MELİK YİĞİTEL/ RAMALLAH
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin ziyareti öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin çekincelerini bir kez daha yineledi. Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:
TOPLANTILAR BUGÜN
"Cumhurbaşkanımız, Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı ile görüştü. Onlar da Türkiye'ye bir heyet göndermeyi teklif ettiler. Biz her zaman diplomasiden yanayız. Hassasiyetlerimiz belli. Heyet bugün (dün) geliyor, yarın (bugün) toplantıları gerçekleştirecekler. Heyette bakan yardımcıları, danışmanlar, uzmanlar, istihbaratçı var. Üçlü toplantı olacak. Bizden de Bakan yardımcımız Sedat Önal ve istihbarattan, İçişleri, Adalet Bakanlığı'ndan katılımcılar olacak. MİT Başkanı Hakan Fidan, cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da toplantılara katılacak. Beklentilerimiz güçlü bir şekilde, net bir şekilde anlatılacak."
YPG PKK AYNIDIR
"Arkadaşlarımız PKK ve YPG'nin aralarında hiçbir fark olmadığını, bu iki ülkedeki faaliyetlerini, uzantılarını; aynı şekilde DHKP-C'yi, FETÖ'yü anlatacaklar. Bunları biz de Berlin'de belge ve fotoğraflar göstererek anlatmıştık. Bunları ortaya koyacağız. Bir de beklentilerimizi... Ne yapacaklar? 'İlişkiyi keseceğiz' diyorlar."
AMBARGOLAR KALDIRILMALI
"Diğer taraftan, savunma sanayii konusunda kısıtlama var, ambargo var. Bunların kaldırılması beklentilerimiz arasında. Beklentilerimiz konusunda garantileri olursa..."
YAZILI GARANTİ İSTEYECEĞİZ
"Biz çalışmalarımızı taslak olarak hazırladık. Kendileri (İsveç ve Finlandiya) de telefonda Sayın Cumhurbaşkanımıza somut adımlar atabileceklerini söylediler. Söz havada kalır. İktidar değişir, öbür iktidar 'bu beni bağlamaz' der. Bunu bir yazılı mutabakata bağlamak istiyoruz."
DÖRTLÜ TOPLANTI
Bakan Çavuşoğlu, bugün yapılacak toplantıda ilerleme sağlanması halinde NATO'nun da kurumsal katılımıyla toplantıların dörtlü olarak devam ettirilebileceğini de söyledi.
ABD DE YAPTIRIMLARI KALDIRMALI
Bakan Çavuşoğlu, yeni model F-16 savaş uçağı alımı konusunda ABD yönetimi ve Kongre'den olumlu mesajlar geldiğine de işaret ederken, "Sözlerinden caymazlarsa, şu ana kadar seyrinde devam ediyor. Ama Amerika'nın da Türkiye'ye yönelik ihracat kısıtlamalarını, yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledik. Bunun içinde her şey var" dedi.
ABBAS'A TÜRKİYE DAVETİ
Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile Ramallah'ta ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü. Ramallah'ta gerçekleşen görüşmede bölgedeki güncel meseleler de ele alındı. Abbas'a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Çavuşoğlu, Filistinli lideri Türkiye'ye davet etti. Türkiye'nin Filistin halkına ve adil haklarına desteğinden övgüyle söz eden Abbas, Filistin-Türk Ortak Komitesi'nin çalışmalarını sürdürmesinin ve Filistin-Türk halkları arasındaki ilişkileri güçlendirmenin önemine vurgu yaptı.
TEL AVİV'E BÜYÜKELÇİ ATAMASI GÜNDEMDE
Türkiye ile İsrail arasında karşılıklı büyükelçi ataması da bu ziyarette netleşecek. Bakan Çavuşoğlu, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye ziyaretinde, bu konudaki beklentisini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiğini hatırlatarak, "İki bakan İsrail ziyareti sırasında bu konuyu görüşsün denildi. Bu konuyu konuşup karşılıklı büyükelçi atamaya karar vereceğiz" dedi.