Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu ile... Çanakkale, Avrupa'ya daha yakın

Çanakkale'nin tarihi yarımadaya ulaşımını kolaylaştıran Gelibolu-Eceabat Yolu geçtiğimiz yıl 18 Mart'ta açıldı. Daha önce önce tek yol olarak hizmet veren Gelibolu-Eceabat Yolu bölünmüş yol haline getirilerek, ulaşım standardı da yükseltildi. Yol ayrıca, Havsa- Uzunköprü- Keşan-Gelibolu-Eceabat-Çanakkale koridorunu birbirine bağladı.

Çanakkale, şanlı direnişi ile ülkemizin destansı tarihinde yerini altın harflerle yazdırmıştır. Şehir, jeostratejik konumu, tarihi dokusu, deniz, kültür ve termal turizmi, tarım ve tarıma dayalı çok sayıda sanayi kollarıyla ekonomik potansiyelini kullanarak gelişimini hız kesmeden sürdürüyor. Çanakkale, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine, Karadeniz ve Marmara Denizi'ni dünyaya bağlaması bakımından önemli bir geçiş noktası.

DÖRT TÜNEL BULUNUYOR

Çanakkale'nin ulaşım standardını yükseltecek karayolu yatırımları kapsamında, Avrupa yakasında tarihi yarımadada ulaşım sağlayan Gelibolu- Eceabat Devlet Yolu, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında, 47,5 km uzunluğunda projelendirildi. Yolun 32 kilometresi bitirilerek 18 Mart 2023'te hizmete sunuldu. Tamamlanan kesimde tek tüplü inşa edilen 2.560 m'lik T-1 Tüneli, 644 m'lik T-1A Tüneli, 1.355 m'lik T-2 Tüneli ve 792 m'lik T-3 Tüneli olmak üzere toplam 5.351 m uzunluğunda 4 adet tünel yer alıyor.

47,5 kilometrelik projenin tamamlanan 32 kilometresinde toplam uzunluğu 5.351 metre olan 4 tünel bulunuyor.

KONFORLU ULAŞIM SAĞLANDI

Proje ile daha önce tek yol olarak hizmet veren yolun bölünmüş yol haline getirilerek, ulaşım standardının yükseltilmesi ve Havsa-Uzunköprü-Keşan-Gelibolu-Eceabat-Çanakkale koridorunun tamamlanması amaçlandı. Gelibolu-Eceabat Yolu ile, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ve bünyesinde her biri ayrı bir kahramanlık örneğini yansıtan çok sayıda şehitlik, anıt, yazıt, siper bulunan, ülkemizin ve milli benliğimizin dünya kamuoyuna tanıtımı açısından önem arz eden Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'na hızlı, güvenli ve konforlu bağlantı sağlanmıştır.

BÖLGENİN DOKUSU KORUNDU

Proje kapsamında inşa edilen tünellerle doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanları ile bölgenin dokusunun korunması sağlandı. Proje ile mevcut güzergâhta 900 m'lik kısalma sağlanmış, seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düşmüştür. Gelibolu-Eceabat Yolu ile zamandan 126 milyon TL, akaryakıttan 35 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 161 milyon TL tasarruf edilecek, karbon emisyonu 4.432 ton azaltılacaktır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gelibolu–Eceabat Devlet Yolu açılış törenindeki konuşmasında, tarihin şanlı sayfalarından biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle bin yıllık vatanın istiklali uğrunda canlarını feda eden tüm şehitleri rahmetle yad ettiğini söyledi.

Çanakkale'nin Avrupa ya kasında tarihi yarımadaya ulaşımı kolaylaştıran Gelibolu-Eceabat Yolu, 18 Mart 2023'te hizmete açıldı. 47,5 kilometrelik projenin tamamlanan 32 kilometresinde; top lam uzunluğu 5.351 m olan 4 adet tünel bulunuyor.

Çanakkale Gençlik ve Sporcu Kamp Eğitim Merkezi, Çanakkale'ye 15 km uzaklıkta. Doğal ve tarihi değerlerin arasında kalan tesisten bakıldığında şehitlik anıtı da görünüyor.

Tesiste, 455 seyirci kapasiteli spor salon ve sentetik çim yüzeyli futbol sahası mevcut.

İŞTE ÇANAKKALE GENÇLİK VE SPORCU KAMP EĞİTİM MERKEZİ

● 200 ve 300 yatak kapasiteli 2 adet otel binası

● Konferans salonu

● Spa merkezleri

● Fitness salonları

● Yarı olimpik yüzme havuzu

● 45x90m ebatlarında sentetik çim yüzeyli futbol sahası

● 455 seyirci kapasiteli spor salonu

● İçerisinde 7 adet salonun bulunduğu çok amaçlı spor salonu (sporcu fabrikası)

● Su sporları merkezi (kayıkhane), kitap kafe

● Satış ofisleri

●Kafeterya

● Açık spor tesisleri

● Rekreasyon alanları.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İKİNCİ YAŞINI DOLDURDU

Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin ise 5. asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü ikinci yaşını doldurdu. 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü Kuruluş Yılını sembolize eden 2023 metrelik orta açıklığı ile Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Asma Köprüsü unvanına sahip. 770'er metre yan açıklıklar ile köprünün uzunluğu 3 bin 563 metreye, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşıyor.

ASSOS TÜNELİ

TROYA TÜNELİ

AYVACIK-KÜÇÜKKUYU ARASI 5 DAKİKAYA İNDİ

Kazdağları'nda inşa edilen Assos ve Troya tünelleriyle, Ayvacık-Küçükkuyu arasında 50 dakikalık yolculuk süresi 5 dakikaya indi. Eski yol 12.5 kilometreydi. Yeni yol ise 5.7 kilometresi tünel olmak üzere 9.6 kilometre uzunluğunda.

Çanakkale Ayvacık- Küçükkuyu yolu kapsamında bulunan Assos ve Troya Tüneli imalatlarının tamamlanmasının ardından Assos Tüneli Küçükkuyu arası 12,15 km olan mesafe 2,52 km kısalarak 9,63 km'ye düştü. 2 Ekim 2022'de yolun bölünmüş olarak trafiğe açılması ile yol sürüş konforu artarak, 50 dakika olan seyir süresi de 5 dakikaya indi. Bu durum gidiş geliş olarak çalışan yolda kazaları en düşük seviyeye indirerek can ve mal kaybının önlenmesinde büyük fayda sağladı. 2023 yılı sonu itibariyle bir yıllık süre zarfında Ayvacık-Küçükkuyu Yolu Assos ve Troya tünellerini 3 milyon 29 bin 444 araç kullandı.

KARBON SALINIMI AZALDI

Ayrıca proje ile zamandan 269 milyon lira, akaryakıttan 40 milyon lira olmak üzere toplam da 309 milyon lira tasarruf edildi, karbon salınımı da 5 bin ton azaltıldı. Projede, 1.693 m Assos Tüneli ve 4.017 m Troya Tüneli olmak üzere toplam 5.710 x 2 = 11.420 metre 2 adet çift tüp tünel bulunuyor. Proje kapsamında ayrıca 1 adet köprülü kavşak, 2 adet hemzemin kavşak imalatı yapıldı.