Gardiyan nasıl olunur? İnfaz koruma memuru başvuru şartları görevleri çalışma saatleri nedir?

Gardiyanlar, Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında görevini ifa eden gardiyanlar, mesleğe adım atabilmek için KPSS şartıyla beraber boy-kilo ve yaş şartını da sağlamak durumundadırlar. İnfaz koruma memurları cezaevlerinde ve ıslah evlerinde çalışmaktadırlar. Burada bulunan isleri sağlamak ve topluma yeniden kazandırılması sağlamak adına çalışan meslek elemanları olarak da isimlendirilmektedir. Hemen aşağıda infaz koruma memurlarının bazı görevlerini bulabilirsiniz.

İnfaz koruma memuru bir diğer adıyla gardiyan nasıl olunur? Bu mesleği yapan kişiler nasıl çalışır ve görevleri nelerdir? Haber içeriğimizde gardiyan olmak infaz koruma memurunun ne işler yaptı ile ilgili bilgileri bulabileceksiniz? Yasalar ile sınırları çizilmiş suç teşkil eden bir eylemde bulunan kişinin özgürlüğü kısıtlanabilir. Hapis cezası olarak tanımlanan bu özgürlüğün kısıtlanması yönelik suçluların yargılandıktan sonra hapishaneye sevk edilmesiyle beraber yürütülen faaliyetlerde görev alan birtakım personeller vardır. Hapishanelerde görev alan bu personellerden biri de gardiyandır. Yazımızda infaz koruma memuru nasıl olunur soruyla beraber infaz koruma memuru olabilmek için sağlanması gereken şartlar nelerdir ile alakalı detaylardan bahsettik.

Gardiyan nasıl olunur?

Gardiyan olmak için belirli dönemlerde Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan alım ilanlarına başvuru yapılması gerekir. Adaylar başvuru yapabilmek için her alım ilanına özel şartları taşımaları gerekiyor. KPSS ile birlikte boy-kilo ve yaş gibi genel şartların yanı sıra ilanların her birinin farklı şartları olabiliyor. Bunun için başvuru yapılacak ilanın kılavuzunu incelemek ve ilanda belirtilmiş olan şartları sağladığından emin olduktan sonra başvuru yapılması en doğrusu.

Başvurusu uygun görülen adaylar önce yazılı sınava tabi tutulurlar. Bu aşamada başarı gösteren adayların sözlü mülakata girmesi ve bu aşamada da diğer adayların önüne çıkmasını sağlayacak düzeyde kanaat notu alması gerekir.

Gardiyan olmak için gereken şartlar nelerdir?

Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan alım ilanlarının şartları ilandan ilana değişmekle birlikte her ilan için geçerli birtakım genel şartlardan bahsedilebilir. Söz konusu genel şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 48. Maddede açıkça ifade edilmiş olan nitelikleri taşımak

En az lise diplomasına sahip olmak

Erkekler için 170 cm, kadınlar için 160 cm'den uzun olmak

Belirtilen aralıkta boy-kilo endeksine sahip olmak

KPSS'den en az 70 puan almış olmak

Güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak

30 yaşını aşmamış olmak


İNFAZ KORUMA MEMURU GÖREVLERİ

Cezaevine giren tutukluların veya hükümlülerin üzerlerini arar ve taşıdıkları kıymetli eşyaları emniyet altında tutarlar

Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlüler hakkında birtakım kayıtları tutmak ile mükelleflerdir
Hükümlüleri koğuşa kadar götürerek kapılarını kilitle yerler
Tutukluların tüm ihtiyaçlarını yemek banyo sağlık gibi önemli ihtiyaçlarını karşılamak ile mükelleflerdir
Günde en az 3 defa hükümlülerin sayımını yaparlar
Ceza evinin temizliği infaz koruma memurlarından sorumludur
İdareden tam anlamıyla infaz koruma memurları sorumludur
Cezaevinde çıkacak tüm olaylara karşı önceden müdahale etmek olayların büyümesini sağlamak ve cezaevi sükunetini sağlamak onların görevidir
İnfaz Koruma Memurluğunda Zorunlu Tayin Var Mıdır?

İnfaz koruma memurluğunda ( İKM ) zorunlu tayin bulunmamaktadır.

İNFAZ KORUMA MEMURU NE KADAR MAAŞ ALIR

İnfaz koruma memurları eğitim, evlilik ve çocuk sayılarına göre maaş alırlar. Lise mezunu ve lisans mezunu infaz koruma memurlarının maaşları farklıdır. En az 2950 TL maaş almaktadırlar. 2019 yılında ise lisans mezunu ve evli olan bir infaz koruma memuru 3450 TL maaş almaktadır.