Göçe karşı daha güçlü işbirliği

Başkan Erdoğan'ın İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi kabulüne ilişkin detaylar ortaya çıktı. İtalya basını, ziyarete ilişkin göç konusunda işbirliğinin güçlendirildiğini ve iki ülkenin yakında Libya ile üçlü bir anlaşma yapacağını duyurdu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini önceki gün gerçekleştirdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Meloni'nin İstanbul Vahdettin Köşkü'ndeki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yapılmazken İtalya basınına göre, göç meselesi toplantının en önemli maddeleri arasında yer aldı.

STRATEJİK ORTAKLIK

İtalya'nın G7 liderliğini üstlendiği 2024'te ilk yurtdışı gezisini Türkiye'ye yapan Meloni ile Başkan Erdoğan görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler önemli yer tuttu. Rusya-Ukrayna savaşı ile İsrail-Hamas çatışmalarının da ele alındığı öğrenildi. İtalyan haber ajansı ANSA, iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, savunma, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla görüşüldüğünü belirtti. İtalyan kaynaklara dayandırılan haberde, Meloni'nin ziyaretinin, Roma ile Ankara'nın NATO bünyesinde ve Akdeniz havzasındaki stratejik ortaklığını teyit ettiği vurgulandı.

Haberde, Meloni ve Erdoğan'ın 'göç alanındaki işbirliğini güçlendirme' konusunu da görüştüğü vurgulandı.

LİBYA'YLA GÖÇ ANLAŞMASI

ANSA'ya bilgi veren kaynaklar, mevcut işbirliği çalışmaları sayesinde İtalya-Türkiye koridorunda düzensiz göç akışının geçen yıl yüzde 56 azaldığını, bu alanda işbirliğinin daha da sıkılaştırılacağını söyledi. Haberde, bu bağlamda iki ülkenin dışişleri bakanlarının yakında Libya ile bir anlaşma yapmayı planladığı aktarıldı.

TAHIL TEŞEKKÜRÜ

İtalyan La Repubblica gazetesi de görüşmede düzensiz göçmen, Akdeniz'de güvenlik meselesi, Avrupa Birliği ve Afrika ile ilişkiler, savunma alanında olmak üzere ikili ticari ilişkilerin masaya yatırıldığını bildirdi. Gazete, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatındaki engelin kaldırılmasında oynadığı rol için İtalya'nın Ankara'ya teşekkür ettiğini aktardı.