GBT sorgulamasında hangi bilgiler çıkar? GBT nedir?

GBT sorgulama işlemleri, genellikle polis araştırmalarında uygulanan bir yasal süreçtir. Kişinin toplum içinde şüpheli veya anormal hareketlerde bulunduğu fark edildiğinde, toplumun huzur ve sağlığını korumakla yükümlü kolluk kuvvetleri tarafından bu durumda olan kişilere yapılan rutin bir uygulamadır.

İş değişikliği yaparken, yada bir kontrol esnasında GBT sıklıkla karşılaştığımız konulardan biridir. Söz konusu işe girerken sabıka kaydı, yargıtay dosyası ile birlikte GBT sorgulaması yapılır. Bunun evrak olarak bir yerlere verilebilmesi için E Devlet giriş sistemi kullanılır. E-devlet sisteminden sabıka kaydı, GBT ve Yargıtay dosyası sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

GBT NEDİR?

Genel bilgi toplama sistemi yani GBT, ülkemizde İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak uygulanan bir veri toplama uygulamasıdır. Ülkemizdeki vatandaşlar hakkında adından da anlaşılacağı üzere genel bilgi toplama sistemi şeklinde uygulanmaktadır. Yasal olarak çalışan bu sistem mahkeme kararı ya da hakkında adli karar olmadan değiştirilmesi mümkün olmayan verileri içermektedir. GBT uygulaması devlet çalışanı olmayan herhangi bir kişinin sahip olduğu kimlik bilgilerinin yer aldığı bir sistemdi.

GBT SORGULAMA NEDİR?

Kişi hakkında geçmişinde ahlaki ya da toplumsal bir suç işlemiş ya da işlememiş olduğu GBT uygulaması sonrasında çıkan verilerde görülebilmektedir. Ayrıca GBT’sine bakılan kişinin hükümlü ya da eski hükümlü olup olmadığı da bu sorgulamalar sonucunda öğrenilebilmektedir. Son zamanlarda vatandaşlar arasında sıklıkla kullanılan online resmi işlemler arasında yer alan e-Devlet Kapısı sistemi içinde de GBT sorgulaması yapılabilmektedir. Vatandaşlar kendi adli geçmişleri, genel kimlik bilgileri ve daha pek çok konudaki veri tabanını online platform üzerinden görüntüleyebilmektedir.

GBT AÇILIMI NEDİR?

GBT teriminin açılımı, genel bitli toplama sistemi olarak bilinmektedir. GBT sorgulamalarında, sorguya tabi tutulan kişi hakkında pek çok detaylı bilgiye ulaşılabilmektedir. Polis ve emniyet kuvvetleri tarafından yapılan GBT sorgulamaları sırasında, toplumda şüpheli hareketleri bulunduğu düşünülen kişilerin hakkında detaylı veriler elde edilebilmektedir. GBT sorgulamalarında elde edilen veriler şunlardır:

Kişinin doğum tarihi, doğum yeri ve TC numarası gibi kimlik bilgileri,

Geçmişte görülen bir davası ve hakkında verilen bir hüküm olup olmadığı,

Kişi hakkında adli bir uygulama yapılıp yapılmadığı,

Erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı ve askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç verildiğiyse buna dair hükümler

Polisler, toplumun huzurunu ve toplumda yaşayan insanların güvenliğini sağlamak için şüpheli gördükleri kişilere GBT uygulaması yapabilmektedir. Emniyet güçlerinin şüpheli bulduğu kişiler için anında bilgi sahibi olabilmek adına GBT sorgulaması yapılarak kişi hakkında önemli bilgilere ulaşmak mümkün olabilmektedir.

EHLİYET GBT Sİ NEDİR?

Sürücü belgesi GBT işlemleri, genellikle trafik polisleri tarafından yapılan bir rutin uygulamadır. Trafikte diğer sürücülerin ve yayaların hayatını riske atan tehlikeli hareketler yapan sürücülere ya da rutin trafik kontrol noktalarında, araç sürücülerinin ehliyet bilgilerini görebilmek için yapılan bir genel veri toplama uygulamasıdır. GBT sorgulamaları sırasında kişinin geçmişte herhangi bir suç işlememiş, davası görülmemiş ve hüküm verilmemiş olması durumunda, o kişinin GBT sorgulaması sonucu temiz çıkmaktadır. Adli ve hükümlü bir sonuç söz konusu olmadığı için bu kişiler GBT sorgulamasından sonra yollarına devam edebilmektedir. Ancak kişi hakkında mahkeme kararıyla yakalama emri, asker kaçaklığı veya görülmemiş davası gibi durumlar mevcutsa bu durumda GBT sorgulamasının ardından kişi hakkında idari işlemler görülebilmesi için emniyet güçlerinin müdahalesi gerekebilmektedir.

GBT SORGULAMADAN KAÇMAK SUÇ MU?

GBT sorgulamasına girmemek, hukuki sonuçları olan bir eylemdir. Emniyet güçlerinin, toplum içinde şüpheli hareketlerde bulunduğunu düşündüğü kişiler hakkında GBT sorgulaması yapma yetkisi bulunmaktadır. Bu durumda kişinin nüfus cüzdanı veya TC kimlik belgesi üzerinden GBT sorgulaması yapılabilmektedir. Eğer kişi bu sorgulamaya girmeyi reddederse veya sorgulamadan kaçarsa, şüpheli hareketlerini devam ettirdiği için toplumun güvenliğini riske atmamak adına bu kişinin polis müdahalesine uğraması mümkün olabilmektedir. Hukuki sonuçları olan GBT sorgulaması için vatandaşların haklarını ve sorumluluklarını iyi bilmesi gerekir.

GBT KONTROLÜNDE ( SORGULAMASINDA ) HANGİ BİLGİLER ÇIKAR?

GBT taraması sonucunda adli makamlarca hakkınızda verilmiş her karar görülmektedir. Bunlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlarda dahildir. Örneğin yolda herhangi bir polis sizi durdurup GBT sorgulaması yaptığında bundan yıllar önce mahkemece verilmiş ve cezanızın onaylanmış olduğu bir karar bu sorgulama sonucunda görülmektedir.

ONLİNE GBT VE SABIKA KAYDI SORGULAMA İŞLEMLERİ

Adalet Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan GBT-Sabıka kaydı sorgulama ve Yargıtay dosya sorgulama işlemleri internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Vatandaşa önemli kolaylıklar getiren dijital hizmet teknolojisi şimdilerde Adalet Bakanlığı bünyesinde de vatandaşa online işlem kolaylığını sağlıyor. Vatandaşın artık Adalet Bakanlığı bünyesinde sabıka kaydı sorgulama gibi işlemlerini son derece kolay bir şekilde üstelik hiçbir şekilde vakit kaybetmeden gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor.

Özellikle de anayasadan aldığı hak ile vatandaşın tüm yasal bilgilerini toplayan bir sistem olan GBT sistemi ile artık işleyişin çok daha seri olması sağlanıyor.

GBT sorgulama işlemleri Jandarma, Emniyet Teşkilatı, Gümrük Muhafaza Müsteşarlığı ve Sahil Güvenlik tarafından gerçekleştiriliyor. Vatandaşa dijital platformda sunulan online adli hizmetlerden bir diğeri ise Yargıtay dosya sorgulama hizmetidir.

YARGITAY DOSYASI NEREDEN SORGULANIYOR?

Vatandaş artık internet üzerinden Yargıtay’da olan dosyanın güncel durumunu ve yapılan işlemlerini kolay bir şekilde görebiliyor ve düzenli olarak internetten takip edebiliyor. Yargıtay resmi web sayfasından Yargıtay dosya sorgulaması işlemleri üyeliksiz olarak sadece dosya bilgileri ile gerçekleştirilebiliyor.

E-Devlet sabıka kaydı sorgulama işlemlerini ‘E-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak, sisteme giriş yapabiliyor ve resmi geçerliliği olan sanal sabıka kaydı belgelerini internet kolaylığında alabiliyorsunuz.

E-Devlet sistemindeki e-hizmetler kategorisinden Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama ekranından sabıka kaydı sorgulanabiliyor. Vatandaş artık internet üzerinden Yargıtay’da olan dosyanın güncel durumunu ve yapılan işlemlerini kolay bir şekilde görebiliyor ve düzenli olarak internetten takip edebiliyor.