Filistin topraklarında öfke sokağa taştı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını açıklamasının ardından Batı Şeria, Beytüllahim ve Gazze’de sokaklara çıkan Filistinliler polisle çatıştı, ABD bayraklarını yaktı.

1

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına ‘ABD cehennemin kapılarını açtı” diye tepki gösteren Hamas dün de 3. İntifada çağrısı yaptı. Hamas lideri İsmail Haniye, “Bu karar Filistinlilere savaş açmak anlamına geliyor. Siyonist düşman karşısında yeni bir intifada başlatmak zorundayız” diye konuştu. İsrail polisi ile çatışan Filistinliler pek çok yerde ABD ve İsrail bayraklarını yaktı. Haaretz Batı Şeria’da 14 protestocunun biber gazından, iki Filistinlinin de plastik mermi nedeniyle yaralandığını bildirdi. Doğuş Kilisesi’nin avlusunda toplanan onlarca gösterici, ellerinde üzerleri çarpı işaretiyle çizilmiş Trump resimleri taşıdı. Göstericiler, “Amerika yılanın başıdır, Filistin halkı teslim olmayacak” şeklinde sloganlar attı.

İLK İNTİFADA 1987’DE

İsrail’in Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı Filistinlilerin ayaklanması anlamına gelen intifadanın ilki 1987’de başlamış ve 1991’e kadar devam etmiş, ikinci intifada ise 2000’den 2005’e kadar sürmüştü. 

REZALETE ÇEKYA DESTEĞİ

Çekya Dışişleri Bakanlığı,“Çekya şu anda, İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasının imzalanmasından önce, 1967 sınırlarını esas alacak şekilde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaktadır” açıklamasında bulundu.

POSTERLERİ YAKILDI

Batı Şeria’da Filistinli örgütler genel grev, siyasi partiler de çatışma pahasına protesto gösterileri çağrısı yaptı. Batı Şeria ve Gazze’deki camiler de protesto çağrılarına katıldı.Genel grevle birlikte eğitimden alışveriş ve ticarete dek gündelik hayatın durduğu Batı Şeria’da gençler sokağa döküldü. Ramallah, El Halil, Beytüllahim’de taş atıp lastik yakarak barikat kuran Filistinlilere İsrail asker ve polisleri müdahale etti.

S. ARABİSTAN VE MISIR’IN TİMSAH GÖZYAŞLARI

İsrail merkezli Kanal 10 haber kanalı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs hakkındaki kararının Mısır ve Suudi Arabistan ile ortak alındığını, bu ülkelerin kınamalarının ‘sahte’ olduğunu söyledi.

BİRLİKTE KARAR VERDİLER

Kanalın Arap Dünyası Analisti Tsivika Yahzkili, “Bu adım tamamlamak için değildi, bu durum bölgesel düzeyde Suudi Arabistan, Mısır ve bölgesel güçlerle Trump arasında karar kılındı. Bu adıma yönelik tepki gösteren Arap devletlerinin tepkilerinden emin değilim, bu arada tepkiler zaten ciddi değil. Sisi’ye bakın, kınamasını okuyun. Ve diğerlerini. İş ciddi değil” ifadelerini kullandı.