Fon mağduru parasını bankadan isteyebilir

Borçlar Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yeniocak: “Banka, kusuru olmaksızın sorumlu pozisyondadır. Bu konuda Yargıtay'ın emsal kararları var. Müşteriler, bankadan tazminat talep edebilir.”

Hukuk uzmanları, gizli ve yüksek kârlı fon skandalında eski şube müdürü Seçil Erzan'ın bankasının, yatırımcıların zararlarından sorumlu olup olmadığını değerlendirdi. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Sözleşmeler ve Borçlar Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Umut Yeniocak yatırımcıların bankaya duydukları güvenle paralarını müdüre teslim ettiklerine dikkat çekerek, "Banka, kusuru olmaksızın sorumlu pozisyondadır. Müşteriler, bankadan tazminat talep edebilirler" diyerek şunları kaydetti:

EMSAL KARARLAR VAR

"Temsil yetkisini aşarak işlem yapan banka müdürünün bu işleminin bankayı bağlayabilmesi için bankanın açıkça ya da sessiz kalarak işleme onay vermiş olması gerekir. "Gizli fon" olayındaki deliller bu açıdan değerlendirilerek sonuca varılmalıdır. Bu konuyla ilgili emsal Yargıtay kararları var."

Prof. Dr. Yeniocak, banka müdürünün, müşterilerle kurulan sözleşme ilişkisi bakımından bankanın ifa yardımcısı pozisyonunda olduğuna dikkat çekti. Yeniocak, bu durumda mağdurların bankadan tazminat talebinde bulunabileceklerini belirtti.