Gönülden yardım için sıradalar

6 Şubat depremlerin ardından belediyelere yapılan arama-kurtarma gönüllü sayısında artış yaşandı. Bahçelievler Belediyesi bünyesindeki gönüllüler, tecrübelerini AKŞAM'a anlattı.

BÜLENT ŞANLIKAN

Bahçelievler Belediyesi bünyesinde 1999 Gölcük Depremi sonrasında kurulan arama ve kurtarma ekibi gönüllülerin katılımıyla büyüyerek güç kazandı. Kahramanmaraş depreminden sonra ise ekibe gönüllü katılmak talep yoğunluğu yaşanıyor. AFAD'da temel eğitimlerini alan gönüllüler daha sonra belediyenin arama kurtarma eğitimleri verdiği parkurda çalışarak pratiklerini artırıyor.

40 KİŞİ DAHA KATILACAK

Miyazaki, Ekim 2011 Van depreminin ardından meydana gelen artçı sallantılarda göçük altında kalarak yaşamını yitiren Japon yardım gönüllüsüydü. Sivil Savunma Uzmanı ekip sorumlusu Faruk Ramoğlu,

AKŞAM'a konuştu: "1999 depreminden sonra kurulduk. 2007 Davutpaşa patlaması, 2011 Van depremi, 2020 İzmir ve Elazığ depremleri, 2021 Kastamonu sel ve son olarak da 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde Hatay'da arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Hatay'a giderken ekibimiz kaza geçirdi ve Hüseyin Hamarat adındaki arkadaşımız şehit oldu. Bu işin manevi boyutu çok yüksek. Depremde 6 kişiyi kurtardık. Bahçelievler Belediyesi'nde şu anda 45 gönüllü arkadaşımız var 40 kişi de başvuruda bulundu. Gönüllü olmak isteyenlere ilk eğitim AFAD tarafından veriliyor ardından biz burada; kalıcı olması, unutulmaması için eğitimleri sürekli güncelliyoruz. Bu eğitimler arasında; arama kurtarma ekipmanı kullanımı, sahaya giriş, beton kütlesi çekimi, tahkimat, sedye taşıma gibi teknik bilgiler bulunuyor."

BELEDİYELER K9 KÖPEĞİ EĞİTMELİ

Sema Temiz: "Türkiye'de Karşıyaka Belediyesi'nden sonra K9 köpeği olan ikinci belediyeyiz. İki yıldır K9 eğitmeni olarak görev yapıyorum. Afetlerde arama kurtarma çalışmalarında köpekler bir- çok insanın yapamayacağı işi yapıyor. Türkiye'de belediyelerin STK'ların K9 köpeği ile çalışmaları gerekiyor."

SELDEN SONRA EKİBE KATILDIM

Emirhan Köseoğlu (19): "2021'de tatile gittiğim Kastamonu'da sel felaketi oldu. Gönüllü olarak temizlik çalışmalarına katıldım. İstanbul'a gelince AFAD'da eğitim aldım sonra Bahçelievler Belediyesi ekibine dahil oldum. Bizim için 6 Şubat da acı bir tecrübe oldu."

Bahçelievler Belediyesi'nin gönüllü ekibi depremde 6 kişiyi kurtardı.

Gönüllüler, AFAD eğitimi sonrası Atsushi Miyazaki Trafik Eğitim ve Sivil Savunma Parkı'nda pratik yapıyor.

ANNEDEN KIZINA GÖNÜLLÜLÜK MİRASI

Nevin İpek: "Daha önce annem gönüllüydü onun vesilesi ile 2008'de ben de gönüllü oldum. Önce eğitimleri aldım. İlk olarak 2011'de Van Erciş depremi sonrası oradaki çalışmalara Bahçelievler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi olarak 8 kadın arkadaşımla birlikte katıldım. Afet bölgelerinde bayanlara çok ihtiyaç var çünkü bayanlar halkla kaynaştırıcı görev üstleniyor."