Gölü kurutup otopark yaptılar... Adrasan işgal altında

Antalya'da Adrasan Koyu kıyısında yer alan, endemik bitki ve kuş türlerinin olduğu göl, 19 yılda kurudu. Kaçak yapıların yükseldiği gölün bir kısmı da doldurularak, tur araçlarına otopark yapıldı.

DHA

Antalya'nın önemli koylarından Adrasan, bir süredir kıyıya demirleyen tekneler tarafından işgal edilmiş durumda. Tekne krizi çözüme kavuşamazken bölgedeki önemli doğal gölün de kuruyup imara açıldığı ortaya çıktı. Yaklaşık 250 dönümlük gölün zamanla kurumasına göz yumulduğu ve çevresinin doldurularak kaçak yapıların yükseldiğini aktaran turizmciler, gölün bir kısmının da tur operatörlerine ait araçlar için otopark haline getirildiğini söyledi.

'DOĞAL YAŞAM YOK EDİLDİ'

Bölgedeki endemik bitki türleri, çeşitli kuş türleri ile gölde üreyen balıkların da yok olduğunu anlatan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Yağışlarla karadan taşınan malzeme zamanla gölü doldurdu. Sazlık, bataklıklar oluşmaya başladı. Orada daha önceden yılan balıkları, çipura, dil balıkları, levrek, barbun, lahos balıkları giriş çıkış yapabiliyordu. İnsanlar ranta saldırdığı için bir kısmı dolduruldu. Orada bir doğal yaşam vardı, yok edildi. Gölün yatağı doldurulup herkes kendine bir arsa çıkarma peşinde" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR SONUÇSUZ KALDI

20 yıl önce bir proje için bölgede inceleme yaptığını, gölün kurumasının ve yapılaşmanın önüne geçecek şekilde bir doğal yaşam parkı haline getirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını da anlatan Gökoğlu, "Kenarları ağaçlandırıp koşu parkurları yapılması için çalışma yapmıştık. O proje olsaydı çok iyi olacaktı. Denizler ekosistem için o göl denizi de besleyecekti. Yağma edilmeyecekti. Sazlıklara geceleri kuşlar gelip tünerdi. Her şeyi yok ettik orada. Binalar yapılıyor şimdilerde" dedi.

Gölün yaşadığı değişim, uydu fotoğraflarına yansıdı. 2005'te yeşilliği ve canlılığıyla dikkati çeken göl, 2015'te bugünkü otoparkın hazırlık çalışmalarının yapıldığı görüldü. 2019'da ise otopark olarak ayrılan-yere tur otobüslerinin park etmesi dikkati çekti.

'AVRUPA'DAN ENDEMİK TÜRLER İÇİN GELİNİRDİ'

Bölgede yıllardır turizmcilik yapan Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, "Tur otobüsleri için daha başka bir uygulama yapılsaydı orayı kaybetmezdik. Adrasan'da genel yapılaşma sorunu var. Yöneticiler geçici çözümlerle günü kurtarıyor" diye konuştu. Endemik türleri inceleyen uzmanların Avrupa'nın birçok ülkesinden göl için bölgeye geldiğini de kaydeden Konuralp, "Konuklarımız hem bitkileri hem de kuş türlerini incelerdi. Daha değerli bir turizmdi. Endemik türler artık yok" ifadelerini kullandı.