GAZİRAY, Gaziantep'in gözde projesi oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan GAZİRAY Banliyö Hattı, 5 Kasım'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifleriyle seferlerine başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) iş birliğinde yürütülen, Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi (KÜSGET) ile organize sanayi bölgelerini birbirine bağlayan 16 duraklı GAZİRAY Banliyö Hattı seferlerine aralıksız devam ediyor. Kentteki 5 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile küçük sanayi bölgelerini birbirine bağlayan GAZİRAY, 350 bini aşkın kişinin ulaşım ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandı. İleriki süreçte şehir içindeki diğer ulaşım kanallarına entegre edilmesi planlanan GAZİRAY, Nizip-Gaziantep arası sefer yaparak RAYBÜS ile de entegre olarak çalışıyor. RAYBÜS hattı ise Gaziantep Garı'ndan başlayarak Kilis'e kadar konforlu yolculuk imkânı sağlıyor.

GAZİRAY KENTİN ULAŞIMDA ANA DAMARLARINDAN BİRİ HALİNE GELDİ

Taşlıca, Mustafa Yavuz, Seyrantepe, Göllüce, Gar, Mücahitler, Topraklık, Adliye, Selimiye, Fıstıklık, Beylerbeyi, Stadyum, Dülük, OSB-4, OSB-3 ve Başpınar istasyonlarından oluşan 16 durak boyunca devam edecek olan GAZİRAY kentin ulaşımda ana damarlarından biri haline geldi.

GAZİRAY YILBAŞINA KADAR ÜCRETSİZ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 milyar liralık bir yatırım olan GAZİRAY'ın açılışında Gazi şehirlilere bir de müjde verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 300 binden fazla işçinin çalıştığı sanayi bölgelerini birbirine bağlayan banliyö hattının, yılbaşına kadar ücretsiz olacağını açıkladı. GAZİRAY Banliyö Hattı'nın açılış töreni, İstasyon Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve 70 bine yakın Gazi şehirlinin katılımıyla gerçekleşti. Törende, ayrıca Büyükşehir yatırımları, 79 fabrika ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılışı da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hizmete hazır hale getirilen GAZİRAY ile Beylerbeyi durağından Gaziantep Gar istasyonuna geldi.

GAZİRAY İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ SEYAHATLE İFTİHAR ETTİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü rakamlarla 10 milyar liralık bir yatırım olan GAZİRAY ile tören alanına geldiklerini anlatarak, "Tarihi bir yatırım olan GAZİRAY'ın şehrimize kazandırılması sürecinde yaşanan sıkıntıların ortaya çıkan esere değdiğine inanıyorum. Şimdi onunla buraya geldik. GAZİRAY ile gerçekleştirdiği seyahat ile iftihar ettik. Bu ne güzellik, ses yok, gürültü yok. GAZİRAY ile bu süreyi, bu uzun yolu yavrularımızla beraber kat ettik. GAZİRAY'ın yer altından geçen 5 kilometrelik bölümün üzerini Büyükşehir Belediyemiz spor, oyun, süs havuzları, oyun üniteleriyle ve ışıklandırmalarıyla, yeşil alanlarıyla çok güzel bir park olarak düzenledi. Otoparkı, bisiklet yolları ve kaldırımlarıyla 200 bin metrekareyi bulan bu güzel parkın da şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

GAZİRAY BİZİ TÜRKİYE YÜZYILI'NA GÖTÜRSÜN

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de GAZİRAY'ın açılış töreninde, beklenen GAZİRAY projesinin hizmet için hazır olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Sevdamız, Türkiye Yüzyılımız. Cumhurbaşkanımız, 20 yıl önce bugün, 'Önce insan' dedik. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' dedik. 20 yıldan beri ne dediysek arkasındayız. 20 yıl önce çıktığımız bu yol, Abdülhamid Han'ın Hicaz Demir Yolu'nda inananlarla buluştuğu yoldur. Bu yol, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Ya istiklal ya ölüm' dediği yoldur. Bu yol Menderes ile birlikte Özal'ın vizyon yoludur. Abdülhamid Han'ın rüyasını gerçekleştiren Menderes'in inancını getiren, Özal'ın gücünü birleştiren Recep Tayyip Erdoğan'ın yoludur. Yolumuz açık olsun. Bahtımız açık olsun. Bu tren bizi, Türkiye Yüzyılı'na götürsün. Türkiye Yüzyılı erdemlilerin yılıdır. Türkiye Yüzyılı gençlerin yılıdır. Türkiye Yüzyılı anaların yılıdır. Bu temel bizi mutluluğa, kardeşliğe, sağlığa götürsün inşallah. Yolumuz açık olsun."

YEŞİL ENERJİYLE ULAŞIM SAĞLANIYOR

Gaziantep kent merkezi ile iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak şehir içi trafiğine nefes aldırmayı amaçlayan proje güvenli ve hızlı şekilde toplu taşımayı sağlarken, sanayi bölgeleri arasındaki ulaşım hattını günün şartlarına uygun ve modern hale getiriyor. GAZİRAY ile ulaşımda şehir merkezindeki trafik yükü azalırken yeşil enerjiyle de ulaşım sağlanmış oluyor.

GAZİRAY'IN 5,5 KİLOMETRESİ YER ALTINDA

Nüfusunun yüzde 80'i kent merkezinde yaşayan Gaziantep'te toplu taşıma faaliyetleri çok büyük önem taşıyor. GAZİRAY ile kentte 25 kilometrelik raylı sistem oluşturuldu. 5,5 kilometresi yer altındaki hatta 16 durak boyunca şehir için konforlu, güvenli hızlı ve yeşil şehrin kimliğine uyan seyahat imkanı sunuluyor. Fiilen bir metro hattı da oluşturan proje, hem çalışanlar için hem de şehir merkezinde yaşayanlar için önemli bir ulaşım kolaylığı sağlıyor.

ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİNE NEFES ALDIRIYOR

Özellikle büyük şehirlerde artan nüfusa ve araç sayısına paralel olarak yaşanan trafik sorununu ortadan kaldırmanın en önemli yolu raylı sistemleri yaygınlaştırmaktan geçiyor. GAZİRAY projesi, kent içi raylı sistem ağının geliştirilmesi kapsamında TCDD Genel Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle geliştirildi. Yaklaşık 10 milyar lira gibi dev bir yatırım maliyetiyle Gaziantep kent merkezi ile iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak şehir içi trafiğine nefes aldırıyor. Proje kapsamında 25,5 kilometre güzergâhta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı yapıldı. 16 adet istasyon, toplam uzunluğu 5,5 kilometre olan 2 adet aç-kapa tünel, 1 adet köprü, 12 adet alt/üst geçit ve 26 adet menfez inşa edildi.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI FATMA ŞAHİN: YAKLAŞIK 10 YILLIK ÇALIŞMANIN SONUCU

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ülke ve şehirler için raylı sistemlerin önemine işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin ulaşımda önemli projeleri hayata geçirildi. Büyükşehirlerde çok büyük ulaşım yatırımları yapmak ve demir yolu ağını güçlendirmek gerekiyor. Ecdat 100 yıl önce yapmış, şimdi biz de torunlarımıza bırakacağımız çok önemli bir mirası tamamlamış olduk. Yaklaşık 10 yıllık çalışmanın sonucunu alıyoruz. Biz işçi şehriyiz, bizim şehrimiz çalışmak zorunda. Küçük sanayi ve organize arasında çalışanımız konforla, güvenle, sağlıkla işine gidip evine huzurla döneceği bir altyapıyı inşa etmiş olduk" bilgilerini paylaştı.

Başkan Fatma Şahin GAZİRAY'ın yeşil şehir Gaziantep için önemine dikkati çekerek, projenin kent sanayisine etkileriyle ilgili şu noktalara değindi: "Bir medeniyet şehrinin altyapısında hafif raylıya geçtiysen, iklim dostu, çevre dostu ulaşımın altyapısını oluşturduysan o kadar başarılısındır. Biz OECD ülkelerinin şampiyon şehriyiz. Biz EBRD'nin yeşil şehriyiz. Bir medeniyet şehrinde çevre dostu, iklim dostu ulaşım nasıl olur, güvenli, konforlu, sağlıklı nasıl ulaşım sağlanır bunu gördük. Bunun örneğini gerçekleştirmek için buradayız. Bu hat o kadar önemli ki, organize sanayi bölgelerimizde 250 bin çalışanımız, yüzlerce mühendisimiz, onlarca iş insanımız var. Küçük sanayide de aynı şekilde, ustamız, kalfamız, çıraklarımız. Tam bir üretim üssüyüz biz. Bugün ihracatta dünyanın sayılı şehirlerinden biriysek, bu yatırımlar sayesinde."

ŞEHİR NASIL PLANLANIR, NASIL HAYATA GEÇİRİLİR GÖRMEK İSTEYEN GELSİN

Şehrin projeleriyle artık sınıf atladığını vurgu yapan Fatma Şahin, "GAZİRAY'da 5 km'de yer altına indik. Oteller ve hastaneler bölgesine aslında şehre metro getirdik. 5 km'lik yer altı demek, şehre metro gelmesi demek yerin üstünde de 50 bin metrekare yeşil alan var. Hem beraberinde şehre yeşil alan kazandırdık, çocuk dostu, genç dostu, aile dostu bir şehir nasıl olur. Şehir nasıl planlanır, nasıl hayata geçirilir bunu görmek isteyen lütfen Gaziantep'e gelsin. Şimdi Gaziantep'e gelme zamanı diyorum" şeklinde konuştu.