Ahmet ÜNSAL
İzmir Vakıflar Bölge Müdür vekili Fethi Koç; “Manisa’da ise bu rakam 150 adet. Bunların bazılarını tahsis ettik. Sıkıntımız arsalarda onları da çözüme bağlayarak akar konuma getireceğiz”
Bölge Müdür Vekili Koç; “Bu yıl Manisa’da 14 yeni projeyi hayata geçireceğiz. İçimize oturan ve bizi sıkıntıya düşüren demirci 4 yıldır tadilat bekleyen Hacı Hasan camii projesini ayağa kaldıracağız” dedi
Bu eserleri gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını belirten Koç,
“Vakıflar Bölge Müdürlüğü hayri ve sosyal amaçlı bir kurumdur. Aynı zamanda öğrenciye burs veren, fakiri, muhtacı gözeten, bu eserleri gelecek nesillere aktarmakla görevli olan, aynı zamanda da bunları yaparken de yatırımlarını sürdüren özel bütçeli bir kurumdur. Çünkü ecdad öyle özel bir sistem kurmuş ki bir yandan akar bir yandan hayrat. Akarını devam ettir hayratını artırarak devam ettirmek için akarını da koruman lazım diye bize talimat vermiş. Bunları yaparken vakıf duasını ve vakıf bedduasını koymuş. Biz öncelikle devlet büyüklerimizin önderliğinde vatandaşlarımıza genellikle vakıf duasını öneririz. Çünkü vakıf malları çok hassastır. Biz bir kalemini bile kullanırken o hassasiyete dikkat ederiz. Emanetin sahibi bütün millettir, emanetin sahibi bütün ecdattır” dedi.
Vakıflar Haftasını kutlayan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, vakıf değerlerinin her zaman hatırlatılması gerektiğini vurguladı. Bugüne kadar vakıf eserlerinin korunmasına katkı sağlan herkese teşekkür eden Vali Güvençer, son 10-15 yılda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle Türkiye’de vakıf eserlerine sahip çıkıldığını belirtti. Güvençer, Manisa’nın yaşayan birçok vakıf eserine sahip olduğunu kaydederek, bu eserlerin korunması gerektiğinin altını çizdi.
DEMİRCİ’DEKİ HACI HASAN CAMİİ EN KISA SÜREDE İBADETE AÇILACAKTIR
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Koç, Manisa’nın vakıf medeniyeti bakımından Türkiye’nin gözbebeği illerinden biri olduğunu belirterek,
“İzmir Bölge Müdürlüğü içerisinde Manisa eser olarak İzmir’den daha fazla esere sahiptir. Bunu kimse inkar edemez. Daha önce yapılana yatırımlar var. Sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Köklü çözümler için genel müdürlüğümüze sunarız. Genel müdürlüğümüzün talimatlarına göre hareket ederiz. Manisa’da bu yıl 14 eserimizin hem projesi hem restorasyonu yapılacak” diye konuştu.
Fethi Koç, Demirci’nin en eski camilerinden biri olan Hacı Hasan Camii’nin (Elhac Hasan Camii) bazı prosedürler yüzünden caminin 4 yıldır kapalı kaldığını belirterek, bu konuda şikayet aldıklarını, şehrin merkezindeki bu eserin bir an önce restorasyonun tamamlayarak ibadete açacaklarını müjdeledi.
FETÖ’NUN EGE BÖLGESİNDEKİ 525 ADET TAŞINMAZI VAKIFLARA GEÇTİ
15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından vakıflara devredilen eserlerden de bahseden Fethi Koç, Manisa ve İzmir’de toplam 525 adet taşınmaz eserin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrildiğini belirti. 525 taşınmaz eserden yaklaşık 150’sinin Manisa ve ilçelerine ait olduğunu kaydeden Koç, “Bunların birçoğunda öncelik 667 sayılı KHK’da olduğu gibi öncelik kamudur. Kamu hizmetleridir. Milletin malı yeniden millete hizmet etmek için kamuya tahsisleri devam ediyor. Birçok taşınmazı kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara tahsis ettik. Yeniden millete zarar verecek bir oluşuma ne valimiz, ne devletimizin diğer kurumları, biz devletin memurları olarak bunlara müsaade etmeyeceğiz. İhalesi yapılacak olan taşınmazlar var” diye konuştu.