Gadir Hum bayramı nedir, nasıl ortaya çıktı? 2021 Gadir Hum bayramı ne zaman?

Ehli sünnet inancına göre kabul edilmeyen ancak, Şii inancına dayanan Gadir-i Hum Bayramı'nda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Alevilere göre en büyük bayram olma özelliği taşıyan Gadir Hum Bayramı'nı bilmeyen tarafından araştırılıyor. Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanan Gadir Hum bayramı nedir, ne zaman, nasıl ortaya çıktı? 2021 yılında hangi tarihler arasında kutlanacak?

Gadiri Hum Bayramı daha çok Alevi-Şii vatandaşların kutladığı önemli bir gün sayılıyor. Masal, efsane ve genel olarak gerçek dışı olduğu kabul edildiği halde Alevi-Şii inancının gereği Türkiye'nin bazı yerlerinde kutlanan Gadir Hum bayramı ile ilgili merak edilenleri bu haberimizde derledik. Peki Gadir Hum bayramı nedir, nasıl ortaya çıktı? 2021 Gadir Hum bayramı ne zaman?

Gadir Hum Bayramı, şii tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramına ilaveten Hicri takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanır.

İddiaya göre; Hz.Muhammed'in Hz. Ali'ye kendisinin halefi olarak tayin olduğu gün olarak ilan eden Aleviler, bugünü bazı ibadetler ile geçirirler. Ehli sünnet tarafından ise bu inançla birlikte Şİİ ve alevilerin itikadı bozuk olarak tabir ediliyor.

GADİR-İ HUM NEDİR?

Gâdir-î Hum "Hum Gölcüğü" Şiî i'tikadına göre Muhammed Mustafa'nın Ali bin Ebâ Tâlib Merkedî'yi kendisine halef olarak seçtiğini ilân ettiği, günümüz Suudi Arabistan'ının Mekke Vilâyeti ile Medine Vilâyeti'ni birbirinden ayıran "Rabiğ Vadisi" üzerinde "Rabiğ" şehri yakınlarında yer alan bir mıntıkânın adı olup, eskiden Medine'den Mekke'ye giden yolun yaklaşık 5. km'sinde sol tarafa düşen, adı geçen vadide bir nehir sebebiyle oluşmuş bir gölcük ya da bataklıktı.

2021 GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANACAK?

Gadir Hum Bayramı bu yıl 28-29 Temmuz tarihlerinde kutlanacak.

Ali el-Mûrtezâ'nın İslam peygamberi Muhammed tarafından "Velâyet" makâmına atandığına inanılan bu gün Şiî Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı'na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı'nın on sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır.

Şiîlerin inancına göre İslam peygamberi, Ali bin Ebî Tâlib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bunun kaynağı olarak Gadir-i Hum'u öne sürerler. Bunu anmak için her sene Hicrî Zilhicce ayının 18'inde "Gadir-i Hum Bayramı" kutlanır. Bu gün, Gadir-i Hum Hadisi'nin yıldönümüdür. Ali bin Ebî Tâlib'in birinci sırada halife oluşuna delil olarak getirilen hadisin bir kısmı:

Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol.

Şiîliğin İmâmiye-i İsnâ'aşer'îyye, İsmâil'îyye, Nizâr'îyye, Tâyyîb'îyye, Mustâ'lîyye, Davûdîlik, Alavî Buhra ile Süleymanî Buhra kollarından olanlar bu bayrama katılırlar.

GADİR HUM BAYRAMI GELENEKLERİ

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu günde sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu 'Hirise' adı verilen güne özel yemeği hazırlıyor.

Herkesin bir parça katkı sunduğu "Hirisi" başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtılır.

Bayramı kutlayanlar, bu günde oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali'yi ziyaret etmek, sığınma duasını okumak, Nubde duasını okumak, öğle vaktine yarım saat kala iki rekat namaz kılmak ve birbirini gören müminlerin belirli cümlelerle selamlaşması gibi ibadetler yapar.

GADİR HUM BAYRAMI MESAJLARI

Yılın en güzel günlerinden bayramımız mübarek olsun darısı her seneye inşallah #GadirHum

Bayramlarımızın daim, kazanlarımızın her zaman kaynaması dileği ile.. #GadirHum

En büyük bayramımız olan #GadirHum Bayramımız mübarek olsun. Bu güzel dünyada, bu özel coğrafyada birlik, beraberlik, kardeşlik ve de barış içinde nice senelere.

Tüm Alevi arkadaşlarımın dostlarımın Gadir Hum Bayramı'nı kutluyor; sağlık huzur ve esenlik içinde, birlik beraberlik ve kardeşliğimizin ilelebet payidar olmasını temenni ediyorum.Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların herkesten uzak, dualarımızın kabul olması dileğiyle. #GadirHum bayramı kutlu olsun Birlik ve kardeşlik içinde sağlıklı ve huzurlu daha nice bayramlara