Fosfor bombası (beyaz fosfor) nedir? İnsan vücuduna etkileri neler?

İsrail, Filistinlilere karşı -Gazze'nin kuzeyinde Kerame bölgesinde- uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor. Bu açıklama Filistin Dışişleri Bakanlığı'na ait. Yerli yabancı birçok haber mecrasında yer alan açıklama, sosyal medyada da etkileşime neden oldu. Sosyal medyada yayılan paylaşımlar ardından fosfor bombası ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, fosfor bombası nedir?

Fosfor bombası, beyaz fosfor adı verilen kimyasal bir madde içeren bir patlayıcı silahtır.

Yangın silahı olarak beyaz fosfor, "1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu" kapsamına girmektedir. Bu konvansiyon yangın silahlarının sivil halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılmasını yasaklamaktadır.

FOSFOR BOMBASI ETKİLERİ NELER?

Yanıklar

Fosfor bombası, havayla temas ettiğinde kendiliğinden tutuşarak alev alır ve 800 derece sıcaklığa ulaşabilir. Bu nedenle, fosfor bombası ile temas eden cilt, hemen yanmaya başlar. Yanıklar, genellikle derin ve kemiklere kadar ulaşabilir. Yanıklar, ağrılı ve tedavi edilmesi zor olabilir.


Zehirlenme

Fosfor bombasının dumanı, solunması durumunda zehirlenmeye neden olabilir. Dumandaki fosfor, solunum yollarında tahrişe, akciğer hasarına ve hatta ölüme yol açabilir.

Psikolojik travma

Fosfor bombası, siviller üzerinde ciddi psikolojik travmaya neden olabilir. Fosfor bombasının aydınlattığı ve yaydığı ışık, insanların üzerinde kalıcı bir etki bırakabilir. Fosfor bombasının patladığını gören veya dumanına maruz kalan insanlar, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve diğer psikolojik sorunlar yaşayabilirler.

Çevresel Zararlar:

Fosfor bombaları, patladıklarında doğal çevreye ciddi zararlar verebilir. Yangınlar başta olmak üzere ormanları, tarım arazilerini ve su kaynaklarını tehdit edebilir. Ayrıca, bombaların patladığı bölgelerde toprak kirliliği ve su kirliliği riski vardır.

Beyaz fosfor insan derisi ile temas ettiğinde oldukça ciddi ve acı verici yanıklara neden olduğu için sivillere karşı kullanımı yasak.