GastroAfyon Festivali başladı

Afyonkarahisar'da Motor Sporları Merkezi'nde 5. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali düzenlendi.

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali'nde konuştu.

KENTİMİZE MOLA İÇİN DEĞİL, KALMAK İÇİN GELİN

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil ettiği Afyonkarahisar'ın gastronomi, termal turizmi, tarih ve kültürel değerleriyle görülmesi gereken bir coğrafya olduğunu belirterek, "Mola verilip, sucuk alınıp gidilecek bir şehir değiliz" dedi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise, "Gastro Afyon Festivali çeşitliliğin etkinliği" diye konuştu.

Tarihin en eski dönemlerinden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, 5. Gastro Afyon Festivali ile büyük bir etkinliğin startını verdi. Şehrin zengin mutfak kültürünü, eşsiz lezzetlerini ve gastronomiyle dolu deneyimlerini keşfetmek isteyen yerli yabancı binlerce kişi Afyonkarahisar Motor Sporları Alanı'nda 3 gün sürecek festivale akın etti. Yerel malzemelerin ustalıkla kullanıldığı, geleneksel tariflerin modern dokunuşlarla buluştuğu lezzetler ilk günden damakları şenlendirdi. Ayrıca Afyonkarahisar mutfağını dünya mutfakları ile buluşturan festivalde ünlü şeflerin sunumları, yeme-içme atölyeleri, yarışmalar her yaş grubunun beğenisini kazandı.

BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, festival öncesi eşi Burhan Selim Yiğitbaşı ile birlikte önlüklerini takarak mutfak tezgahının başına geçti. Tarhana çorbası, yaprak sarması, sucuklu yumurta ve salata yapan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın, UNESCO tarafından Gaziantep ve Hatay ile birlikte 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildiğini belirterek, "Uluslararası gastronomi şehri olmak bizim çok kıymetli. Çünkü tanıtımlar ülkelerin ve şehirlerin özellikleini ön plana çıkarıyor" dedi.

"Dünyada, Türkiye'de öne çıkmak için farklılıklarınızın ön planda olması gerekiyor" diyen Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "Kendinize özgü yanlarınızın altını çizmek, vurgulamanız gerekiyor. Gastronomi de bunun bir parçası. İnsanların artık, doğa, inanç, tarih ve bunların yanı sıra gastronomiye olan ilgilerinin de bir şehrin dikkat çekmesi ve turistin tercihi için çok önemli olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ZENGİNLİĞİMİZ VAR

Vali Kübra Güran Yiğitbaşı sözlerine şöyle devam etti: Muhteşem bir yemek kültürünün, zenginliğinin içinde yaşıyoruz. Her şehrimizin kendine özgü yemekleri var, birbirinden farklı, birbirine benzeyen ama aynı zamanda ayrışan. UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağına seçilmiş olmak da dünyada tescilli bir fark yaratmış oluyor. Biz sadecea 3 şehrimize verilen bu unvanı kullanarak öne çıkarmak istiyoruz Uluslararası gastronomi festivali bizim bu yönümüzü de ortaya koyduğumuz bir zemin hazırlıyor.

GASTRONOMİ SOKAĞI YAPILIYOR

"Yaratıcı şehirler ağına dahil edilen şehirlerin bir sorumluluğu var" diyen Vali Kübra Güran Yiğitbaşı "Bu kapsamda Gastronomi Müze'miz, Gastronomi Konağı'mız var. Belediyemiz tarafından gastronomi sokağı da yapılıyor. Festivalimiz, hem yerli hem de yabancı turistleri çekmenin, şehrimize onları davet etmenin, şehrimizin özgün taraflarını anlatabilmenin, tarihimizi, kültürümüzü onlara gösterebilmenin bir yolunu da sunmuş oluyor.

SPOR TURİZMİNE ÖNEM VERİYORUZ

Vali Yiğitbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: Biz kentimizde Dünya Motor Kros Şampiyonası'nı düzenleyerek spor turizmine de çok önem veriyoruz. Dünya basının buna çok büyük ilgisi var. Bu vesileyle dünyada milyarlarca kişinin ekranlarına ulaşmış oluyoruz. Gastro Afyon Festivali ise yine bizim mutfağımızı, kültürümüzü, değerlerimizi ortaya koymanın aslında bir başka yolu. Pek bilinmiyor ama Mevleviliğin Konya'dan sonraki ikinci merkezi Afyon. "Bizim mutfağımızda önce insan pişer" vurgusunu da bir yandan yapmaya çalıştık. Gastronomi festivali, pek çok özelliğin bir araya toplanıp bütüncül şekilde anlatılabileceği bir etkinlik.

UZUN ÇARŞI GEZİLMELİ

Turizmle ilgili birçok avantajı bir arada barındırdıklarını ifade eden Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "Afyonkarahisar kavşak noktası olması bakımından aslında çok güzel bir konumda. Mola verilip, sucuk alınıp gidilecek bir şehir değil. Birkaç gün kalınması gereken bir şehir olmalıyız. Termal turizmi, Frig Vadisi, şehir içinde konaklarımız, uzun çarşımız mutlaka gezilmeli. 100 yıllık restoranlarımız, şehre mal olmuş çok sayıda markamız var. Bunların bilinmesi, gezilmesi gerçekten bu şehre değer katan güzel özellikler. 2-3 gün kalınmasını hak eden bir şehir" şeklinde konuştu

CAZ FESTİVALİMİZ VAR

"Belediyemiz ve valiliğimizin çalışmalarıyla karavan turizmi, sporun farklı alanları, ve yine turizme ilişkin pek çok etkinlik gerçekleştiriyoruz" diyen Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, "Pek bilinmiyor ama Afyon Caz Festivali'miz var. Birbirinden farklı hedef kitleye ulaşabilen, farklı yelpazeye seslenen imkanlar var şehrimizde. Ve bunların daha bilinir olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 'Afyon'a mola için değil, kalmak için gelin' diyoruz. Gelin 2-3 gün sizi misafir edelim. Balon turlarımız var. Ayazini bölgesinde şu an kalkınma ajansımızın desteğiyle Ayazini Tanıtım ve Karşılama Merkezi'ni faaliyete geçireceğiz. İnteraktif bir sunum yapılacak orada. Yine Maltaş, oradaki tapınaklar ve farklı noktalar ilgi çekici. Afyon, hem kendi gizemini koruyor, aynı zamanda keşfetmeye de çok açık. Üstelik Anadolu'nun kavşağında bir il. Bu arada hızlı tren çalışmaları devam ediyor. Bitmesiyle o zaman çok fazla turist ağırlayacağız. Buna da hazırlıklıyız" dedi.

HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR ZENGİLİK YOK

5. Gastro Afyon Festivali öncesi önlüğünü takan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Menmet Zeybek ise eşi Sevim Zeybek ile Sakala Sarkan Çorbası, Haşhaşlı Bulgur Pilavı, Gaygana ve Kaşık Salata'dan oluşan bir menü hazırladı.

Başkan Mehmet Zeybek Afyonkarahisar'ın 8 bin yıllık tarihi geçmişi olan kadim bir şehir olduğunu belirterek, "İşte bu tarih mutfağımızın zenginleşmesindeki en büyük etken. 600'e yakın yöresel lezzetimiz var. Bunun 39'unu tescillettik. Pey der pey diğer ürünlerimiz için müracaatlarımızı yaptık. Bu bizim zenginliğimiz" dedi.

BÖYLE BİR ZENGİNLİK YOK

"İşte Gastro Afyon Festivali bu zenginliğin etkinliği" diyen Başkan Zeybek, "Başka ülkelerde böyle bir zenginlik yok. Biz Anadolu'ya has yemek kültürünün olduğu illerdeniz. Lokumda, kaymakta Türkiye'de bir numarayız. Afyon, yumurta üretiminde Türkiye borsasını belirleyen bir il. Kırmızı et üretiminde Abdülhamit Han'dan itibaren İstanbul'un yüzde 25'ini karşılayan bir besiciliğimiz var" ifadelerini kullandı.

KATILIMCI HER YIL ARTIYOR

Başkan Zeybek şöyle devam etti: Biz her yıl yaptığımız Dünya Motor Spor Şampiyonası, Gastro Afyon gibi etkinlikleri bir sonraki yıl daha fazla katılımın olduğu, daha fazla ürünlerimizin ön plana çıktığı bir festival olarak planlıyoruz. Her anlamda yelpazemiz genişliyor.

İLİMİZİ DÜNYAYA GÖSTERİYORUZ

Bu yıl 5.'sini gerçekleştirdikleri Dünya Motor Spor Şampiyonası'nı 18 ülkenin canlı yayınladığını söyleyen Zeybek, "Şampiyona bu yıl 3.5 milyar insan tarafından izlenmiş. Son 4 yılda Afyon'un tanıtımında ciddi mesafeler kat ettik. Bu etkinliklerle ilimizin değerlerini tüm dünyaya göstermek istiyoruz.

20 BÜYÜKELÇİ AĞIRLAYACAĞIZ

Başkan Zeybek, geçtiğimiz yıl yapılan Dünya Motor Kros Şampiyonası'nda 250 bin katılımcı varken, bu yıl 400 bini geçtiklerinin altını çizerek, "Gastronomi festivalimizi de uluslararası yaptığımız için, Brezilya'dan Kore'ye kadar bütün şefleri davet ettik. İllerimizin tamamını çağırdık. Bugün burada 20'ye yakın ülke büyükelçisini ağırlayacağız" dedi.

MUTFAĞIMIZ SEBZE AĞIRLIKLI

"3 gastronomi şehrimiz var. Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar" diyen Zeybek, Gaziantep daha çok kebap, Hatay ise mezesiyle ön plana çıkıyor. Bizim mutfağımız ise sebze ağırlıklı. Ve tabi sağlıklı bir beslenme türü ile ön planda" bilgisini paylaştı.