olduğu gibi grip aşısı uygulanmasından sonra da alerjik reaksiyon görülebilir.

Grip aşısı sonrası grip hastalığının görülmesi genellikle tesadüfen olabilir. Grip aşısı teknik olarak inaktive yani ölü bir virüs aşısı olduğundan vücuda canlı virüs verilmediğinden aşıya bağlı grip hastalığı oluşamaz. 

Aşıların her zaman tam teşekküllü sağlık merkezlerinde veya hekim kontrolünde uygulanması önerilir. 

GRİP AŞISI HER YIL YAPTIRILMALI MI?

Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirilmekte ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Bu nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer.