İtalya’nın Floransa kentinde restoranların yüzde 70’inin yerel olması koşulu getirilmesi kararını değerlendiren Türkiye’nin en büyük etli ekmek lokantalar zincirinin sahibi Mehmet Zeki Bulut, “Anadolu mutfağı tehdit altında, etnik yemekler yok oluyor, benzer bir kararı asıl ülkemizin alması gerekiyor” dedi.
İtalya’nın bu kararla mutfağını koruma altına aldığını, oysa aynı ülkenin onlarca yemek markasını, özellikle pizza ürünleriyle Türk mutfağını kuşattığını belirterek şunları söyledi:
“bu kararın asıl amacı bizim bu ülkeye kendi mutfağımızı ihraç etmemizi engellemektir. Türk lezzetleri denince akla döner ve kebap geliyor. Burada kendi yemek kültürlerini korumak adına da önemli bir adım atıyorlar. Floransa kararlarının bir benzerini bizim almamız gerekiyor. İtalyanlar olsun diğer Avrupa yemek, içecek markaları olsun Türkiye’deki büyük pazarı görmüş ve başta AVM’ler olmak üzere bütün ticaret merkezlerini, sosyal yaşam alanlarını caddeleri kapmış durumdalar.
MUTFAK POLTİKAMIZDA TUTUCU VE TİTİZ OLMAK ZORUNDAYIZ.
Ülkelerin tanıtımında yemeklerin en önemli enformasyon aracı olduğunu belirten Konyalı Ahmet Usta Lokantalar Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Bulut, konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Lezzetlerimiz, yemeklerimiz, mutfağımız, sunumumuz, renklerimiz, bizim birer elçimiz gibidir. Yurt dışındaki bayilerimizde bunu çok rahat gözlemliyoruz. Yabancılar lokantalarımızdan içeri girdikleri an ülkemize giriş yapmış gibi her ayrıntıya dikkat ediyorlar. Hem desteklenmemiz hemde korunmamız gerekiyor. Özellikle yurt dışında bayi ağı olan, hedefi olan lokantalar zinciri konusu oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.
KONYALI AHMET USTA’NIN YURT İÇİ VE DIŞINDA 20 BAYİSİ BULUNUYOR.
Merkezi İzmir’de bulunan etli ekmek, kebap ve meze çeşitleriyle ünlü Konyalı Ahmet Usta’nın Türkiye’nin farklı illerinde ve yurt dışında 20 lokantası bulunuyor. Şirket 2016 yılında ikisi yurt dışında 5 yeni bayi daha hizmete açmayı hedefliyor.