Fransa'dan PKK'ya kıskaç

Fransa'da 11 PKK yandaşı terör örgütüne haraç toplamaktan mahkemeye çıkarıldı, Belçika'daki örgüt TV'si baskınının da Fransız savcısının talebiyle gerçekleştiği öğrenildi.

Fransa'da haraç toplamakla suçlanan 8'i tutuklu 11 PKK yandaşının yargılanmasında ilginç detaylar ortaya çıktı. 4 yıldır "devrim vergisi" adı altında örgüt adına para toplamakla suçlanan 11 zanlının 'haraç ve terörizmin finansmanı' suçlamalarıyla yargılandığı dava Paris'te görülüyor. Dava öncesi savunma avukatları soruşturma dosyasında zanlılar için kullanılan 'terörist' ifadesine itiraz etti.

"PKK DEAŞ'LA SAVAŞTI"

Avukat Raphael Kempf, müvekkilinin gözaltına alındığı andan itibaren PKK'yı bir terör örgütü olarak görmediğini söylediğini ifade etti. Avukat Blandine Weck de Terris ise PKK'nın terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye yardımcı olduğunu savundu. Tanık ifadeleri ve telefon kayıtlarını delil gösteren savcılar, PKK yandaşlarının gurbetçilerden taciz ve baskı ile haraç topladığına dikkat çekti. Soruşturma dosyasında her yıl toplanan "vergi" miktarının "toplayıcılar" tarafından keyfi olarak belirlendiği vurgulandı. Fransa'nın güneydoğu bölgesi için toplanan yıllık miktarın 2 milyon euro civarında olduğu tahmin ediliyor.

BELÇİKA'DAKİ BASKINI FRANSIZ SAVCI İSTEDİ

Belçika'da PKK yandaşı "Sterk TV ve Medya Haber TV" kanallarına yapılan operasyon, Fransa'dan gelen talep üzerine yapıldı. Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı (Pnat), Belçika'daki soruşturmaların Fransız terörle mücadele hakimi tarafından yayınlanan Avrupa yardımı talebinin bir parçası olarak gerçekleştirildiğini doğruladı. Örgütün televizyonlarında yapılan aramalarda bazı bilgisayarlara ve çok sayıda dokümana el konulmuştu. Operasyona 200'ü aşkın polis katılmıştı.