Gastronominin kalbi Antep'te atıyor

Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip olan Gaziantep, bir kez daha gastronomi dünyasına kapılarını açıyor. Bugün misafirlerini ağılayacak festival dünyaca ünlü şeflere, ünlü sanatçıların konserlerine, sergi ve yarışmalara ev sahipliği yapacak.

Kadim mutfağı ve eşsiz lezzetleriyle gastronominin parlayan yıldızı Gaziantep bir kez daha gastronomi dünyasına ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4'üncüsünü düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep), misafirlerini ağırlamaya başlıyor. 15-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festival Gaziantep'i bir kez daha dünya sahnesine taşıyacak.

ÜNLÜ ŞEFLER AĞIRLANACAK

Binlerce konuğu ağırlayacak, birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak festivalde; dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, Türkiye'nin ünlü şefleri, otel ve restoran yatırımcıları, sektör temsilcileri ve profesyonelleri, gurmeler, yaşam koçları, diyetisyenler, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçiler ve akademisyenler bir araya gelecek.

GEZİ VE MÜZE ZİYARETLERİ

Bu yılki teması "Sürdürülebilirlik" olan Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nde (GastroAntep); yöresel ürünleri ile düzenleyeceği workshop etkinliklerinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik üzerine sergiler, Coğrafi İşaret Çalıştayı gibi çok sayıda panel ve seminer de düzenlenecek. Festivalde ayrıca geziler, müze ziyaretleri, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik yer alacak.

HASATLA BAŞLAYACAK

Uluslararası festival, bugün Antepfıstığı hasadı ve şire yapımı etkinliğiyle başlayacak. Ardından Şeflerle Peynir Atölyesi, Rayiha Baharat Müzesi açılışı yapılacak, saat 18.30'da Festival Korteji gerçekleştirilecek. Saat 19.30'da festival meşalesinin yakılmasıyla festivalin açılışı yapılacak, saat 20.30'da ise Anadolu Ateşi'nin gösterisi açılış coşkusunu taçlandıracak.

75 BİN ÖĞRENCİ OKULA HEDİYELERİYLE MERHABA DEDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in Gaziantep'te ilkokul 1'inci sınıfa başlayacak 75 bin öğrenciye hediyesi olan çanta ve kırtasiye malzemeleri, minikleri sıralarında karşıladı.

2022-2023 eğitim öğretim yılında uyum haftası çerçevesinde 1'inci sınıf öğrencilerin okula başladı. Minik öğrenciler derslerinin ilk gününde sıralarında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan okul çantası içinde 12 renkli sulu boya, 6'lı siyah kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, kalem kutusu, 12 renkli pastel boya, A5 kareli defter, güzel yazı defter, A5 çizgili okul defteri, resim defteri, A4 kareli defter, A4 çizgili okul defteri, 12 renkli kuru tahta boya, 3'lü kırmızı kurşun kalemle karşılaştı.

BAŞKAN ŞAHİN'E TEŞEKKÜR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan çantalarını alan minikler, merakla içindeki malzemeleri inceledi. Okulun ilk gün heyecanına hediyelerin mutluluğu eklenen çocuklar, Başkan Fatma Şahin'e malzemeler için teşekkür etti. 2021- 2022 yıllı eğitim öğretim yılından itibaren verilemeye başlanan destekler bu yılda da velilerin kırtasiye malzemeleri alışverişlerine destek olacak.

ÜNLÜ SANATÇILAR SAHNEDE

Festivalin ikinci günü (16 Eylül Cuma), sabah saat 9:30'da Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Davut Gül'ün açılış konuşmaları ve Gaziantep Gastronomi Belgeseli "Köprü" film gösterimi ile başlayacak. Festivalde dört gün boyunca paneller, Michelin yıldızlı şeflerle workshoplar, uzman konukların katıldığı söyleşiler, Lokal Chef Yarışması, çocuklara yönelik etkinlikler düzenlenecek. Festivalin ikinci günü akşam Haluk Levent, üçüncü günü Emircan İğrek, dördüncü günü ise Derya Uluğ, konserleriyle festival coşkusuna katılacak, festivalin konuklarına ve Gaziantep'e müzik dolu saatler yaşatacak.

HALK EKMEK SATIŞA SUNULDU

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte hizmet vermeye başlayan Halk Yiyecek ve İçecek Dağıtım İşletmeleri (HAYDİ) büfelerinin ekmek imalatını üstlenen okullardan GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi.

İLK EKMEĞİMİZ DAĞITTIK

Ziyarette, ekmek üretim süreci hakkında teknik bilgi alarak imalat sürecini takip eden Başkan Fatma Şahin, öğrenciler ile üretilen ekmekleri tattı. Başkan Şahin, yaptığı açıklamada, daha uygun fiyata daha kaliteli ekmeği vatandaşlar ulaştıracak bir model oluşturduklarını belirterek, "Dün ilk ekmeğimizi dağıttık çok yüksek bir memnuniyet var. Şimdi ekmek üretim kapasitemizi gün geçtikçe yükselterek halkımızın talebini karşılamış olacağız" dedi.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK

Meslek liselerinin aranan eleman ihtiyacının giderilmesinde çok büyük önem taşıdığını anlatan Şahin, şunları söyledi: "Bugün gıda enflasyonunun yaşandığı dünyada en önemli parametre ekmek fiyatları. Burada, en hijyenik koşullarda ve kaliteli ürünlerle ekmek üretiliyor. Biz de bu ürünleri alıp teknik ekibimizle kurduğumuz büfe sistemine dahil ediyoruz. Daha kaliteli ekmeği daha uygun maliyetle, daha uygun fiyata vatandaşlara ulaştıracak bir model oluşturduk. Şimdi ekmek üretim kapasitemizi gün geçtikçe yükselterek halkımızın talebini karşılamış olacağız."

12 BİN EKMEK TÜKETİCİYLE BULUŞTU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gazi şehirlilerin daha ucuz ekmek satın alabilmesi için hayata geçirilen HAYDİ'lerin 17'si Şehitkamil'e, 15'i Şahinbey'e yerleştirildi. Sayısı 32 olan satış yerlerinin 11'i aktif olarak şehirde hizmet vermeye başladı. Kâr amacı gütmeden satışların yapıldığı işletmelerde, ekmeğin fiyatı 3 lira olarak belirlendi. GAHİB Halıcılık ve Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin Serdal Şakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin ürettiği makinaları kullanarak ekmek satışının ilk gününde ürettiği yaklaşık 17 bin ekmeğin, 12 binini tüketiciyle buluşturdu. Büfelerin tamamının şehrin belirlenen noktalarına konmasıyla ekmek üretim kapasitesi 50 bine ulaşacak.

YEŞİL ŞEHİR GAZİANTEP

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sağlıklı, çevreci ve güvenli ulaşıma sahip olabilmesi için şehir içi toplu ulaşım ve gezi turlarında hibrit otobüslerle vatandaşa hizmet vereceklerini söyledi.

"Yeşil Şehir Gaziantep" için çevre ve doğa dostu projelere ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, egzoz gazını ortadan kaldıran ve yakıt tasarrufu sağlayarak işletme maliyetini düşürecek "Elektrikli Otobüslere Dönüşüm Projesi" kapsamında Başkan toplu ulaşım sistemi için toplu taşıma araç filosunu genişletti.

İKLİM VE ÇEVRE DOSTU

İklim ve çevre dostu yeni hidrojenli ulaşım araçlarına geçiş ile çevreye duyarlı bir ulaşım planlamasının yanı sıra, egzoz emisyon salınımının düşüşü sağlanırken, yolcu kapasitesinde de iyileştirmeler sağlanacak. Engellilerin kent içi ulaşım kolaylığını arttıracak sistem aynı zamanda modern ulaşım planlamasının önemli bir ayağını oluşturuyor.

AKILLI ULAŞIMA GEÇİŞ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeni araç planlaması ile ulaşıma yönelik araç filosunu gençleştirmeyi ve "akıllı şehir"e uygun hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, "Ciddi bir araştırma yapıyoruz. Filomuza yeni katacağımız otobüslerle hem vatandaş memnuniyetini sağlamış olacağız hem de akıllı ulaşımın alt yapısını hazırlamış olacağız. Çünkü yeşil şehiriz, akıllı şehiriz. Bu nedenle akıllı ve yeşil ulaşım en önemli başlıklarımız. Bu yeni araç filomuz tüm hemşerilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.

ARTIK 'HER KART GAZİANTEP KART'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk olacak "Her Kart Gaziantep Kart" projesiyle bankaların temassız özellikteki kredi kartı, ön ödemeli kartlar veya bankamatik tipindeki tüm kartlara Gazi şehirde toplu taşımada kullanılan "Gaziantep Kart" özelliği kazandıracak. Projeyle Gazi şehirliler online olarak yapılacak işlemle kısa sürede banka ve kredi kartlarını, öğrenci indirimli kart, engelli, 65 yaş kartı tanımlayacak Gaziantep Kart gibi kullanarak toplu taşımadan yararlanabilecek. Vatandaşlara mevcut ödeme sistemlerinden daha kullanışlı bir imkan sunacak projeyle, toplu taşımada Gaziantep Kart olarak kullanılacak kredi kartıyla yapılan binişlerin ödemeleri, bu sayede kartın ekstre ödeme tarihine kadar geciktirilebilecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte vatandaşların ödediği ulaşım kart alım maliyeti ortadan kalkacak ve herhangi bir yere başvuruya gitme zorunluluğu kalmayacak. Bankacılık sistemi imkanları üzerinden kart dolumu ve vize işlemleri gerçekleşecek. Sistem ayrıca Gaziantep Kart İşlem Merkezleri'ne vatandaşların gelme zorunluluğunu ve bekleme sürelerini de ortadan kaldıracak. Eylül ayında devreye girecek sistemle, banka kartlarına tanımlanan Gaziantep Kart özelliği ile tam kart sahipleri de dahil ücretsiz aktarma gibi sunulan imkanlardan yararlanırken, serbest ve indirimli kart kullanıcıları kartlarıyla tanımlanan haklarını banka kartlarıyla da kullanabilecek.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANANA 1200 TL DESTEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin üniversite sınavına hazırlanan ihtiyaç sahibi 11 ve 12'nci sınıf öğrencilerine yapacağı yıllık 1200 TL maddi yardımda bulunacak.

Eğitime büyük destek veren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, üniversiteye hazırlanan gençleri de unutmadı. Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen projeyle; ihtiyaç sahibi olan ve kentte ikamet eden ailelerin üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan 11'inci ve 12'nci sınıfta örgün eğitim gören çocuklarına, eğitime destek amaçlı kullanılması amacıyla 1'inci dönem ve 2'nci dönem 600'şer lira olmak üzere toplamda bin 200 TL nakdi destek sağlanacak. Destek kapsamında, 11'inci sınıfta 38 bin, 12'nci sınıfta ise 32 bin öğrenci bu destekten yararlanacak. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için toplamda 84 milyon TL maddi yardım sağlanırken Büyükşehir Belediyesi, bu yıl yaptığı 75 bin öğrenciye çanta ve kırtasiye ile 12 bin 500 öğrenciye kıyafet yardımlarıyla, toplamda 110 Milyon TL eğitime yatırım yapmış olacak.