'Fuat Avni' savcılıktaki itiraflarını reddetti

Eski Başbakanlık Uzmanı ve ''Fuat Avni'' hesabının kullanıcılarından olduğu ileri sürülen sanık Mustafa Koçyiğit, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin ettiğini ve bu bilgileri FETÖ'ye aktardığına yönelik savcılık ifadesini, mahkemede reddetti.

1

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki  darbe girişimi sırasında İstihbarat Daire Başkanlığını ele geçirme ve darbe  girişimi süresince tüm Türkiye'de istihbarat fonksiyonlarını işlevsiz hale  getirme çabası içerisinde oldukları gerekçesiyle, birçoğu dairenin eski çalışanı  32 kişinin yargılanmasına devam edildi. 

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz  sanıklar ile avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski Şalpazarı İlçe  Emniyet Müdürü Akif Güngör, silahlı terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği ile  "ByLock" kullanıcısı olduğuna dair suçlamaları reddetti.

Güngör, İstihbarat Daire Başkanlığı Sistem Büro Amirliğinde göreve  başladığını, Veri Tabanı Büro Amirliğinde görev yaptığını, darbe girişimi  sırasında Şalpazarı Emniyet Müdürü olduğu anlattı.

FETÖ'nün "emniyet imamı" Osman Hilmi Özdil ile irtibatlı olduğunun  belirtilmesi üzerine Güngör, "O kişiyi tanımıyorum. Osman Hilmi Özdil'e ait olan  Ankara Sigorta'dan aracımı sigortalatmıştım, belki o zaman telefonda  görüşmüşümdür." karşılığını verdi.

"Mahmut" kod adını kullandığına dair tanık beyanlarını da reddeden  Güngör, Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak'ın "Neden istihbarata seçildiniz? Sizi  diğerlerinden ayrı kılan neydi? sorusuna, "Okula heyet geldi, bilgisayara  eğilimim olduğunu söyledim. O nedenle almış olabilirler." yanıtını verdi.

Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde görevinin başındayken gözaltına  alınarak tutuklandığını vurgulayan Güngör, tahliye talebinde bulundu.

Savcılıktaki itiraflarını reddetti

İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan FETÖ mensubu bilgisayar  mühendislerinden sorumlu olduğu ve "Fuat Avni" hesabının kullanıcıları arasında  yer aldığı ileri sürülen sanık Mustafa Koçyiğit de hakkındaki tüm iddiaları  reddetti.

Koçyiğit, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına  başlandığını ancak dosyasının mahkemece bu davayla birleştirildiğini belirtti.

Darbe girişiminin yaşandığı gün eşinin doğum günü olduğunu, öğle  saatlerinde bir giyim mağazasından eşine hediye aldığını daha sonra akşam  saatlerinde evine döndüğü aktaran Koçyiğit, "O gece de bir defa markete gittim.  Bütün geceyi evde geçirdim. Ertesi gün Kütahya'ya düğüne gideceğimiz için  hazırlıklar yapıyorduk." diye konuştu.

Darbe girişiminden haberi olmadığını savunan Koçyiğit, o gece sosyal  medya hesabından darbecileri kınadığını ileri sürdü.

Koçyiğit, hakkındaki FETÖ üyesi olduğuna dair ve örgüt içinde "Akif"  kod adını kullandığına dair tanık beyanlarını da kabul etmedi.

Evinde ele geçirilen dijital materyallerin hukuka uygun olarak  toplanmadığını savunan Koçyiğit, bulunan delillerin hukuki olmadığını öne sürdü.

Başka bir kişi adına alınan hat üzerinden "ByLock"a girdiği iddiasını  da reddeden  Koçyiğit, HTS kayıtları geldiğinde programı kullanmadığının  görüleceğini  iddia etti.

Sanık Koçyiğit, savcılık aşamasında avukatı huzurunda verdiği  ifadeleri kabul etmediğini, bu beyanların kendisine ait olmadığını ve zorla  yazdırıldığını öne sürdü.

Başbakanlıkta uzman olarak görev yaparken 18 Temmuz 2016'da gözaltına  alındığını ve aylardır tutuklu bulunduğunu anlatan Koçyiğit, tahliye talebinde  bulundu.

Devletin gizli bilgilerini FETÖ'ye aktarmış

Koçyiğit, avukatı huzurunda savcılıkta alınan ifadesinde, "Fetullah  Gülen cemaati" diye bildiği yapıyla üniversitede tanıştığını, örgütün talebi  doğrultusunda İstihbarat Daire'den temin ettiği verileri ve devletin gizli  bilgilerini bu yapının amacı doğrultusunda kullandığını itiraf etmişti.

Koçyiğit, savcılıkta, "Selman Abi, ilk görüştüğümüzde kullanacağım kod  ismi benim belirlememi istedi. Ben de 'Akif' olarak belirledim ve ondan sonra bu  çalışmalarda benim irtibatlı olduğum kişiler beni 'Akif' ismiyle tanıdılar."  ifadesini kullanmıştı.

(AA)