Gençler ‘barometre'ye takıldı! Prof. Dr. Nuran Yıldırım: Bu umursamazlık hepimizi yakacak

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Yıldırım, önlemlerin nasıl uygulandığının tespiti için kurulan barometre sistemini anlattı: “Gençler ölüme neden olacaklarının farkında değil.”

BÜLENT ŞANLIKAN

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Nuran Yıldırım, salgının sosyolojik ve psikolojik etkilerini AKŞAM’a değerlendirdi. Maske-mesafe-kişisel temizlik davranışlarının toplumun çeşitli katmanlarında nasıl uygulandığını belirlemek amacıyla ölçüm aracı/barometre hazırladıklarını belirten Yıldırım, şunları anlattı: “65 yaş üstünün risk grubu olarak açıklanması, gençlerde bir rahatlığa neden oldu. ‘Bize bulaşmaz’ düşüncesiyle genellikle kurallara dikkat etmiyorlar.”

VAKA YAŞI 30’A İNDİ

“Kendileri efekte olmasa da taşıyıcı olabileceklerini ve büyüklerinin ölümüne yol açabileceklerini unutmamalılar. Üstelik son vakalarda yaş ortalamasının 30’a düştüğü biliniyor.” 

RUH SAĞLIĞI ETKİSİ ÖLÇÜLECEK

Prof. Dr. Yıldırım, “Hazırlanan barometre verileri değerlendirildikten sonra 65 yaş üstüne ve gençlere verilebilecek mesajların geliştirilmesine çalışılacak. Pandeminin toplumun ruh sağlığını nasıl etkilediği ölçülecek” diye konuştu.