FETÖ’yü iltica korkusu sardı

15 Temmuz sonrası Almanya’ya kaçan FETÖ’cüleri iltica korkusu sarmaya başladı. Almanya’ya firar eden 768 örgüt üyesinin, “Türkiye işkence yapıyor” yalanı Federal Göç ve Mülteci Dairesi tarafından kabul edilmedi. Daire, 367 iltica talebini reddetti. FETÖ’cülerin iadesi iki ülke arasındaki gerilimi azaltacak.

1

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çok sayıda FETÖ üyesi soluğu farklı kanallardan Almanya’da alırken burada görev yapan birçok kamu görevlisi de Türkiye’ye dönmeyerek iltica başvurusunda bulundu. Son verilere göre, iltica başvurusunda bulunan FETÖ üyelerinin sayısı 20 Kasım’da 768’e ulaştı. Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç gibi firari savcıların halen Almanya’da olduğu biliniyor. Bu ülkede olduğu iddiaları üzerine Türkiye, son olarak 15 Temmuz darbe girişiminin firari imamı Adil Öksüz için de iade talepnamesine cevap verilmemesi üzerine ‘kırmızı bülten’ çıkarılmasını istedi.

367 FETÖ’CÜYE SOĞUK DUŞ

İade taleplerinin karşılıksız bırakılması Türkiye ile Almanya ilişkilerinde gerilimi sıcak tutarken, Alman vatandaşlığı hayali kuran ve diplomatik pasaport taşıyan 768 FETÖ üyesinden 367’si aldıkları 'ret' cevabıyla şoka uğradı. Almanya’nın iltica başvurusunda bulunan bu kişilerden 192’sine iltica verdiği, 209’unu da mülteci koruma kapsamına aldığı belirtiliyor.

İŞKENCE YALANI KURTARAMADI

Firar ettikleri ülkelerde Türkiye’ye karşı kara propagandayı aralıksız sürdüren örgüt üyelerinin aynı yönteme Almanya’ya iltica girişiminde de başvurduğu ortaya çıktı. Uluslararası örgütlerin denetimine açık olan Türkiye’de işkence uygulandığı iddiaları Almanya nezdinde kabul görmüyor. Bu nedenle söz konusu konuyu iltica başvurusuna esas teşkil ettiren ve inandırıcı olmayan ifadelere yer veren FETÖ üyelerinin bu yöndeki iltica taleplerinin ret edildiği Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nden gelen mektuplarla bildirildi.

DOSTLUK TESTİ

Türkiye’nin, Almanya’nın iltica taleplerini ret ettiği FETÖ’cüleri iade etmesini beklerken olası taleplere yeşil ışık yakılmasının iki ülke arasında seyreden gergin ilişkileri yumuşatacağı yorumları yapılıyor. Ret cevabı alarak planları bozulan FETÖ üyelerini ise iade korkusu sararken, FETÖ’cülere yakın Alman gazeteleri de ret kararlarını eleştirerek FETÖ’cülerin Türkiye’ye gönderilmemesi için baskı yapıyor.

260’ında diplomatik pasaport var

Almanya İçişleri Bakanlığı'nın, Sol Parti'nin soru önergesine verdiği cevaba göre, 15 Temmuz 2016’dan 20 Kasım 2017’ye kadar diplomatik pasaport taşıyan 260 ve hizmet pasaportu taşıyan 508 kişi, Federal Göç ve Mülteci Dairesi'ne iltica başvurusunda bulundu. Öte yandan ekim ayında bin 59 Türk vatandaşının Almanya’da iltica talebinde bulunduğu belirtilen cevapta, ekim ayında iltica talebi karara bağlanan Türk vatandaşlarının dosyalarının yüzde 31,1’inde iltica hakkının tanındığı ifade edildi.

6 bin 850 kişi başvuru yaptı

FETÖ’cülerin yanı sıra bölücü ve aşırı sol örgüt üyelerini de içinde olduğu binlerce Türk, Almanya’dan iltica talebinde bulundu. Ocak-Ekim rakamlarına göre bu sayı 6 bin 850. Sadece ekimde bin başvuru gerçekleşti. Yapılan başvuruların yüzde 25’inin kabul edildiği belirtiliyor. Yine istatistiklere göre 2017 yılında Türkiye, Almanya’ya en fazla sığınma başvurusu yapılan 3’üncü ülke oldu. Başvuruların reddedilme gerekçesi olarak Türkiye’nin hukuk devleti olduğu, sığınmacının hayati tehlikesi olmadığı, Türkiye’nin insan haklarını gözettiği gösterildiği öğrenildi.