Göktürk 1 uydusu özellikleri nedir Göktürk 1 uydusu ile ne değişecek

TSK için oldukça büyük öneme sahip olan Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından 68. dakikada ilk sinyali vermesi bekleniyor. Yaklaşık olarak 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atması beklenen uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü kaydedeceği tahmin ediliyor.

Göktürk-1 uydusu özellikleri ile göz kamaştırıyor. Türkiye’nin önemli projelerinden bir tanesi daha tamamlandı. Milli gururumuz Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatılması için geri sayım sona erdi. Uydu, 5 Aralık Pazartesi günü 16:51’de Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı. Fırlatma anı canlı olarak izlendi. Göktürk-1 uydusu, dünyanın çeşitli yerlerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri Türkiye üzerinden her geçişinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonu’na aktaracak.

Göktürk-1'in özellikleri için tıklayınız

GÖKTÜRK 1 UYDUSU İLE NELER DEĞİŞECEK?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde yer alacak olan Göktürk-1 uydusunun montaj ve entegrasyon işlemleri Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa)tarafından Fransa’nın Cannes şehrindeki tesislerde gerçekleştirildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ)’ın da doğrudan katılım sağladığı projede, Göktürk-1 uydusunun bazı uçuş bileşenleri de TUSAŞ tarafından üretildi. Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde uydunun çevresel testleri yapılarak fırlatma işlemlerinin gerçekleştirileceği Fransız Guyanası’na gönderildi.

GÖKTÜRK-1 PROJESİ NEDİR?

Türkiye için oldukça değerli bir girişim olan Göktürk-1 projesi, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TELESPAZIO arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanarak hayata geçirilmiştir. Üretim sürecinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) da yer almaktadır.

Göktürk-1 projesi ile coğrafi kısıtlama olmadan askeri istihbarat amacıyla, herhangi bir bölgede yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmek amaçlanmaktadır. Ayrıca, orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşma takibi, doğal afet sonrasında hasar tespiti,tarım ürünlerinde rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi sivillerle yönelik farklı alanlarda da görüntü sağlanması amaçlanmaktadır.

Göktürk-1 projesi ile birlikte asıl önemli olan amaçlardan bir tanesi ise milli projelerin gerçekleştirilmesini sağlayacak insan kaynaklarını yetiştirmek ve gerekli altyapı imkânlarını tesis etmektir. Bu sayede, gelecekte tamamen yerli uydu sistemlerinin üretilmesi amaçlanmaktadır.