Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Güvenin yeniden tesisi ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması" temasıyla gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere dün Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan, "Mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye'nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız. 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Son olarak BM Genel Sekreteri Sayın Guterres bu konuda çok net bir tavır ortaya koydu. Genel Sekreter'in '2. Dünya Savaşı sonrası kurulan yapıların bugünün dünyasını yansıtmadığı' tespitine biz de katılıyoruz. Bunu görüşmemizde kendisine de bizzat ifade edeceğim" dedi.
ABD iş dünyasının seçkin üyeleri ile görüşeceğini belirten Erdoğan şunları kaydetti: "Ülkemizde 28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini artırdığını görüyoruz. Gerek kabinemize gerek ekonomideki kurmay kadromuza gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Program'a uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık artış oldu. Bugün itibarıyla Merkez Bankamızın toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankasının geçen hafta yaptığı açıklama, ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. Ülkemize karşı oluşan bu müspet havayı, yatırım, üretim, istihdam ve cari fazla yoluyla kaliteli büyüme hedeflerimize katkı yapacak bir şekilde değerlendirmek istiyoruz."
"Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adına fırsata geçirmekte kararlıyız. Bu süreçte kavgadan, tartışmadan ve Bizans'ı çırak çıkartacak taht oyunlarından başlarını kaldıramayanları ise kendi hallerine bırakacağız. Varsın onlar koltuklarını korumak için daha düne kadar savundukları tüm ilkeleri ayaklar altına alsın. Biz son 21 yıldır olduğu gibi yine sadece işimize bakıyoruz."
n Azerbaycan-Ermenistan gerilimi: "Şu anda bizim öncülüğümüzde üçlü görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Ama bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk. "Putin, Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte dörtlü olarak bir toplantı yapalım" dedik. Henüz bize olumlu-olumsuz bir dönüş olmadı. Konuyla ilgili Sayın Aliyev ile de bunu daha da görüşeceğiz."
İsveç'in NATO'ya üyelik süreci: "Bu konuda özellikle batı iki de bir İsveç, İsveç diyor. Biz de diyoruz ki; bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken evet ya da hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. İsveç üzerine düşen görevi yerine getiriyor mu? Bize yasa hazırladılar diyorlar. Yasa hazırlamak yetmez. Yasayı uygulamak gerekir. İsveç ister anayasa ister yasa değişikliği yaparsa yapsın kalkıp da teröristleri İsveç polisi koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Bunlar görevini yerine getirmiyor demektir. Terör eylemleri Stokcholm caddelerinde devam ediyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Verilen sözler tutulmadığı zaman benim parlamentom bu konuda nasıl bir tavır takınır herkes takdir etsin. Yani F-16'larla ilgili ne deniyor? Temsilciler Meclisi karar vermeden bu olmaz. Tamam da orada temsilciler meclisi varsa benim de parlamentom var. Parlamentomun nasıl bir karar vereceğini ben kestirip atamam. Sevk etmekse biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz. Ama parlamentomuzdan nasıl bir karar çıkar o parlamentomuzun takdirindedir."
n AP raporu: "Benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız, Avrupa Birliği Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmemizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz."
Günde 18-19 saat çalıştığını açıklayan Başkan Erdoğan, 3 ayda ABD, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkenin devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Temmuzda 3 ülkeyi kapsayan Körfez turu Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırımı çekecek anlaşmalarla neticelendi. Bölgesel ve küresel sorunların çözümünde de yine Erdoğan devredeydi. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi, tahıl koridorunun canlanması, Azerbaycan-Ermenistan geriliminin azaltılması için Türkiye'nin çabaları devam ediyor.
BM Genel Kurulu'nda bugüne kadar 12 konuşma yapan Başkan Erdoğan, 19 Eylül'de bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. Erdoğan, BM Genel Kurulu'na ilk kez 2005'te "Başbakan" sıfatıyla hitap etti. Erdoğan'ın 2007'deki konuşmasında gündem terörle mücadele oldu. Erdoğan, 2009'da katıldığı BM 64. Genel Kurulu'nda konuşmasında ise BM'nin yapısının reform edilmesini telaffuz etti.
Başbakan olarak son kez hitap ettiği 2011'deki BM 66. Genel Kurulu'nda geniş bir perspektifle bölgesel konuları değerlendiren Erdoğan, Suriye, Libya, Somali, Filistin'e ilişkin mesajlar verdi, Azerbaycan topraklarının yıllardır süren haksız işgalinin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, ilk kez Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından katıldığı 2014'teki 69. kurulda "Dünya beşten büyüktür" dedi. FETÖ'nün darbe girişiminden 2 ay sonra kurula katılan Erdoğan, başta FETÖ olmak üzere terörle mücadele konusunda önemli mesajlar verdi. Erdoğan'ın 2017'deki konuşmasında Suriye ve terörle mücadele mesajları öne çıktı. 2018'de Filistin meselesine vurgu yapan Erdoğan, 2019'da düzensiz göç sorununu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu, Aylan bebeğin ölümünü dünyaya bir kez daha hatırlattı. Erdoğan, 1947'den bu yana Filistin haritasındaki değişimi anlatan görselle Filistin sorununa dikkati çekti.
Erdoğan 2020'de, salgınla mücadelede uluslararası işbirliğin önemine dikkat çekti, 2021'de gündem iklim ve afetlerdi. Erdoğan, geçen yılki oturumda ise Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili gelişmeleri, tahıl koridorunu anlattı.
Bugün Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin düzenleyeceği akşam yemeğine katılacak olan Başkan Erdoğan, yarın Concordia Zirvesi'nde konuşacak. 20 Eylül'e kadar sürecek olan BM zirvesinde Başkan Erdoğan, 19 Eylül'de BM Genel Kurulu'na hitap edecek. Erdoğan'ın konuşmasında Rusya-Ukrayna Savaşı ve Tahıl Koridoru Anlaşması öncelikli başlıklardan olacak. Suriye, Filistin ile KKTC'ye ilişkin son gelişmeleri de gündeme getireceği belirtilen Erdoğan, terörle mücadele ve iklim değişikliği konusu ile mülteci sorununa değinecek. 19 Eylül'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek olan Başkan Erdoğan, 20 Eylül'de Kiryakos Miçotakis ile bir araya gelecek.
Başkan Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi yaptığı açıklamalar dünya gündemine oturdu. Uluslararası ajanslar Erdoğan'ın sözlerini son dakika olarak duyururken Yunan Medyası Erdoğan'ın Brüksel'i uyardığını yazdı.
ABD merkezli ABC News Erdoğan'ın Türkiye'nin üyelik hedefine son verebileceğini ima ettiğini belirtirken, Fransız Le Figaro gazetesi ı Erdoğan'ın ifadelerine yer verdiği haberinde, Türkiye ile AB müzakerelerinin son yıllarda durma noktasına geldiğine dikkat çekti.
CNN Yunanistan, 'Erdoğan Brüksel'i uyardı: Yollarımızı ayırabiliriz' başlıklı haberinde "Erdoğan, Brüksel'e uyarıda bulundu. Ankara'nın gerekli görülmesi halinde Avrupa Birliği'nden farklı bir yol izleyebileceğini vurguladı" ifadelerini kullandı. İsveç ve Norveç de Başkan Erdoğan'ın açıklamalarını yakından takip etti ancak gündemlerinde AB açıklamasından daha çok Erdoğan'ın İsveç'e yönelik eleştirileri vardı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimlerinden olan ve 1965'te suikasta kurban giden Malcolm X'in (El-Hajj Malik El-Shabazz) kızı İlyasa Şahbaz ile Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi. Görüşmede Malcolm X'in suikasta uğradığı Audubon Balo Salonu'nun restore edilip 19 Mayıs 2005'te "Malcolm X and Dr. Betty Shabazz Memorial and Educational Center (Malcolm X ve Dr. Betty Shabazz Anıtı ve Eğitim Merkezi)" ismiyle faaliyete giren ve "Shabazz Center" olarak da anılan merkezle ilgili bilgi paylaşımında bulunuldu.
New York'un Manhattan bölgesindeki Washington Heights semtinde yer alan, Malcolm X ve eşi Dr. Betty Şahbaz'ın hayatına dair içeriklerin sergilendiği müze ile küresel adalet, eşitlik ve insan hakları konularında genç liderlerin yükselmesini amaçlayan eğitim kültür merkezi olarak hizmet veren merkezle ilgili ortak yapılabilecek çalışmalar da görüşmede ele alındı. Görüşmede KADEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak da yer aldı. Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Erdoğan, "Malcolm X'in başlattığı direniş, küresel dönüşümün ilk kıvılcımı oldu. Bu anlayışın simgesi olarak kurulan eğitim merkezinin çalışmaları vesilesiyle Malcolm X'in inancının ve kararlılığının dünyadaki tüm gençlere ulaşmasını diliyorum" dedi.
Başkan Erdoğan'a eşlik eden eşi Emine Erdoğan, TASC tarafından düzenlenecek programa katılacak. Türkevi'nde gerçekleştirilecek Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı İmza Töreni'ne katılması planlanan Erdoğan, yine burada "The World is Our Common Home: Path of the Global Zero Waste Movement: Çevre Etkinliği"ne katılacak, Sıfır Atık Danışma Kurulu üyeleriyle bir araya gelecek ve Dokuma Atlası Etkinliği'ne iştirak edecek. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın ve eşinin, heyet başkanları ve eşleri onuruna Metropolitan Sanat Müzesi'nde vereceği resepsiyona katılacak. Jill Biden'ın ev sahipliğinde Smithsonian Tasarım Müzesi'nde düzenlenecek programda yer alması öngörülen Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Türkevi'nde düzenleyeceği "Sosyal Refahın Adil Dağılımı" konulu panelinde katılımcılara hitap edecek.