‘Gazilik' unvanının 100'üncü yılı

Antep'e ‘Gazilik' unvanının verilişinin 100'üncü yıldönümü etkinlikleri Birinci Meclis Binası'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Ecdadın bir asır önce verdiği mücadele ve Antep'in Gazi unvanını kazandığı süreç yeniden canlandırıldı.

TBMM himayelerinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğinde 8 Şubat 1921'de Antep'e 'Gazilik' unvanının verilişinin 100'üncü yılı, Ankara'da organize edilen özel bir etkinlikle kutlandı. Verilen bağımsızlık mücadelesi yeniden gözler önüne serildi. Etkinlikte, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçıları Gaziantep Savunması'nı temsil eden oyunları sergiledi. Bölge halkına bağımsızlık bilincini aşılayan Karayılan ve Şahinbey, düzenlenen oyunlarla anıldı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Antep savunması hem kendini hem de Güneydoğu Anadolu'nun düşman işgalinden kurtaran sivil halkın bir zaferidir" dedi.

ŞEHRİN İMZASINI ATIYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 100 yıl önce, Gazi Meclis'in Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında toplandığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bu onur günümüzde, bu şeref günümüzde, bu gurur günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyor, hepinize hoş geldiniz diyorum. Ayıntap, Evliya Çelebi'nin 'Şehr-i Ayıntab-ı Cihan' dediği, 'Dünya'nın Göz Bebeği' dediği şehir. 'Bu şehri anlatmaya ne kalem ne kelam yeter' diyen bir şehir. Ensar şehir. Lezzetin başkenti. Selam olsun şehrimden sizlere. Bu şehir 'ya istiklal, ya ölüm' diyenlerin şehri" diye konuştu.

ANTEP'İN YAKTIĞI ATEŞİN YANSIMALARI MEVCUT

Eski devlet bakanı Vehbi Dinçerler de 100 yıl yaşanan mücadelenin diplomasi boyutunda değinerek mücadelenin karanlıkta kalan yanlarını gün yüzüne taşıdı. Dinçerler, Şehitkamil, Şahinbey ve Karayılan gibi mücadelede önemli getiriler sağlayan isimlerin o dönemki mevcut koşullarına dikkat çekerek bağımsızlık meşalesinin hangi örnek mücadelelerle başarıya ulaştığını hatırlattı. Dinçerler, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugüne getirdiğimiz zaman konuyu, dün Wilson'un kapısında bekleyenler bugün Biden'ın kapısında duruyor. Ama bugün o günden çok uzak. Biz bugün galiplerdeniz. Bu öyle bir galibiyet ki devam edeceği aşikardır. Antep'in yaktığı ateşin bugüne ciddi yansımaları mevcuttur."