İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcıvekili Okan Bato tarafından sürdürülen soruşturma çerçevesinde yakalanan bazı kişilerin "etkin pişmanlık hükümleri"nden yararlanarak verdikleri ifadeler, FETÖ'nün Bornova'daki "Etkiniz Genç Akademi Derneği" ile Karşıyaka'daki "Genç İzmir Eğitim, Kültür, Sanat ve Gençlik Derneği" ile bağlantılarına yönelik önemli bilgi ve bulgular ortaya koydu.
İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kapatılan 2 dernekte, savcılığın talimatıyla detaylı ve titiz inceleme başlattı. Ekipler, dernekte örgüt adına faaliyet gösteren yönetici konumundaki "ablaların" delil niteliğindeki verileri ortadan kaldırdığı, derneğin içinin boşaltıldığı, belge ve bilgilerde oynama yaparak izlerini kaybettirmeye çalıştıklarını tespit etti. Ayrıca derneklerin çalışma metotları, örgüt adına faaliyet ve propagandaları, kayıt dışı finansal destek yöntemleri konusunda da önemli bilgilere ulaşıldı.
Çalışmalarda, Ege, Dokuz Eylül ve Katip Çelebi üniversiteleri ile kapatılan Gediz ve İzmir üniversitelerinde eğitim gören kız öğrencilerin örgüte kazandırılması için seminer, panel ve sohbet toplantıları gerçekleştirildiği, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "dini lider", örgütün ise "dini hassasiyetleri olan yapı" olarak gösterildiği, seminerlere katılan öğrencilerin bilgileri toplanarak örgüte kazandırılması için gizli toplantılar yapıldığı, ikna edilmeleri için "nabza göre şerbet vermek" deyiminden hareketle çeşitli yöntemler kullanıldığı, "demokratik" ve "modern" görünüm vermek amacıyla düzenlenen sanatsal ve kültürel faaliyetlerde de bu uygulamaların sürdürüldüğü belirlendi.
Derneklerin idari yapılanmasına yönelik incelemede ise öğrencilerin yasal olmayan yollarla "kurucu üye" ya da "yönetici" olarak gösterildikleri, muhasebe hesaplarını tutan, para akışını sağlayan ve dernek adına her türlü kararı veren "ablaların" ise resmi evraklarda kayıtlarının bulunmadığı, herhangi bir belgede imzalarının yer almadığı ve öğrencileri yanlış yönlendirdikleri verilerine ulaşıldı.
Himmet, gariban öğrenciler adına kaydedilmiş
Zanlıların verdiği ifadeler doğrultusunda, FETÖ'nün iş adamları ve esnaftan himmet ya da farklı şekilde topladığı bağışları, ekonomik durumu uygun olmayan üniversite öğrencileri tarafından yapılmış gibi göstererek kayıtlara geçtiği, böylelikle örgütün finansal kaynaklarının resmi kayıtlarda gizlenmeye çalışıldığı tespit edildi.
Ayrıca "öğrencilere burs, ekonomik destek" adı altında elde edilen ve dernek defterlerinde bu şekilde kasadan çıkışı yapılan paraların da bundan farklı olarak örgüte eleman kazandırılmasına yönelik etkinliklere kaydırıldığı ortaya çıktı.
"Öğrencilere destek" adı altında toplanan paraların, gezi, konser, parti ve tiyatro gibi etkinlikler ile bağlama, keman, bale, fitness, aerobik, pilates, zumba ya da salsa gibi dans kursları organizasyonları için kullanıldığı belirlendi.
Hükümet aleyhine zorla mesaj attırmışlar
Öte yandan, örgüt yöneticilerinin, Gülen ve FETÖ propagandasının yapıldığı tiyatro, sinema ve Türkçe olimpiyatlarına "baskı"yla götürdükleri öğrencilerin, yine "ablaların" baskısıyla sahte sosyal medya hesapları açtıkları belirtildi. Öğrencilere, bu hesaplardan hükümet aleyhine mesajlar attırıldığı, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde bağımsız bazı milletvekili adaylarının etkinliklerine istekleri dışında götürüldükleri ve seçim propagandası yaptırıldığı kaydedildi.
Ege Üniversitesindeki FETÖ yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, "ByLock" kullananların ifadeleri doğrultusunda İzmir merkezli 9 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 2 dernekte faaliyet gösterenlerin de aralarında bulunduğu, örgütte "abla" olarak nitelendirilen 29 kadını gözaltına almıştı. Zanlıların, üniversiteye gelen öğrencileri kalacak yer bulma, burs ayarlama vaatleriyle kandırarak örgüte kazandırdıkları iddia edilmişti. (AA)