Gazze halkının göçe zorlanması barbarlıktır

Başkan Erdoğan, “Gazze'de hastane, ibadethane, okulların hedef alınması, halkın göçe zorlanması, vicdansızlıktır, barbarlıktır. Bölgede kalıcı barış için adil bir çözüm şart” dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 46 gündür süren katliamlarını durdurmak için yoğun çaba gösteren Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Riyad'daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'nden sonra ilk bölgesel ziyaretini İsrail'e karşı tutumuyla öne çıkan Cezayir'e gerçekleştirdi. Gazze barışı için

Cezayir ziyaretine büyük önem verdiğini belirten Başkan Erdoğan, İsrail'in sivil katliamları bir an önce durdurmasını istedi.

SAVAŞ SUÇUDUR

İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cezayir'in Filistin davasanıa en güçlü desteği veren ülkeler arasında olduğunu belirten Erdoğan, toplu cezalandırmaya dönüşen ve savaş suçu teşkil eden İsrail saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirtti. Erdoğan, "Hastane, ibadethane, okul, her koşulda koruma altında olması gereken mekanların hedef alınması, halkın göçe zorlanması vicdansızlıktır, barbarlıktır" tepkisinde bulundu.

Önceliklerinin Gazze'de kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların ulaştırılması olduğunu belirten Erdoğan, "Filistin meselesi, adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesisi mümkün değildir. 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin tesisi artık kaçınılmazdır. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İsrail ve Filistin'in üzerinde mutabık kalacağı adil bir barışın uygulanmasında bölge ülkeleriyle birlikte garantör olarak elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu açıkladık" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ VE MİT DEVREDE

Rehinelerin iadesi için Türkiye'nin büyük çaba sarfettiğini belirten Erdoğan, "Gerek Dışişleri Bakanım gerek MİT Başkanım, Katar'la müşterek bir çalışma içerisinde süreci devam ettirdiler. Sürekli görüşme halindeyiz" diye konuştu. Erdoğan'ın sözlerinden bir süre sonra ateşkes sağlandı.

12 ANLAŞMA İMZALANDI

Başkan Erdoğan ile Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Türkiye ve Cezayir Arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi İkinci Toplantısı Ortak Bildirisi'nin yanı sıra, iki ülke arasında ticaret, sağlık, uzay ve enerji alanlarında 12 işbirliği anlaşması imzalandı. İki ülke arasında 1988'den beri devam eden LNG ithalat anlaşmasının süresi 3 yıl daha uzatıldı, Türkiye yıllık 4,4 milyar metreküp LNG almaya devam edecek.

TİCARET HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

Başkan Erdoğan, "Bu çerçevede hayata geçirilecek projelerin yakından takipçisi olacağız. Geçen yıl 5,3 milyar ile rekor kıran ticaret hacmimizin bu sene sonunda 6 milyar doları yakalamasını bekliyoruz. 10 milyar dolar ticaret hacmine de inşallah kısa sürede ulaşacağız" diye konuştu.

SOYKIRIMCILAR YARGILANACAK

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun Gazze'deki soykırım suçlularının uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini belirtti. Tebbun, "Kurtarabildiğimiz insanı kurtarmak için gayret ediyoruz. Ama ne olursa olsun bunu yapanlar bunun hesabını vermekten kaçamayacaklar. Filistin Devleti artık kaçınılmaz bir gerçektir. Filistin Devleti kesinlikle kurulacaktır. Ortadoğu bir volkan gibi ya bu sorun çözülecek ya da patlak verip farklı bir mecrada neticelenecek" dedi.

HİZMETLERİ 4 CİLT KİTABA ZOR SIĞDI

Başkan Erdoğan'ın 2020, 2021, 2022 ve 2023 yılının ilk 6 ayındaki çalışmaları, İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan, "Aşkınan Koşan Yorulmaz" adlı 4 ciltlik kitapla anlatıldı. Kitaplarda, Erdoğan'ın katıldığı toplantılar, açılışlar, kabuller ve telefon görüşmeleri ile yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerine yer verildi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Ömrünü milletine adayan iderimizin 4 yıllık tüm mesaisini kitaplaştırdık. Türkiye geleceğe emin adımlarla yürümeye devam edecek. Bizler de 'Aşkınan koşan yorulmaz' şiarıyla Cumhurbaşkanımızın liderliğinde var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.