Gece Kartalları’nın gezmediği sokak yok

Kahverengi üniformalarıyla sokaklarda devriye gezen bekçiler, sabaha kadar 15 km yol kat ediyor. Başta hırsızlar olmak üzere suçlulara göz açtırmayan 'Gece Kartalları' huzur ve asayişi sağlıyor.

Devrim TOSUNOĞLU

İstanbul Emniyeti'ne bağlı 3 bin 866 bekçi 39 ilçede görev yapıyor. Saat 19:00’da mesaiye başlayan ‘Gece Kartalları’ sabah ağırıncaya kadar cadde ve sokaklarda devriye atıyor. AKŞAM muhabiri de Beyoğlu’ndaki bekçilere bir gün boyunca eşlik etti. Zihinlere kazınmış ‘tonton bekçi amca’ imajını değiştiren özel seçilmiş zıpkın gibi delikanlılarla birlikte sabaha kadar Tarlabaşı, Gezi Parkı, Çukur Mahallesi, Galata ve Cihangir’de 15 kilometre gezdi.

GÜNDE 150 KİŞİYE GBT 

İstanbul’un en hareketli semtlerinden Tarlabaşı’nda 4’erli şekilde dolaşan bekçiler şüpheli şahısları durduruyor. Her gün ortalama 150 kişiye Genel BilgiTaraması yapılıyor. Bu sayede gasp, cinayet, hırsızlık, ve taciz gibi suçlulardan aranan çok sayıda kişi yakalanıyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde vatandaşlar uykudayken bekçiler tıkırtı seslerine bile duyarlı oluyor. Bekçinin attığı her adım kontrol merkezinden izleniyor. Acil butonuna basılırsa olay yerine polis sevk ediliyor. 

SOKAKLAR TEMİZLENDİ

Bir yıldır baba mesleğini yapan bekçi Ali Çalık, eski bekçilerin babacan tavırlarını örnek aldıklarını söyleyerek,“Babam bekçiliğin devletin her kurumu gibi saygın bir meslek olduğunu söyler. Suçluları kartal gözü ile takip ediyoruz. Girilemeyen sokaklar artık aydınlık. Kötü insanları sokaklardan bertaraf ettik” dedi.

DÜDÜĞÜMÜZ HUZUR VERİYOR

Mahalleleri iyi tanımak için izinli gününde bile görev yerlerini gezen bekçi Murathan Coşkun, "Burada olduğumuzun bilinmesi için gece düdük çalıyoruz. Suçlular korkarken vatandaşa güven veriyoruz. İstanbul artık bize alıştı” dedi. Batuhan adlı başka bir bekçi de buna kanıt olarak insanların geceleri parklara akın etmesini göstererek, “Gece 12’de parklar dolu. Bazıları bizi eve çay içmeye davet ediyor” şeklinde konuştu.

7’den 70’e herkes memnun

Gece Kartalları’ndan halk da çok memnun. Eskiden bekçilerin sadece bir caddede turladığını hatırlatan İbrahim Demiröz, “Şimdi bu çocuklar gezmedik yer bırakmıyorlar” dedi. Kumriye Aydın (54) da “Bekçileri özlemiştik. Eskiden buraya gelmeye korkardım. Şimdi evimin önünde rahat oturuyorum” diye konuştu. 

2 yılda 220 bin olaya müdahale

2017’nin sonunda hizmete başlayan Gece Kartalları 2019’un ilk altı ayına kadar 220 bin 209 olaya müdahale etti. 13 milyon 536 bin kişiye GBT sorgulaması yapılırken 987 bin 995 araç da kontrolden geçti. Ayrıca bin 592 hırsız, toplam 12 bin 125 uyuşturucu suçlusu hakkında işlem yapıldı. 2 bin 771 ruhsatsız silah ele geçirildi. 

Köpek sesinden rahatsız olanlar da yardım istiyor

Gece boyunca suçlu peşinde koşan bekçiler, kedi-köpek sesinden rahatsız olan ya da sokaktaki fareden korkup eve giremeyen vatandaşlara da yardımcı oluyor.  8 aydır bekçilik yapan Murat Çaça, aldıkları bir teşekkürle tüm yorgunluklarını unuttuklarını söyleyerek şöyle dedi: “Sokaklarda düdük çalıp bizim göremediğimiz yerlerde insanlar varlığımızdan haberdar olsun diye çabalıyoruz. ‘Özellikle yaşlı teyze-amcalar ‘Eskiden penceremizi açamazdık şimdi rahat uyuyoruz’ diyor.”