FETÖ'nün bir oyunu daha bozguna uğradı

Halk tarafından püskürtülen darbe kalkışmasından sonra Türkiye'de ekonomik kriz çıkarmak isteyen FETÖ bir oyunu daha bozuldu. Bakanlık, FETÖ şirketlerinin aralarında yurt dışına para aktarmak için kullandıkları gerçek olmayan borçlanma operasyonu fark etti ve el konulan şirketlerin borçlarını üstlenmedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonomik kriz çıkarmayı hedefleyen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hevesi kursağında kaldı. Ekonomideki bürokrat uzantıları ile kriz çıkarmayı deneyen, sonrasında iflas ertelemeyle şirketlerini korumaya çalışan işadamlarının yeni bir oyunu daha bozuldu. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan kurum ve kuruluşların borçları üstlenilmedi. Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre bunun sebebi ise çok sayıda şirketin göstermelik olarak el değiştirmesi. Bu sayede FETÖ'nün mal varlığının kaçırılmasının da önlendiğine dikkat çekiliyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Denetim Kurulu (VDK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı incelemelerde çok sayıda muvazaalı işlem ortaya çıkarıldı.FETÖ'ye bağlı çok sayıda şirketin fiktif; yani gerçek olmayan şekilde borçlandırıldığının tespit edildiğine dikkat çeken bir ekonomi yetkilisi, "O şirketleri fiktif borçlandırdıklarını, kendi adamlarına, gayrimenkullerine yine gerçek olmayan ipotekler koydurduklarını biliyoruz. Bu bilgi bizde daha önce vardı. Son yapılan inceleme ve denetimlerde ise belgeleriyle ortaya çıkarıldı. Onu ortadan kaldırmak için KHK ile kapatılan kurum ve kuruluşların borçları üstlenilmedi. Orada gerçek alacak hemen hemen yok gibi" değerlendirmesinde bulundu.

MİLLETİN PARALARI MİLLETE

Kanun Hükmünde Kararname ile milletin malının koruma altına alındığına dikkat çeken üst düzey yetkili, "Yani okulların ve diğer kuruluşların binalarının üzerine koydukları ipotekler veya gerçek olmayan alacaklar yoluyla muvazaalı bir şekilde tüm mal varlığını kaçırma ihtimalleri vardı. Bunlar milletin parası. Milletten toplanan paralar şimdi tekrar millete döndü" tespitini yaptı. Ayrıca, OHAL döneminde sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamaması ve bu yönde yapılan taleplerin mahkemelerce reddedilmesine ilişkin çıkan kararnamenin de FETÖ'nün finans ayağıyla mücadeleye önemli katkı sağladığı belirtiliyor.

DAVA AÇMA HAKKI YOK

Star'ın haberine göre; Darbe girişiminin ardından hükümetin yayınladığı KHK'lar arasında kapatılan kurum ve kuruluşların borçlarının üstlenilmemesi de var. Böylece KHK'da kapatılan ve el konulan kurum ve kuruluşların alacaklarının Hazine'ye ödencek ancak borçlarından dolayı Hazine'den hiçbir şekildetalepte bulunamayacak. KHK hükmü olması nedeniyle borçlu olan kişinin dava açma hakkı bulunmuyor.