G20'den Erdoğan'a teşekkür

Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana barışın sağlanması ve tahıl koridorunun sürdürülmesi için diplomasi yürüten Türkiye'ye G20'den de teşekkür geldi

AKŞAM

MELİK YİĞİTEL

Yeni Delhi'de 18'incisi düzenlenen G20 liderler zirvesinde Başkan Erdoğan, baş döndüren bir diplomasi trafiğine imza attı. Zirvenin sonuç bildirgesinde tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in çabalarına teşekkür edildi.

Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında "Liderler Alanı"nda bir araya geldi.

Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende Başkan Erdoğan'ı Hindistan Başbakanı Narendra Modi karşıladı.

Başkan Erdoğan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile sohbet etti.

AFRİKA DAİMİ ÜYE OLDU

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, G20 ülkelerinin Afrika Birliğine (AfB) daimi üye statüsü verilmesi için anlaştığını açıkladı.

Başkan Erdoğan "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı.

'ÇABANIZA MİNNETTARIZ'

G20'de yayımlanan sonuç bildirgesinde, Rusya ve Ukrayna arasında tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve BM'nin çabalarına teşekkür edildi. Anlaşmanın sürdürülmesi için çalışmaların devam etmesi çağrısında bulunuldu. Başta Afrika'dakiler olmak üzere gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerdeki talebin karşılanması için tahıl anlaşmasına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

BAŞKAN'IN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında önemli görüşmelerde bulundu. Başkan, ilk oturumun ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ile BAE arasındaki ikili ilişkiler, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmede, gelecek yıl G20 Dönem Başkanlığını devralacak Brezilya'ya başarılar diledi, iki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen 5.6 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkartılabileceğini kaydetti.

YOĞUN İSTİŞARE

Brezilya'dan sonra Erdoğan, ikili görüşmelerine Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ile devam etti. Türkiye-Güney Kore ilişkilerinin ele alındığı görüşme sonrası Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti. Ardından ise Erdoğan, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile bir araya geldi. Erdoğan, Dünya Bankası Grubu'nun 17 milyar dolar büyüklüğündeki üç yıllık Türkiye Fonu'nu 35 milyar dolara yükseltme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

BM SÖZLEŞMESİ ESASTIR

Modi, zirvede "fikir birliğine" varıldığını belirterek bildirgenin maddelerini şöyle sıraladı:

Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli.

Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmasından uzak durulmalı.

Nükleer silahların kullanılması veya kullanmakla tehdit edilmesi kabul edilemez.

Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcut.

2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekiyor.

Rusya ve Ukrayna'ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna'dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz.

Çatışmaların barışçıl çözümü ile diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabaları kritik öneme sahip.

GIDA KRİZİYLE MÜCADELEYE KATKIDA BULUNABİLİRİZ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Görüşmede, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ve Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro yer aldı.

2 MİLYAR İNSANIN KUTSALI

Erdoğan, görüşmede yaptığı konuşmada, hemen her gün "ifade özgürlüğü" kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz" diyerek şöyle devam etti: "Bu süreçte, MIKTA ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe katetti. Yine bu dönemde, küresel refah ve istikrarı tehdit eden unsurlar farklılaştı, çeşitlendi ve derinleşti. Bununla birlikte cari sistemin herkes için sürdürülebilir barışı, güvenliği ve refahı güvence altına almakta yetersiz kaldığı görüldü. Uluslararası terörizmle birlikte İslam düşmanlığının da giderek artması ve yaygınlaşması endişe vericidir. Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken, uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür.' tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır. MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda krizi ile mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum."

EMİNE ERDOĞAN BİTKİ ENSTİTÜSÜNDE

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, G20 lider eşleriyle birlikte halk arasında "Pusa Enstitüsü" olarak bilinen Hindistan Ziraat Araştırma Enstitüsü (IARI) Nanaji Deshmukh Bitki Fenotik Merkezi'ni ve Ulusal Modern Sanat Galerisi'ni ziyaret etti. Emine Erdoğan, Yeni Delhi'de, kadın ve kız çocuklarının eğitimlerine destek veren Earth Foundation'ın Kurucu Ortağı ve Başkanı Geeti Bhagat'ı da kabul etti.

ÇEVRE SORUNLARINA KARŞI BİRLİK OLUNMALI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İngiliz Daily Express gazetesinde "Türkiye'nin Sürdürülebilir Gelecek Vizyonu" konulu bir makale kaleme aldı. Makalesinde "Milletimizin en büyük gücü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sergilediği kararlı liderliktir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmakla mesulüz" diyen Altun, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını, bölgesinde de sürdürülebilir uygulamalar oluşturmaya çalıştığını belirtti. Türkiye'nin son yıllarda yenilenebilir kaynakları kullanımı ve enerji verimliliğinde büyük ilerleme kaydettiğini, dünya orman varlığı sıralamasında 46'dan 2020'de 27. sıraya yükseldiğini, su kaynaklarının verimli kullanımına önem verildiğini anlatan Altun, 'Sıfır Atık' projesiyle geri dönüşüm oranının yüzde 30'a ulaştığına dikkat çekti. Altun, sürdürebilir ekonomi konusunda uluslararası işbirliği gerektiğine vurgu yaparak "G20 Konferansı tam olarak bunun için mükemmel bir fırsat sunmaktadır" dedi.