Milli İstihbarat Teşkilatı, kurumun özel koleksiyonundaki 1920-1948 dönemine ait 17 belgeyi resmi internet sitesinden paylaştı. Belgeler arasında, Adana ve Mersin'de 1920'li yıllarda konsolosluklarla maske kuruluşlar bünyesinde çalışan yabancılar hakkında Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MAH) tarafından derlenen detaylı bilgi ve bu yabancıların faaliyetlerinin deşifresine yönelik çalışmalar yer aldı. Belgeler arasında 'Rebeka' kod adlı Dilber Cavidan isimli kadın casus dikkat çekti.
ATATÜRK'E YAKLAŞAN AJAN
Kemalistlere ve Mustafa Kemal Paşa'ya yaklaşmayı başaran ancak sonunda Hint asıllı bir İngiliz casusu olduğu tespit edilen Mustafa Sagir hakkındaki 1921 tarihli belgenin "Osmanlıca" yazılmış orijinal hali de sitede sergilendi. Gazeteci gibi davranan MAH personelinin İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Türkiye'ye gelen Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'e yaklaşarak hakkında tuttuğu Nisan 1939 tarihli rapor da dikkat çekti. Söz konusu raporda şu ifadeler yer alıyor:
GÖREV MEMUR TURAN'DA
"Goebbels'in İstanbul'a gelmesi münasebetiyle memurlarımızdan Turan'a vazife verilmiştir. Gazeteci gibi kendisini gösteren bu arkadaşın verdiği rapor bilgisi olmak üzere takdim kılınmıştır. Deniz yollarındaki KİP hakkındaki bilgi Merkez'in daha evvel tespit ettiği vaziyeti kuvvetlendirmektedir. "
SOBADAKİ BELGEDEN RAPOR!
İzmir'e yeni gelen Fransa Konsolosu'nun yazdığı bir askeri raporun parçalarının, sobadan alınıp bir araya getirilerek içeriğinin deşifre edilmesine dair İzmir Merkezi Amirliği'nin 4 Temmuz 1932'deki yazısı da paylaşıldı.
'ANA'DA KOMÜNİZM PROPAGANDASI
Sovyet yazarı Maksim Gorki'nin ünlü romanı 'Ana' MİT'in istihbarat raporlarında yer aldı. Kitaptan uyarlanan filmin İstanbul'da gösterime girmesi MİT'in raporlarında 'kuvvetli komünizm propagandası' olarak yer buldu.
100 YILLIK ŞEMA
İstihbari rapor arasında hilafetin geri gelmesine yönelik faaliyetlerine dair 'Kürt-Türk İade-yi Hilafet Komitesi Teşkilatı' adıyla oluşturulan şema da var.
HATAY İÇİN KRİTİK BİLGİ
16 Haziran 1938'deki raporda Fransızların önceliklerinin Tunus, Cezayir ve Fas olduğu; gerekirse İskenderun'dan çekilecekleri yönünde istihbarat elde edildiği görüldü.
'CASUSLARI İZLİYORUZ HALİDE EDİP'İ DEĞİL'
Belgeler arasında, 1935'te kısa süreliğine Türkiye'ye gelen Halide Edip Adıvar hakkındaki bilgi talebi ve MAH Reis Vekili Naci Perkel'in bu talebe ilişkin "Biz casus takip ediyoruz. Rauf, Halide olsa olsa rejime karşı olabilirler. Peşlerine düşmedik ki" sözlerinden oluşan yanıtı da bulunuyor.
ÇİFT HİLALLİ MÜHÜR
Belgeler arasında, Felah Grubu'ndan 1922'de Erkan-ı Harbiye-i Umumiyye Riyaset-i Celilesine gönderilen 'çift hilal' mühürlü yazı da var.