''Filistin İçin Tek Yürek'' zirvesinden dünyaya seslendi! Emine Erdoğan: Ateşkes için gelin nöbet tutalım

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 14 ülkeden lider eşlerinin katıldığı “Filistin İçin Tek Yürek” zirvesinden dünyaya seslendi. Emine Erdoğan, dünyaya amasız ve niyesiz bir şekilde ateşkes çağrısında bulundu.

NESLİHAN KESKİN

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da Gazze için dünya liderlerinin eşleriyle bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde "Filistin İçin Tek Yürek" temalı zirvede konuşan Emine Erdoğan, dünyaya amasız ve niyesiz bir şekilde ateşkes çağrısında bulundu.

VİCDANLARA ÇAĞRI

Şifa Hastanesi'nde çalışan doktorun, 'En zor şeyin, ölmüş küçük bir bebeğin vücuduna meçhul bebek yazmak' olduğunu söylemesinin bölgedeki durumu özetlediğini belirten Erdoğan, "Gazze bugün artık, meçhul çocuklar şehri. Bir anne, bir kadın, bir insan olarak böyle kirli bir mirası hesabı görülmeden sonraki nesillere devretmeyi reddediyorum. İsrail devletinin ilgili bütün mensuplarının, işledikleri tüm savaş suçları sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarını talep ediyorum" diye konuştu.

DAHA KAÇ KİŞİ ÖLECEK?

Hiçbir ideoloji, hiçbir siyasi menfaat, hiçbir ekonomik kazanç, masum bir insanın canından daha değerli olmadığına dikkat çeken Erdoğan, BM'ye şu sözlerle seslendi: "Bu vahşeti durdurmak için hangi kritik ölüm eşiğini bekliyorsunuz? 40 gündür devam eden bu utanç döneminden sonra hangi hakla dünyada barışı ve adaleti, insanlığın evrensel değerlerini savunacaksınız? İşte bu sebeple bütün devlet başkanı eşlerini susturulmak istenenlerin sesi olmaya davet ediyorum. Ateşkes ilan edilene dek elimizdeki tüm imkan ve araçlarla nöbet tutalım. Sözlerimizi, onlar için ve dünya için hemen şimdi ateşkes için birleştirelim.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Zirve sonrası yapılan ortak çağrıda, "Filistinlilerin ve İsraillilerin çocuklarını huzur ve güven içinde yetiştirebilecekleri iki devletli bir çözüm diliyoruz. Devlet ve hükümet başkanlarının eşleri ve ülke temsilcileri olarak tüm dünyaya, Gazze'de süren katliamları durdurmak için derhal ve topyekun harekete geçilmesi, Gazze'de okul, hastane ve diğer tıbbi tesisler, mülteci kampları, Birleşmiş Milletler tesisleri ve ibadethaneler dahil tüm sivil yerleşim yerlerini hedef alan İsrail saldırılarının derhal durdurulması, bu doğrultuda çatışmalara son verecek bir ateşkesin acilen tesisi çağrısında bulunuyoruz" denildi.

14 LİDER EŞİ KATILDI

İstanbul'daki Filistin zirvesi şu ülkelerin first ladyleri katıldı: Katar Emiri'nin annesi Şeyha Moza binti Nasır, Senegal Marieme Faye Sall, Malezya Kraliçesi Maimunah Iskandariah, Özbekistan Ziroat Mirziyoyeva, Kongo Antoinette Sassou N'Guesso, Bangladeş Rebeka Sultana, Bosna Hersek Sabina Komsic, Lübnan May Mikati, İskoçya Nadia El-Nakla, Libya Amina Ali Muhammed El-Shavush El-Dilawi, Filistin Özel Temsilcisi Ferial Kamel Abdalrahman Salem, BAE Dışişleri Bakanı'nın eşi Sheikha Alyazia bint Saif Al Nahyan, Mısır Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Dr. Hala Elsaid ve Türkmenistanlı Diplomat Chinar Rustamova katıldı. Azerbaycan, Brezilya ve Venezuela liderlerinni eşleri de video mesaj gönderdi.