Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinde 17. fasıl açıldı. "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı, üye ülkelerde daha güçlü ekonomik yapı oluşturulmasını ve ekonomik koordinasyonun artırılmasını hedefliyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerde 17. fasıl açıldı. 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı, üye ülkelerde daha güçlü ekonomik yapı oluşturulmasını ve ekonomik koordinasyonun artırılmasını hedefliyor.
17. FASILDA NELER VAR?
17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politikalar faslı, üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını içeriyor. Böylece daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulması ve üye ülkeler arasında ekonomik koordinasyon sağlanması amaçlanıyor.
"Ekonomik ve Parasal Politika" faslının açılmasıyla Türkiye’nin katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15’e yükselecek.
Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde son olarak Kasım 2013'te, "Bölgesel politikalar ve yapısal araçların koordinasyonu" faslı müzakereye açılmıştı. Türkiye, 2005 yılında başlayan katılım müzakereleri sürecinde, bugüne kadar müzakerelere konu 33 fasıldan 14'ünü açarken, sadece 1'ini kapatabilmişti.
AB ile temasların son dönemde sığınmacılar krizi nedeniyle artması, katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmasını gündeme getirdi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır 26 Kasım'da, Ankara'nın açılması "en muhtemel fasıl" olarak gördüğü ekonomik ve parasal politikaların, 14 Aralık'ta açılacağını duyurmuştu.
AB Bakanlığı'nın pazar günkü yazılı açıklamasında, 17. fasılda hiçbir açılış kriteri olmaksızın müzakerelere başlanmasının, "Türkiye’nin bu alandaki yüksek uyum düzeyinin en önemli göstergesi olduğu" vurgulanarak, Türkiye'nin, müzakerelerde yüksek uyum düzeyi sayesinde, gelecek dönemde de tatmin edici bir hızla ilerleyeceği belirtilmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekim ayındaki Brüksel ziyareti sırasında Türk heyeti, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını teklif etmişti.
Türkiye'nin AB katılım müzakereleri, 3 Ekim 2005'te başladı. Bu süreçte 33 fasıldan 14'ü müzakerelere açılırken, sadece bilim ve araştırma faslı kapatılabildi. Açılmayan fasıllardan 17'si Kıbrıs Rum kesimi başta olmak üzere bazı AB üyelerinin engellemelerine hedef oldu.
Müzakereye açılan fasıllar şunlar:
"Sermayenin serbest dolaşımı (4. fasıl), şirketler hukuku (6. fasıl), fikri mülkiyet hukuku (7. fasıl), bilgi toplumu ve medya (10. fasıl), gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı (12. fasıl), vergilendirme (16. fasıl), istatistik (18. fasıl), işletme ve sanayi politikası (20. fasıl), trans-Avrupa ağları (21. fasıl), bilim ve araştırma (25. fasıl), çevre (27. fasıl), tüketicinin ve sağlığın korunması (28. fasıl) ve mali kontrol (32. fasıl)."
Bunun yanında, tarama süreci 2006'da sona ermiş olmasına rağmen bugüne kadar yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik dâhil 10 faslın sonuç raporları Ankara'ya iletilmedi. Tarama sonu raporlarının Türkiye'ye verilmemiş olması, bu fasıllarla ilgili açılış kriterlerinin de bildirilmediği anlamına geliyor.
AB üyelerinin tarama sonu raporlarını hâlâ onaylamadıkları fasıllar ise şöyle:
"İşçilerin serbest dolaşımı (2. fasıl), balıkçılık (13.fasıl), taşımacılık politikası (14. fasıl), enerji (15.fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), dış ilişkiler (30. fasıl), dış, güvenlik ve savunma politikası (31. fasıl), mali ve bütçesel hükümler (33. fasıl)."AA