SONER KAN - ADANA
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, ‘ekmek geliştirici’ olarak adlandırılan ve ekmeğin niteliğinde iyileştirici özellikler kazandıran, ünlü bir markaya ait enzim karışımında ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma’ (GDO) bulunduğu yönündeki iddialarla ilgili ilk kez konuştu. Alparslan, konunun sadece bir firma üzerinden tartışılmasının yanlış olduğuna dikkat çekerek, söz konusu haberlerle ilgili ‘güvenirlilik’ konusunu da gündeme taşıdı.
‘GÜVENİRLİK’ TARTIŞMASI
Numunenin, kişisel bir girişim sonucunda laboratuvara ulaştırıldığına dikkat çeken Alparslan, “Bu durum, numunenin alımı, taşınması ve ulaştırılması aşamalarına dair güvenilirlik tartışması doğurmaktadır. Piyasada mevcut birçok farklı firma tarafından üretilen benzer/aynı içerikte ürün var iken konunun sadece bir firmanın ürünü üzerinden tartışılması belli sakıncaları gündeme getirmektedir” dedi.
TÜRKİYE’DE ‘GDO’LU ÜRÜN YASAK!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca alınan numune sonuçları alınıncaya kadar, bu konuya özel bir açıklama yapmanın doğru olmadığını vurgulayan Alparslan, Türkiye’de GDO’lu ürün tarımının da yasak olduğunu hatırlattı. Yine Türkiye’de GDO içeren herhangi bir gıda veya gıda hammaddesinin üretimi, satışı ve tüketime sunulmasının yasaklandığını dile getiren Alparslan, ‘Biyogüvenlik Kanunu’ kapsamında ithalatına izin verilen GDO’lu ürünlerin de sadece yem veya yem hammaddesi olarak kullanılabileceğini vurguladı.
‘SOYA UNU’NDAN MI KAYNAKLANIYOR?
Alparslan, “Ekmek üretiminde belli amaçlar için kullanılan enzim karışımı da olan ‘ekmek geliştirici’ ürününde GDO tespitinin, resmi kontrollerle teyit edilmesi, GDO’nun karışımın içeriğinde esas etken madde durumundaki enzimlerden değil, ağırlıklı olarak taşıyıcı görevi gören soya unundan kaynaklanmış olduğunu düşündürecektir” ifadesini kullandı. Alparslan, iddiaların doğrulanması halinde de şu senaryonun yaşanacağını dile getirdi:
YENİ TARTIŞMALAR KAPIDA!
“GDO’lu soya ununun geriye dönük izleme çalışması yapılarak menşeinin tespiti gerekecek ve bu tespit sonucunda bazı tartışmalar gündeme gelecek. Karışımda kullanılan soya ununun, yerli üretim soyadan elde edildiği anlaşılırsa; ülkemizde GDO’nun yerli ekilişlere bulaştığı tartışılacak. Karışımda kullanılan soya ununun, yem amaçlı olarak ithal edilen soyadan elde edildiğinin anlaşılması durumunda ise, yem amaçlı ithal edilen soyanın yasal olmayan bir şekilde gıda üretiminde kullanıldığı sonucuna varılacak.”
YAŞANANLARDAN DERS ALINMALI
Her iki durumda da gıda resmi kontrollerinin, sayısal ve nitelik olarak yeterliliği ya da yetersizliğinin, risk analiz etkinliğini, gıda alanında yaşanan birçok sıkıntıyı gündeme taşıyacağını anlatan Alparslan, “Yapılan analizlerinin haberi doğrulamaması yani GDO tespit edilmemesi durumunda; gıda alanında kamuyu bilgilendirme adına yapılan bazı haber ve açıklamaların doğruluğunun önemi ortaya çıkacak” dedi. Alparslan, Bakanlığın bu süreçten ders çıkarması ve özellikle yem amaçlı ithal edilen GDO içeren ürünlerin izlenmesi yönünde etkin bir izleme sisteminin oluşturulması ve gıda kontrollerine gerekli önceliğin sağlanmasına dönük personel ve teknik altyapı tesis edilmesinin zorunluluğu ortaya çıkacak” diye konuştu.